Ćwikła Wielkanocna


Ćwikła I. 
  • 1000 g buraków czerwonych 
  •       2 korzenie chrzanu 
  •       1 łyżka cukru 
  •       1 szczypta soli 
  •       1 cytryna - sok. 

Buraki starannie umyć i ugotować w skórce. Przestudzone obrać i pokroić w plastry lub zetrzeć na grubej tarce. Obrany chrzan zetrzeć drobno na tarce i przelać wrzątkiem. Połączyć z burakami, dodać cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Ćwikłę z chrzanem najlepiej przygotować kilka dni przed Wielkanocą w słoikach, by się buraki zmacerowały. Inny ma smak ćwikła z dodatkiem kminku. 


Ćwikła II. 





  • 1000 g buraków czerwonych
  •       1 łyżka nasion kminku 
  •       1 korzeń chrzanu 
  •       1 kieliszek czerwonego wina 
  •   125 g octu winnego 
  •       1 szczypta soli
  •       1 łyżka cukru 

Umyte i podgotowane buraki upiec jeszcze w piekarniku, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Układać w słoju przekładając utartym i sparzonym chrzanem oraz sparzonymi nasionami kminku, solą i cukrem. Zalać octem wymieszanym z winem, przykryć, zostawić na trzy dni w chłodnym miejscu. Podawać do wielkanocnych wędlin i mięs na zimno. 


Akcesoria 




Do przygotowania sałatki przyda nam się robot kuchenny ,, Kasia ''. 

    
Na pewno w kilka minut zetrze nam warzywa na tarkach o różnym formacie. 




Wielkanocne słoiki z przetworami. 



Komentarze