Ćwikła I.
- 1000 g buraków czerwonych
- 2 korzenie chrzanu
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 cytryna - sok.
Buraki starannie umyć i ugotować w skórce. Przestudzone obrać i pokroić w plastry lub zetrzeć na grubej tarce. Obrany chrzan zetrzeć drobno na tarce i przelać wrzątkiem. Połączyć z burakami, dodać cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Ćwikłę z chrzanem najlepiej przygotować kilka dni przed Wielkanocą w słoikach, by się buraki zmacerowały. Inny ma smak ćwikła z dodatkiem kminku.
- 1000 g buraków czerwonych
- 1 łyżka nasion kminku
- 1 korzeń chrzanu
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 125 g octu winnego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru
Umyte i podgotowane buraki upiec jeszcze w piekarniku, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Układać w słoju przekładając utartym i sparzonym chrzanem oraz sparzonymi nasionami kminku, solą i cukrem. Zalać octem wymieszanym z winem, przykryć, zostawić na trzy dni w chłodnym miejscu. Podawać do wielkanocnych wędlin i mięs na zimno.
Do przygotowania sałatki przyda nam się robot kuchenny ,, Kasia ''.
Na pewno w kilka minut zetrze nam warzywa na tarkach o różnym formacie.
Wielkanocne słoiki z przetworami.
Komentarze
Prześlij komentarz