Czchao niou żou s'

     Polska gotuje po chińsku wołowinę z jarzynami - przepisy świata.  

  • 500 g polędwicy wołowej 
  •     1 seler 
  •     4 marchewki 
  •     1 ogórek 
  •     3 cebule 
  •     2 jajka 
  •     4 łyżki mąki kukurydzianej 
  •     4 łyżki wody 
  •     4 łyżki wina ryżowego 
  •     1 szczypta pieprzu mielonego 
  •     1 szczypta cukru 
  •     1 szczypta imbiru 
  •     1 cytryna do dekoracji potrawy 
  •   40 g oleju rzepakowego. 

Mięso pokroić w słupki, seler i marchewkę w kostkę, ogórka obranego posiekać w plastry, a następnie cebulę. Mięso obtoczyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodać przygotowane jarzyny, drugą połowę mąki kukurydzianej wymieszać z wodą, winem ryżowym, oraz przyprawami, i stale mieszając dusić jeszcze 5 minut. 





Na głęboki półmisek wyłożyć uduszone jarzyny, na wierzchu ułożyć mięso i przybrać plastrami cytryny.

Jest to potrawa chińska zwana ( Czchao niou żou s ' ), po polsku zwana wołowiną z jarzynami. Przepis kuchni chińskiej udokumentowano w Warszawie w 1987 roku.





Wołowina nie taka sama. 



    Rasa krów i byków karmiona kukurydzą w Polsce.

   
    Klonowane chińskie bydło na mleko rasy niemieckiej. 

   
    Chińska krowa odporna na chorobę płuc.   



    

Komentarze