Polska gotuje po chińsku wołowinę z jarzynami - przepisy świata.
- 500 g polędwicy wołowej
- 1 seler
- 4 marchewki
- 1 ogórek
- 3 cebule
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki wina ryżowego
- 1 szczypta pieprzu mielonego
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta imbiru
- 1 cytryna do dekoracji potrawy
- 40 g oleju rzepakowego.
Mięso pokroić w słupki, seler i marchewkę w kostkę, ogórka obranego posiekać w plastry, a następnie cebulę. Mięso obtoczyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodać przygotowane jarzyny, drugą połowę mąki kukurydzianej wymieszać z wodą, winem ryżowym, oraz przyprawami, i stale mieszając dusić jeszcze 5 minut.
Na głęboki półmisek wyłożyć uduszone jarzyny, na wierzchu ułożyć mięso i przybrać plastrami cytryny.
Jest to potrawa chińska zwana ( Czchao niou żou s ' ), po polsku zwana wołowiną z jarzynami. Przepis kuchni chińskiej udokumentowano w Warszawie w 1987 roku.
Jest to potrawa chińska zwana ( Czchao niou żou s ' ), po polsku zwana wołowiną z jarzynami. Przepis kuchni chińskiej udokumentowano w Warszawie w 1987 roku.
Komentarze
Prześlij komentarz