Zoo w Wrocławiu
Drób z fermy nigdy nie widzi słońca.
Kura fermowa.
Drób z wybiegu - kura z ograniczoną wolnością.
Jaja na słomie od kur z ograniczoną wolnością
Dobre warunki dla kury na słomie.
Kury na słomie.
Projekt paśnika parkowego wedle architekta budownictwa szkieletowego.
Kury z wybiegu zjadły całą nie mal trawę.
Ferma szczęśliwych kur w sadzie - czyli dzikie jajka. Kura należy do rodziny bażanta, zamieszkałego na polach i łąkach wiejskich, oraz w zagajnikach i sadach. Kury dostały cały ogrodzony ogród. Gdzie warunki środowiska kury są zbliżone do życia dzikiego bażanta.
Kurniki naszych przodków w Skansenie. Dawno temu hodowano drób w domkach z bali, zwanych budownictwem szkieletowym. Wypełnione były głównie słomą i sianem. Ptaki chodziły sobie wolno.
Polowanie człowieka na dziczyznę. Życie wiejskiej kury i życie dzikiego bażanta. W końcu to wielka kurza rodzina na Wielkanoc.
Naturalne środowisko kaczek.
Gęś lepsza niż owczarek niemiecki. To właśnie w mitach Andersena z gęsi narodził się człowiek.
Jaja gęsie, indycze, kacze, kurze, przepiórcze - matka natura zabarwiła je sama. Obecnie wchodzą do mody też jaja strusie. Ale człowiek powinien wiedzieć co jada... te fermowe gorszej jakości czy te lepsze hodowane na półdziko.
Po żółtku jajka poznamy stan zdrowia kury, w naszym jadłospisie. Im jajko ma ciemniejszą barwę tym kura była dziksza. Kura chowana na łące ( 1 ) - ma najciemniejsze żółtko, kura chowana na fermie ma jasne żółtko ( 2 ), kura chowana w wolierze ma średnie zabarwienie żółtka ( 3 ). Dobrej jakości jajko to numer ( 1 ), zawiera najwięcej składników zielarskich. A kura była za pewne zdrowa.
Na co zwracać uwagę przy kupowaniu jajek
– Oznaczenia na jajkach.
„0” to symbol jajek ekologicznych, których na rynku jest najmniej. „1” oznaczane są jajka z chowu wolno-wybiegowego, jajka z „2” pochodzą od kur z chowu ściółkowego, a „3” – klatkowego i przeciw tej hodowli jest większość znawców kuchni świata - hodowla taśmowa. Zaletą chowu klatkowego jest to że producent nie męczy się z produkcją jaj. Tak na prawdę chyba w tej wielkiej kampanii wyborczej jajka, nie chodzi o to jak wielkie jest jajko, a liczy się stan zdrowia zwierzęcia oraz jakość odżywiania się człowieka.
Jajka dzikiego bażanta - kuzyna kury.
Jajko wedle kuchni niskokalorycznej powinno mieć 50 g - wagi, zawierając na 100 g produktu 138 kcal / 578 kJ. Białko jajka powinno zawierać 48 kcal / 201 kJ. Żółtko jajka powinno zawierać 358 kcal / 1490 kJ. Jednak można się spierać bo jajko kacze i gęsie to tyle co dwa lub trzy jajka, a indycze to tyle co trzy jajka kurze. Przeciętna zawartość białka na 100 g jajka powinna wynosić od 11 do 16 g, tłuszczy od 10 do 32 g, węglowodany 1 g, błonnika nie zawiera, wapń od 42 do 147 mg, fosforu od 182 do 587 mg, magnez od 0,2 do 1,8 mg, retinol od 11 do 21 ug, B 1 od 0,08 do 0,27 mg, B 2 od 0,16 do 0,35 mg, PP około 0,1 mg, witaminy C nie zawiera.
Tak czy inaczej oceniamy zawartość kreatyniny - zabarwienia żółtka jajka w stosunku do wybarwienia marchewki, która posiada nie wielką ilość tego składnika, za za to dynia ma tego składnika dość dużo, w stosunku do pracy ludzkiego organizmu, głównie; mięśni, wątroby, nerek, oraz naszego krwiobiegu, a wyniku podawania produktów spożywczych mających duże znaczenia w istnieniu biologicznym, a dotyczącym nosicielstwa przez drób gram - ujemne, głównie też grypę ptasią oraz salmonellę. W wielu przypadkach chorób wirusowych, kreatynina bierze główny udział w leczeniu chorób zakaźnych, lub cywilizacyjnych na tle cholesterolu.
To właśnie od zdrowia drobiu i jakości jajka zależy przyszłe potomstwo drobiu oraz życia człowieka, gdyż drób jest kanibalem. Młode kurczęta karmione gotowanymi siekanymi jajkami, siekaną pokrzywą, siekanym krwawnikiem lub mniszkiem lekarskim, z dodatkiem kaszy manny lub płatków owsianych.
Naukowcy ostatni odkryli, że lek na bazie piperyny z pieprzu czarnego odchudza ludzi z nadwagą w przeciągu miesiąca 18 kg. Tak na prawdę piperyna zawiera azot i powietrze. Azot w oborniku drobiowym wynosi 1,8 %, czyżby to miało przynieść rewolucję w hodowli drobiu odchudzonego oraz zbóż zasilanych azotem ? 50 g jajka kurzego nie wymaga podania insuliny, gdyż jedno takie jajko zawiera 0 WW. Ponoć azot zawarty w piperynie przyspiesza metabolizm, preparaty zawierają suche komponenty warzyw i owoców, a ostatnio nawet zbóż, oraz pieprzu czarnego. Specyfika biologiczna czarnego pieprzu; roślina tropikalna, wykorzystująca gleby próchniczne, o wilgotnym podłożu. Jednak świat nauki zaserwował grubasom 32 % azotu w pożywieniu. Powietrze atmosferyczne którym dychamy składa się z 78 % azotu, tlenu 21 %, wodoru 1 %, dwutlenku węgla 1 %, argonu i innych gazów 1 %. Na użytki zielone, rolne poświęca się na 5 ton zboża 60 kg azotu, to jest około 0,5 %. Czy rolnikom przyjdzie w przyszłości zakopywać obornik kurzy, pod uprawy próchniczne - azotowe, na bazie grzybni ?
Komentarze
Prześlij komentarz