Bulion wołowy :
- 1 mała kapusta
- 50 g masła
- 2 litry bulionu
- 6 ziaren pieprzu
Kapustę oczyścić i poszarpać liście, wyciąć nerwy, układając na maśle. Dodać wywar mięsny, wrzucić pieprz i gotować powoli 2 godziny. Przyprawić do smaku solą ewentualnie cukrem i włożyć do zupy knedle.
Knedle wołowe :
- 250 g gotowanej wołowiny
- 30 g masła
- 20 g bułki tartej
- 150 g słodkiego mleka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu mielonego
Gotowane mięso wołowe dwukrotnie zemleć, dodać masło, bułkę tartą, sól i pieprz mielony, mleko i wyrobić gładką masę. Formować małe knedle i gotować osobno w osolonej wodzie około 10 minut. Przepis na knedle mięsne po szwedzku został odnotowany w Warszawie w 1987 roku.
Jak czy Bydło szkockie i szwedzkie ?
Potrawa o nazwie ( Kasoppa med frikadeller ), pochodzi ze Szwecji i w języku polskim znaczy tyle co knedle mięsne. Produkt mięsny ze Szwecji pochodzi z hodowli Orbacken. Obecnie cenione krowy z krzyżówki z Jak, stały się popularne w Francji oraz Polsce, bardziej jako maskotki niż ich przeznaczenie pod siodło, na mleko, na mięso oraz puszyste skóry. Jeżeli ktoś próbował knedli mięsnych z puszki, to raczej nie mają dobrego smaku.
Żyje wysoko w górach na terenie Eurazji, zwykle stadnie, klimat jest zimny i ostry, często padają deszcze, śniegi oraz występują burze. Ta odmiana bydła od Jak, ma za zadanie ochronić się przed trudnymi warunkami górskimi, dzięki obfitemu uwłosieniu - gęstej sierści. Gatunek bydła, żywi się ziołami, drobnymi krzewami, mchami i porostami górskimi. Został wykorzystany na mleko, skóry oraz mięso jako gatunek mięsny. Może służyć do przewożenia towarów i do jazdy wierzchem. Staje się atrakcją w nie jednym gospodarstwie rolnym w Polsce oraz w Alpach.
Komentarze
Prześlij komentarz