- 750 g mięsa z udek gęsich
- 1 500 g wieprzowiny
- 750 g wołowiny
- 250 g surowego tłuszczu gęsiego
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta ziela angielskiego
- 1 szczypta majeranku
- 1 szczypta kolendry
- 1 szczypta saletry
- 1 szczypta soli
- Ponadto ; jelita wieprzowe średnie
Mięso pokroić w kostkę oraz tłuszcz, gęsinę, wołowinę, wieprzowinę, oddzielić od kości, a następnie mięso zmielić z przyprawami do smaku. Następnie przełożyć do lodówki na 3 dni. Napełnić po tym czasie szczelnie jelita, przewiązywać na porcje i wędzić 8 - 9 dni w zimnym dymie. Takie kiełbasy można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 miesiące, przed podaniem podgrzać. Przepis notowany w Polsce w 1989 roku. Idealny przepis na kiełbasy do Wielkanocnego koszyka.
Przydatne narzędzia :
Mikser ,, Kasia ''
Maszynka do napełniania jelit.
Zamykany grill do wędzenia kiełbasy w zimnym dymie z jałowca.
Wędzenie zimne.
Wędzenie zimne - w dymie o temperaturze 16 - 22 C, ma zastosowanie do wędzenia określonych typów wędlin do dłuższego przechowywania i mniejszej wrażliwości na psucie się produktu, tak zwanych wędlin trwałych, między innymi; Kiełbasy surowej, Kiełbasy zwyczajnej, Kiełbasy kresowej, Kiełbasy litewskiej, Kiełbasy rosyjskiej, Szynki litewskiej, Polędwicy kresowej i innych gatunków kiełbasy nadającej się na grilla lub na gorąco. Wędzenie zimne mięsa może trwać przez okres od 3 do 14 dni, po dwie godziny na dobę, w ten sposób, że wydziela się dużo mokrego dymu. Biała kiełbasa to gatunek mięsa mielonego, gotowanego na parze w okresie Wielkanocnym do żuru. Kaloryczność dla kiełbas wędzonych na zimno wynosi na 100 g - 288 Kcal, 1206 k J.
Generator do wędzenia mięsa na zimno w grillu.
Mięso w kuchni polskiej oceniane pod względem białkowym, zawartość składnika powinna wynosić od 15 % do 20 %. Zwiększone zapotrzebowanie na białko mają osoby z wirusowym zapaleniem wątroby, lub cukrzycą gdzie dawka białka wynosi 14,28 g na dobę u człowieka. Wytycza to pewną kaloryczność potraw na 100 g - normy. Dla chudej cielęciny będzie to 90 Kcal / 377 kJ, wieprzowiny aż 480 kcal / 2011 kJ. Dla porównania białka dorsza, wyniesie to 80 kcal / 335 kJ, a dla białka z węgorza 200 kcal / 838 kJ. Białko jaj drobiowych zawiera od 11 % do 13 % tego składnika leczniczego u chorych na układ trawienny, jest nie mal ideałem w leczeniu ludzkiej wątroby. Przekraczanie określonych dawek ponad 100 g białka na tydzień może powodować, chorobę zwaną rak. Normy żywienia mężczyzn białkiem przy ciężkiej pracy wynosi od 75 g do 100 g, normy karmienia kobiet ciężarnych białkiem od 70 g do 110 g, normy karmienia dzieci białkiem od 45 g do 100 g. Na wyższej półce można postawić tłuszcze, które wahają się od 65 g do 165 g w normach żywienia, w zależności od wieku oraz typu wykonywanej pracy. Mięso zwierząt rzeźnych powinno wykazywać działanie zakwaszające, bogate w witaminy oraz minerały. Karmienie gęsi pokrzywą lub krwawnikiem lub mniszkiem lekarskim, ma też zastosowanie medyczne stanowiące 31 % zapotrzebowania na związki roślinne oraz zwierzęce.
W medycynie naturalnej ceni się mięso zwierząt rzeźnych, pod względem zawartości białka, witaminy A, D, E, K, oraz z grupy B. Jednak najwięcej witamin i minerałów zawiera wątroba, która posiada witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mięso zwierząt rzeźnych, nie powinno zawierać witamin C, A, D. Produkt mięsny jako potrawy zakwaszające, powinny być podawane z jarzynami. Produkt rzeźny jest nośnikiem cholesterolu, odpowiedzialnego za choroby cywilizacyjne w wyniku przejadania się mięsem, takie jak ; zaburzenia metabolizmu - cukrzyca, obciążenia wątroby - WZWB - żółtaczka zakaźna, stłuszczenie wątroby i obciążenia nerek. Szczególnie nie bezpieczne, dla człowieka jest zbyt tłuste mięso wieprzowe, a nawet sam wytopiony smalec.
Ocena mięsa rzeźnego.
Mięso w kuchni polskiej oceniane pod względem białkowym, zawartość składnika powinna wynosić od 15 % do 20 %. Zwiększone zapotrzebowanie na białko mają osoby z wirusowym zapaleniem wątroby, lub cukrzycą gdzie dawka białka wynosi 14,28 g na dobę u człowieka. Wytycza to pewną kaloryczność potraw na 100 g - normy. Dla chudej cielęciny będzie to 90 Kcal / 377 kJ, wieprzowiny aż 480 kcal / 2011 kJ. Dla porównania białka dorsza, wyniesie to 80 kcal / 335 kJ, a dla białka z węgorza 200 kcal / 838 kJ. Białko jaj drobiowych zawiera od 11 % do 13 % tego składnika leczniczego u chorych na układ trawienny, jest nie mal ideałem w leczeniu ludzkiej wątroby. Przekraczanie określonych dawek ponad 100 g białka na tydzień może powodować, chorobę zwaną rak. Normy żywienia mężczyzn białkiem przy ciężkiej pracy wynosi od 75 g do 100 g, normy karmienia kobiet ciężarnych białkiem od 70 g do 110 g, normy karmienia dzieci białkiem od 45 g do 100 g. Na wyższej półce można postawić tłuszcze, które wahają się od 65 g do 165 g w normach żywienia, w zależności od wieku oraz typu wykonywanej pracy. Mięso zwierząt rzeźnych powinno wykazywać działanie zakwaszające, bogate w witaminy oraz minerały. Karmienie gęsi pokrzywą lub krwawnikiem lub mniszkiem lekarskim, ma też zastosowanie medyczne stanowiące 31 % zapotrzebowania na związki roślinne oraz zwierzęce.
W medycynie naturalnej ceni się mięso zwierząt rzeźnych, pod względem zawartości białka, witaminy A, D, E, K, oraz z grupy B. Jednak najwięcej witamin i minerałów zawiera wątroba, która posiada witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mięso zwierząt rzeźnych, nie powinno zawierać witamin C, A, D. Produkt mięsny jako potrawy zakwaszające, powinny być podawane z jarzynami. Produkt rzeźny jest nośnikiem cholesterolu, odpowiedzialnego za choroby cywilizacyjne w wyniku przejadania się mięsem, takie jak ; zaburzenia metabolizmu - cukrzyca, obciążenia wątroby - WZWB - żółtaczka zakaźna, stłuszczenie wątroby i obciążenia nerek. Szczególnie nie bezpieczne, dla człowieka jest zbyt tłuste mięso wieprzowe, a nawet sam wytopiony smalec.
Komentarze
Prześlij komentarz