Mazurek różany



  •    150 g jajka - 3 sztuki. 
  •      40 g konfitur różanych - 2 łyżki 
  •    125 g migdałów 
  •      60 g tartej bułki 
  •    250 g cukru 



Utrzeć jajka z cukrem i konfiturą różaną, dodać zmielone migdały i przesianą tartą bułkę, dokładnie wymieszać. Rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem wysmarowanym masłem, wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika i lekko podpiec, po czym zdjąć papier lekko skrapiając wodą. Polukrować mazurek różową pomadą, zrobić kratkę z pomadki białej i przybrać konfiturami z agrestu lub porzeczek. Ciasto po upieczeniu należy podzielić na porcje, gdyż gdy wystygnie będzie się kruszyć. Jest to przepis notowany w Warszawie w 1990 roku.




Jest to deser w okresie Wielkanocnym, a dotyczącym dni kwiatowych. A już na pewno kompletnie nie porozumienie jeśli chodzi o diabetyka. Ale za pewne konfitury z róży przy nie jednym śniadaniu z bułką i mlekiem będą smakować wyśmienicie. 



Komentarze