- 150 g jajka - 3 sztuki.
- 40 g konfitur różanych - 2 łyżki
- 125 g migdałów
- 60 g tartej bułki
- 250 g cukru
Utrzeć jajka z cukrem i konfiturą różaną, dodać zmielone migdały i przesianą tartą bułkę, dokładnie wymieszać. Rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem wysmarowanym masłem, wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika i lekko podpiec, po czym zdjąć papier lekko skrapiając wodą. Polukrować mazurek różową pomadą, zrobić kratkę z pomadki białej i przybrać konfiturami z agrestu lub porzeczek. Ciasto po upieczeniu należy podzielić na porcje, gdyż gdy wystygnie będzie się kruszyć. Jest to przepis notowany w Warszawie w 1990 roku.
Jest to deser w okresie Wielkanocnym, a dotyczącym dni kwiatowych. A już na pewno kompletnie nie porozumienie jeśli chodzi o diabetyka. Ale za pewne konfitury z róży przy nie jednym śniadaniu z bułką i mlekiem będą smakować wyśmienicie.
Jest to deser w okresie Wielkanocnym, a dotyczącym dni kwiatowych. A już na pewno kompletnie nie porozumienie jeśli chodzi o diabetyka. Ale za pewne konfitury z róży przy nie jednym śniadaniu z bułką i mlekiem będą smakować wyśmienicie.
Komentarze
Prześlij komentarz