- 1 000 g gęsich wątróbek
- 250 g mleka
- 250 g sadła wieprzowego
- 100 g pieczarek
- 5 g gałki muszkatołowej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
- 5 g ziela angielskiego
- 100 g rosołu - 3 łyżki
- 10 g masła - 1 łyżka
Obrane z błon gęsie wątróbki namoczyć na noc w mleku. Pokrojoną w kostkę słoninę i pieczarki udusić na maśle. W rondlu ułożyć cienkie plastry słoniny, na to gęsie wątróbki, przykryć pozostałą słoniną, dodać poduszone pieczarki na maśle z cebulą, podlać rosołem i dusić 45 minut pod przykryciem, na małym ogniu, następnie, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie - dokładnie wymieszać. Farszem napełniać małe gliniane foremki lub słoiki, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec około 25 minut. Wedle przepisów książki ,, Domowe wyroby mięsne '' - przetworów z podrobów gęsich i kaczych nie można przechowywać dłużej niż 2 miesiące w lodówce. Przepis notowany w Polsce w 1989 roku.
Pasztet strassburski I.
- 4 duże tuczone gęsie wątroby
- 2 bułki namoczone w mleku
- 200 g tłuszczu gęsiego
- 50 g cebuli
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 kieliszek araku
- 1 kieliszek wina Madera
- 2 pieczarki
- Kilka listków słoniny
- Grube jelita wieprzowe
Wątrobę z bułką przepuścić przez maszynkę, dodać tłuszczu oraz przypraw, następnie ugotowane pieczarki oraz alkohol. Następnie napełnić jelita wieprzowe i gotować na małym ogniu jedną godzinę, tak by woda tylko lekko wrzała. Po ugotowaniu pasztet osuszyć, i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 - 3 tygodnie. Pasztet można wędzić w zimnym dymie 2 godziny.
Kanapki z pasztetem i ogórkiem.
Tak przygotowany pasztet, zalany po wierzchu gęsim smalcem i przykryty pergaminem, można przechowywać bardzo długo. Taka potrawa jest notowana w kanonie kuchni Warszawskiej w 1990 roku, a jako danie na Wielkanoc i okres wiosenny, często łączona w diecie z ogórkami kwaszonymi oraz pieczywem mieszanym, i kawą inką z mlekiem. Obecnie pasztet z gęsich wątróbek przypisuje się jako danie świąteczne w kanonie kuchni francuskiej, a może nawet cysterskiej.
Kawa zbożowa z mlekiem.
Garnek rzymski do pieczenia drobiu w cenie 99 zł. na Wielkanocny stół.
Do przygotowania pasztetu drobiowego w domu, przyda nam się mój ulubiony robot kuchenny i dla mnie nie zastąpiona ,, Kasia ''. Bez problemu zmieli podpieczone grzyby oraz ugotowane lub surowe mięso.
Robot ,, Kasia '' posiada ostrze do cięcia twardych produktów, takich jak ziemniaki, mięso lub sucha bułka i uciera na gładką masę w kilka minut. Można w ten sposób zrobić kotlety mielone lub placki ziemniaczane lub zupę krem. A nawet utrzeć ciasto na ,, Babkę Wielkanocną '' lub ciasto na pierogi lub pizze. Podstawa robota zawiera silny elektryczny korbowód, części od robota można myć w zmywarkach do naczyń. Tarcze od robota ,, Kasia '', raczej są słabe i trzeba uważać przy ścieraniu warzyw. W przeciągu 30 minut potrafi zetrzeć 10 Kg warzyw, przyjmując że musimy je umyć do starcia. Nie narzekam na tego robota, który nie zawodnie pracuje bez naprawy w mym domu już prawie 15 lat, choć nie posiadam już końcówki do ścierania warzyw. Wytrzymałość wszechstronna techniczna tego robota jest wyższa konkurencji. Bo szybki posiłek to chyba to czego szuka każdy człowiek i na dodatek świeży. Ten robot pomógł mi wychować dzieci, które teraz też używają robota do robienia naleśników lub placków ziemniaczanych. Przyjmując, że mam pokaleczone dłonie od krzywej cukrowej, wydaje mi się najlepszą pomocą kuchenną w domu. Wiele przepisów kulinarnych wymaga tylko zważenia produktów na wadze i wrzucenia do robota, a potem upieczenia, uduszenia lub ugotowania. Diabetyk musi sobie sam gotować i wiedzieć ile może zjeść.
Ta końcówka do korbowodu robota jest słaba, wszystkie plastikowe części do korbowodu szybko się psują, co powoduje, że po pewnym czasie 50 % części robota nie chodzi; takich jak sokowirówka lub tarcze do ścierania warzyw. I nie można ich dokupić. Ale można kupić nowy robot w cenie 250 zł, co nie wydaje się wysoką ceną gdy robot może pracować w kuchni codziennie przez wiele lat.
Zbierak tarek do korbowodu i robota ,, Kasia '' nie dostępny w sprzedaży bez robota. Ta końcówka obsługuje sokownik do owoców i warzyw oraz wszystkie typy tarek do owoców i warzyw. To chyba największy defekt tego robota, gdy zbierak pęka lub się wytarł w korbowodzie. A jeszcze cały robot jest zdatny do użycia.
Zbierak 1 - zastępuje zwykły mikser do ucierania ciast.
Zbierak 2 - zastępuje maszynkę do mięsa lub tarkę do ziemniaków.
Nadal wiele osób stawia na wytrzymałość urządzeń, a nie na bubel na kilka razy... Robot ,, Kasia '', nie przewyższa ceny leczenia miesięcznego chorych na cukrzycę lub metabolizm. Którzy nie mogą pracować zawodowo w kuchni, ale muszą mieć posiłek na żądanie jak dla małego dziecka.
Nadziewarka do kiełbas robionych w domu, obsługuje jelita naturalne oraz sztuczne w cenie 49 zł.
Waga i jakość - czyli co wybrać ?
Cały sukces w gotowaniu z robotem ,, Kasia '' to waga kuchenna oraz dobry przepis kulinarny. Od wagi zależy też ile możemy zjeść. Choć są tacy co zjadanych kalorii nie liczą, ani poziomu IG glukozy. 100 g tuszy gęsiej zawiera 141 Kcal, czyli 590 K J, białka 6 g, tłuszczy 13 g, węglowodanów - cukrów nie zawiera. Po za tym gęś zawiera wapnia 10 mg, fosfor 351 mg, magnez 22 mg, witaminę B 2 - 0,03 mg. Na 13 g tłuszczu przypada 13 jednostek insuliny dobowej.
Czy opłaca nam się kupić gęś na święta na pasztet lub pieczeń ? Rozpiętość cen jest duża od 24,90 zł za 1 kg bez piór nie tuczonej gęsi do 210 zł za 4 - 5 kg. tuszy gęsiej, a za wątrobę gęsią w Warszawie za 1 kg ceni się na 210 zł. I za pewne przy takiej cenie powstanie kilka słoików, nie możliwych do zjedzenia na raz, a mogących stać zamknięte szczelnie w lodówce. Sama poduszka z gęsich piór to 77 zł. Jednak chyba najlepsze są nie tuczone na siłę gęsi - ich cena jest niższa nisz tuczonych osobników w klatkach. Wątroba gęsi nie tuczonej jest krwista i ciemno czerwona, a wątroba gęsi tuczonej nie mal martwa - kremowa. I właśnie za tą nie mal martwą wątrobę przychodzi zapłacić 210 zł.
Wątroba gęsi tuczonej w cenie 210 zł. za 1 kg w Belgii.
Wątroba gęsi nie tuczonej w cenie 24,90 zł za 1 kg w Polsce.
Gęsi jedzą trawę i krowa też, a więc można przyjrzeć się zdrowej wątrobie wołowej. Mięso gęsie można mieszać z wołowiną.
Komentarze
Prześlij komentarz