Fot. Pomidorowa z makaronem
- 200 g włoszczyzny
- 1 500 g wody
- 600 g pomidorów
- 100 g cebuli
- 20 g masła
- 30 g mąki
- 70 g śmietany
- 20 g natki pietruszki
- 20 g koperku
- 1 szczypta soli
Z włoszczyzny ugotować wywar. Pomidory opłukać, sparzyć, obrać i wybrać gniazda nasienne, pokroić cebulę i udusić z pomidorami i masłem - przetrzeć. Dodać do wywaru z włoszczyzny, połączyć ze śmietaną oraz mąką zmieszaną z wodą. Zagotować, przyprawić solą i dodać zieleninę.
Fot.Pomidorowa z ryżem
Podawać do wyboru z ; makaronem, grzankami, pęczakiem, ryżem gotowanym na sypko, groszkiem ptysiowym, naleśnikami pokrojonymi na makaron.
Fot.Pomidorowa z groszkiem ptysiowym
Tą zupę pomidorową można przyrządzić na mięsie drobiowym lub wołowym. Zamiast świeżych pomidorów można użyć przecieru pomidorowego około 100 - 200 g. Zupę można podprawiać zasmażką z mąki i tłuszczu. Jest to przepis kuchni polskiej z 1987 roku.
Prostym sposobem wyciśnięcia soku z pomidora jest sokowirówka w cenie 199 zł. nie trzeba pomidorów parzyć, ani obierać, ani wyciągać gniazda nasiennego. Zupa z świeżych pomidorów ma całkiem inny smak niż z koncentratu pomidorowego. Taka cena jest dostępna na kieszeń każdego amatora kuchni domowej.
Fot.Sokowirówka do pomidorów Zelmer
Bardziej profesjonalne maszyny sokowirówki tworzą nam przecier pomidorowy, oraz przecier z warzyw i owoców jednak odstrasza cena maszyny - ponad 1000 zł.
Fot.Pomidorowa z naleśnikami.
Komentarze
Prześlij komentarz