Pomidorowa z pomidorów

   
Fot. Pomidorowa z makaronem

  •    200 g włoszczyzny 
  • 1 500 g wody 
  •    600 g pomidorów 
  •    100 g cebuli 
  •      20 g masła 
  •      30 g mąki 
  •      70 g śmietany 
  •      20 g natki pietruszki 
  •      20 g koperku 
  •        1 szczypta soli 

Z włoszczyzny ugotować wywar. Pomidory opłukać, sparzyć, obrać i wybrać gniazda nasienne, pokroić cebulę i udusić z pomidorami i masłem - przetrzeć. Dodać do wywaru z włoszczyzny, połączyć ze śmietaną oraz mąką zmieszaną z wodą. Zagotować, przyprawić solą i dodać zieleninę.


  
 Fot.Pomidorowa z ryżem 

Podawać do wyboru z ; makaronem, grzankami, pęczakiem, ryżem gotowanym na sypko, groszkiem ptysiowym, naleśnikami pokrojonymi na makaron.

   
 Fot.Pomidorowa z groszkiem ptysiowym 

Tą zupę pomidorową można przyrządzić na mięsie drobiowym lub wołowym. Zamiast świeżych pomidorów można użyć przecieru pomidorowego około 100 - 200 g. Zupę można podprawiać zasmażką z mąki i tłuszczu.  Jest to przepis kuchni polskiej z 1987 roku. 


    
Fot.Sokowirówka do pomidorów Zelmer 

Prostym sposobem wyciśnięcia soku z pomidora jest sokowirówka w cenie 199 zł. nie trzeba pomidorów parzyć, ani obierać, ani wyciągać gniazda nasiennego. Zupa z świeżych pomidorów ma całkiem inny smak niż z koncentratu pomidorowego. Taka cena jest dostępna na kieszeń każdego amatora kuchni domowej.

 
   
 Fot.Sokowirówka do pomidorów Zelmer

Bardziej profesjonalne maszyny sokowirówki tworzą nam przecier pomidorowy, oraz przecier z warzyw i owoców jednak odstrasza cena maszyny -  ponad 1000 zł.


    
Fot.Pomidorowa z naleśnikami. 



Komentarze