Sztufada korzenna




  • 1500 g wołowiny bez kości - zrazowej. 
  •   100 g wędzonego boczku 
  •     80 g peklowanego ozora wołowego 
  •   100 g marchewki 
  •   100 g cebuli 
  •   100 g pietruszki korzeniowej 
  •   100 g selera 
  •     50 g cytryny 
  •   125 g czerwonego wina 
  •   100 g razowego chleba - bułka tarta
  •     10 g cukru 
  •    125 g bulionu wołowego 
  •      40 g oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 1 szczypta ziela angielskiego
  • 1 szczypta goździków
  • 1 szczypta imbiru
  • 1 szczypta majeranku 
  • 1 szczypta chili
  • 2 ząbki czosnku 

Wymieszać dokładnie zioła i korzenie, drobno posiekany czosnek utrzeć z solą. Mięso zbić wałkiem, natrzeć solą i czosnkiem. Pokrojony w paski ozór i boczek posypać obficie korzeniami i naszpikować mięso, posypując je pozostałymi korzeniami. Zrumienić mięso na rozgrzanym tłuszczu, dodać umyte i pokrojone w plastry jarzyny, podlać rosołem i dusić około 90 minut pod przykryciem, podlewając często rosołem lub wodą. Gdy pieczeń prawie miękka, dodać chleb i cukier, skropić sokiem z cytryny i winem, dusić jeszcze 15 - 20 minut. 



Podawać pieczeń z gotowanymi ziemniakami lub knedlami z bułki. Jest to potrawa w okresie Wielkanocnym, w dni korzeniowe. Przepis odnotowany w Warszawie w 1990 roku. 


Ogrody biodynamiczne i dzień korzeniowy 12.03.2016 : 



  • Dzień śpiocha w pracy. 
  • Dzień byka - dzień śmierci. Doceniamy polską wołowinę. 
  • Dzień korzeniowy 

Wspomnienia pierwszego Bloggera Polski - Mikołaja Reja; ,, Wszak Wielka Sobota, ogień trzeba poświęcić oraz wodę i bydło tym skropić ''. Coraz więcej postulatów gastronomicznych o godne życie zwierząt do śmierci na wolności. Wszak zestresowane jajko lub zwierzę nie służy diecie człowieka. A teraz ocena bydła mięsnego rasy Polskiej z numerem 123



Mięso wołowe powinno zachować proporcje Bizona oraz proporcje Żubra, gdyż krowy oraz byki od tych dzikich gatunków pochodzą. Krowa francuska i polska jest bliższa dzikim gatunkom zwierząt, zamieszkałym na łąkach - pastwiskach przyleśnych, gdzie rosną pieczarki. Mięso genetycznie zmodyfikowane powinno być wycofane z produkcji rolnej, dla dobra i zdrowia człowieka. Im mięso wołowe lub cielęce jest delikatniejsze i nie zestresowane - tym lepiej dla człowieka i godnego życia zwierzęcia do śmierci na wolności. Od kilku lat promuje się w Polsce krzyżowanie Żubra z Krową, jako gatunek mięsny - na wpół dziki. Dzień św. Rocha to dzień poświęcenia krów, koni oraz ognia i wody w Wielką Sobotę. Gdzie czas najwyższy zwierzęta wykąpać oraz osuszyć po zimie. 

Polski Żubr w środowisku naturalnym jako rasa bydła. 




Żubry zamieszkują niemal całą Eurazję, o wymiarach 2 metry wysokości, żywi się gałęziami roślin, liśćmi, korą. Lubi tarzać się po ziemi i wycierać się o pnie drzew. Na czele stada stoi przywódca samica zwana krową. Samce zwane bykami, zwłaszcza stare, żyją w pojedynkę samotnie tylko w okresie godów przyłączają się do stada. Samica rodzi jedno młode w roku, którym się opiekuje.

Żubry występowały dawno temu w całej Europie. Liczne polowania i wycinanie lasów sprawiły, że zachowały się tylko w ogrodach zoologicznych w nie stosownych warunkach ochronnych. Dzięki współpracy wielu przyrodników udaje się ten gatunek rozmnożyć lub skrzyżować z rodzimą krową rasy mięsnej lub też mlecznej. Wiele Żubrów przywrócono do środowiska naturalnego. Zwierzęta udomowione w okresie żelaza, nie potrafią żyć bez człowieka. Mniejszą szkodą dla stada jest ubój samotnych byków, które w samotności popadają w choroby mózgu - K.Jakoba. Ubój Byka jest mniejszą szkodą, niż ubój krowy z młodymi - prokreacji stada.


Rozmieszczenie Bydła mięsnego oraz mlecznego i żubra w Polsce. 








Tak na prawdę bydło mięsne powinno królować w Polsce i stać o wyżej półkę niż wieprzowina. Rolnicy twierdzą, że hodowla bydła jest nie opłacalna, ale jest jedynym lekiem dla człowieka w wirusowym zapaleniu wątroby lub cukrzycy.



125 g wołowiny lub produktów mlecznych jest więcej warte niż sama wieprzowina. Diabetykowi do posiłku mięsnego wystarczy tylko od 100 g - 300 g sztufady na dobę. Boczek i Sadło wieprzowe gotowane ma mniej kalorii niż sam smalec.



Komentarze