- 1 000 g selera
- 250 g włoszczyzny
- 250 g mięsa cielęcego lub wołowego bez kości
- 100 g jajka - 2 żółtka
- 20 g masła
- 50 g cytryny - 1 łyżka soku
Warzywa oczyścić i połączyć z małą ilością wody oraz mięsem i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować warzywa i mięso na krem, podprawiając solą, śmietaną z żółtkami oraz sokiem cytrynowym. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym. Jest to przepis kuchni polskiej notowany w Warszawie w 1990 roku.
Obecnie lekarze zabraniają gotowania mięsa z kością i fabrycznie powinny kości być nie dopuszczane do sprzedaży. Na zupę można wykorzystać mięso od kości, ale nie gotować potraw na kościach. Zupa z selera jest potrawą w okresie Wielkanocnym, polecana też dzieciom oraz diabetykom, oraz osobom na odchudzaniu. Standardowy niedzielny rosół w Polsce na dzień wolny od pracy - wychodzi całkowicie z mody.
Do wykonania zupy z selera i wielu innych potraf przyda się mój ulubiony robot ,, Kasia '', zmieli, poszatkuje, i ubije potrawy oraz wyciśnie sok z warzyw i owoców oraz ziół. Obecnie dostępny w sklepach w cenie 250, 00 zł, to tyle co za jeden dobry blender. Po zmieleniu mięsa oraz gotowanych warzyw w 5 minut, powstanie pyszna zupa krem, do którego można dodać od razu resztę składników i zupę jeszcze delikatnie podgrzać.
Komentarze
Prześlij komentarz