Żur Wielkanocny


  • 100 g mąki żytniej pytlowej 
  • 100 g mąki żytniej razowej 
  •     3 ząbki czosnku 
  • Skórki od razowego chleba 
  • Zimna woda przegotowana 

Do słoja wsypać mąkę, dodać czosnek i skórki od chleba, a następnie zalać wodą. Przykryć słój gazą i zostawić w kuchni w ciepłym miejscu na kilka dni. Jeżeli nie mamy składników na rozczyn chlebowy, możemy go kupić w sklepach. 



  • 250 g kiełbasy wędzonej na zimno lub boczku. 
  • pół selera 
  • 2 pietruszki 
  • 1 marchewka 
  • 1 por 
  • 4 - 5 suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • 4 jaja 

Ugotować bulion z kiełbasy lub wędzonego boczku na zimno, warzyw i grzybów. Przelać przez sito; kiełbasę i grzyby pokroić w cienkie paseczki, zalać przecedzonym wywarem, dodać 2 szklanki kwaszonego żuru z słoja, zagotować, doprawić solą, roztartym czosnkiem. Podawać w filiżankach z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.




Wedle tradycji góralskiej, żur może być zabielany śmietaną, oraz do zupy można dodać kostki sera lub bryndzy, oprócz wędzonej wędliny na zimno - ugotowanej i jajek na twardo.



Żur z twarogowym serem i śmietaną, jajkiem i wędzonym boczkiem na zimno. 


Jaja - pisanki i kraszanki a protest znawców kuchni. 




Jajka na Wielkanoc są ozdobą w nie jednym koszyku, gdzie potem są rozbijane do posiłku. Są dobrym źródłem białka i tłuszczy. Zawierają duże ilości wapnia, fosforu i żelaza. Znajdują się w nich witaminy z grupy A, D, B 1, B 2, B 6 i PP. Żółtka jaj obfitują w szkodliwy cholesterol, przyczyny wielu chorób cywilizacyjnych, dlatego ich spożycie jest kontrolowane. Dzieci mogą zjeść 5 jajek, a dorośli już tylko 3 - 4 jaja tygodniowo, a chorzy na wątrobę aż 7 tygodniowo - zwłaszcza białka. W diecie opartej o spożycie jajek, większe znaczenie odżywcze ma samo białko w postaci piany. 




Ludzie walczą o wolność drobiu na wolnym powietrzu, bo praktycznie na Wielkanoc jadamy to samo, w medycynie naturalnej. Nasz babcie karmiły kurczęta; krwawnikiem pospolitym, pokrzywą zwyczajną lub głuchą, mniszkiem lekarskim, oraz zbożami, a nawet ziemniakami. Kura na wolności ma więcej witamin, niż kura w klatce. Ale też ma wielu wrogów.  Jajka na Wielkanoc barwi się burakiem czerwonym lub pokrzywą zwyczajną, a nawet łupinami z cebuli. Mniszek lekarski jest lekiem na cukrzycę i zawiera witaminy z grupy B, pokrzywa lekiem na alergię i jest nośnikiem krzemu oraz żelaza, krwawnik lekiem na choroby kobiece. 




Wielkanocne menu człowieka, nadal głosi wedle wielu kultur godne życie zwierzęcia na wolności. Człowiek przez wieki polował na zwierzęta i za pewne to się nie zmieni. W epoce żelaza człowiek zaczynał hodować zboża, co przyniosło epokę udamawiania zwierząt oraz pierwsze osadnictwo. Powód był tylko jeden, człowiek i zwierzę żyje na podobnym łańcuchu pokarmowym. Wielki świąteczne menu; indyk, kaczka, kura z jajkami, gęsi, a nawet byki, jelenie, itp. Rodzi się życie i tylko od matki przyrody, zależy czy ta Wielkanoc przyniesie odrodzenie życia, by człowiek miał co do garnka włożyć. Jedno jest pewne; kucharze na rynku międzynarodowym, protestują przeciw trzymaniu zwierząt w ciasnych klatkach lub ciasnych fermach gdzie wybuchają epidemie, bo to już nie dziczyzna na stół. Mięso zwierząt rzeźnych, niesie za sobą duże zagrożenie zdrowotne wedle medycyny naturalnej. 



Przeciw trzymaniu zwierząt na skalę przemysłową, w ciasnych klatkach protestuje cały świat. Kucharze na rynkach międzynarodowych, nie chcą mieć Wielkanocnych jajek od takich kur. Sztucznie napchane kury, nie zjedzą nic więcej po za tym co może zjeść człowiek, na dodatek nigdy nie widzą łąki ani słońca. W stadach fermowych występuje kanibalizm, czyli kury zjadają się na wzajem, nie mogąc zjeść robaka z łąki, lub innych ziół. Zwierzęta umieszczone jedno nad drugim, swoje potrzeby fizjologiczne załatwiają nie prawidłowo; odchody spadają na zwierzęta. Mamy nowy Oświęcim w Polsce dla zwierząt klatkowych. 





Gdy byłam mała mój ojciec budował takie woliery dla zwierząt rzeźnych, czy warto do tego wracać, gdy zwierzę ma ograniczoną wolność, trawę oraz słońce nad głową, a klaty są przenośne ? Do takich klat były dostawiane budy, gdzie zwierzęta mogły się schronić przed deszczem lub zimnem. Gdy zwierzę zjadło trawę w jednym miejscu, zawsze można klatę przestawić w inne miejsce. Dla psa jest przeznaczony cały ogrodzony ogród, to dlaczego inne zwierzęta mają tak ciasno ? 




Woliery dla drobnych zwierząt za czasów PRL z 1968 roku, gdy moja matka hodowała, kury, gęsi, kaczki, króliki oraz psa i kota. Była to osłona przed wężami oraz sokołami. Modne amerykanki. 



Wielkie budownictwo szkieletowe Zoo w Wrocławiu, czy właśnie o to ludziom chodzi ? By poprawić jakość życia zwierząt hodowlanych i rzeźnych ? Zwierzęta na ubój bez kontroli medycznej, mogą być dużym zagrożeniem zdrowotnym, dla osób polujących na dziczyznę. 


Żyto - trawy i zioła. 




Żyto należy do gatunku traw, mających znaczenie kulinarne i najbardziej wartościowym produktem spożywczym, pokrywającym około 40 % zapotrzebowania człowieka na energię. Do produktów trawiastych o znaczeniu kulinarnym, zalicza się; pszenicę, jęczmień, owies, ryż, proso, kukurydza, gryka. Produkty zbożowe zawierają wysoką dawkę węglowodanów, około 70 %, białka zaledwie od 10 - 13 %, oraz tłuszcze roślinne, około 1 - 7 %. Produkt posiada kwasy wielonienasycone, zgrupowane w ziarnach, dlatego całe ziarna mają większe znaczenie niż mąka. Znajdują się w nich wedle medycyny naturalnej; fosfor, żelazo, wapń, oraz witaminy; B, B 1, B 6, i PP, nie zawiera witamin C i A, mając przewagę kwasotwórczą biorąc udział w przemianie fosforu i siarki. 




Produkt mączny winien być podawany z przetworami mlecznymi lub nawet wołowiną. Bardzo duże znaczenie kulinarne w medycynie naturalnej, ma ; kefir, kwaśne mleko, kwaśna śmietana, maślanka. Ser w połączeniu z produktami mącznymi, jest bogatym źródłem cennego białka, lecz ubogim w wapń oraz witaminy z grupy B. Ser żółty w medycynie naturalnej ma większe znaczenie niż ser twarogowy, gdyż zachowuje się wapń mlekowy - mają jednak żółte sery wadę, która obciąża wątrobę. Przy diecie niskokalorycznej, bardziej jest wskazany ser twarogowy - podpuszczkowy, gdyż największe znaczenie kulinarne i medyczne w diecie, ma serwatka. Człowiek jest podobnym zwierzęciem, jak wszystkożerny pies który nie trawi słodkiego mleka prawidłowo - wzrastają cukry. Co więcej prawie 50 % populacji świata jest przekarmianych produktami mącznymi, co powoduje choroby cywilizacyjne, między innymi - cukrzycę. Wiele osób, jest uczulonych na trawy i zioła co może być czynnikiem ograniczającym spożycie produktów na 100 g. Bardziej korzystne w diecie są warzywa, których człowiek może zjeść 500 g na dobę, co wypełnia całkowicie żołądek. 




Komentarze