Jabłka
można przechowywać przez okrągły rok i nie tracą wartości
konsumpcyjnych. Zawierają wodę, substancje niebiałkowe, białko,
błonnik. W jabłkach występują kwasy organiczne; jabłkowy i
cytrynowy, oraz winny – pochodna alkoholu z tego też względu
zalecane jako środek przeciwdepresyjny. Owoce jabłka zawierają
cukry; glukozę, fruktozę, oraz nieco sacharyny ( z tego względu
ogranicza się spożycie jabłek przez chorych na cukrzycę do 100 g
na dobę, ale w przypadku chorób wątroby i hiper cukrzycy cukrzycy
II, wystarczy ¼ jabłka w diecie – to jest w przybliżeniu 65
gram. O spożyciu tego owocu zwykle decyduje lekarz ), witamina A, B
1, PP, P, karoten, kwas galusowy i jego pochodne, olejek eteryczny,
pektyny, a także cenne składniki mineralne; sole wapnia, potas,
żelazo, oraz około 30 mikroelementów; miedź, cynk, nikiel,
molibden, mangan, kobalt – nie zawsze człowiekowi do życia jest
potrzebne. Na przykład chory na cukrzycę nie powinien spożywać
żelaza. Różne odmiany jabłek zawierają różne ilości
składników pokarmowych, oraz witaminy C.
W polskich
uprawach najwięcej witaminy C mają odmiany jabłek; reneta
kanadyjska, cesarza Wilhelm – jabłka cesarskie, malinówka
niderlandzka, antonówka zwykła, natomiast pod względem witaminy P
można wyróżnić odmiany; kronselka, melba, papierówka, antonówka.
I nie jeden zielarz powie że jedno grzeszne jabłko medycyny nie
wymaga, gdy spożywamy je na noc – ma mocne podstawy przy odmianach
długoterminowych, gdy chodzi o długość przechowywania jabłek pod
względem witaminy C. Obieranie jabłek ze skórki jest czynnością
nie właściwą, gdy tracimy 60 % witaminy C.
Zjadanie na
noc jabłka ma właściwości lecznicze, zaspokajający potrzeby
organizmu na dobry sen – niczym w bajce. Zarówno świeże, jak
suszone i duszone dla osób cierpiących na anemię, zadyszkę, ma
właściwości uspokajające i poprawiające pracę mózgu. Zalecane
są jako środek dietetyczny i ściągający przy zaburzeniach
przewodu pokarmowego, awitaminozach, anemii – niedokrwistości,
otyłości. Bywają stosowane w zapaleniu jelita grubego, krwawej
biegunki, dur brzuszny. Zawarty w jabłkach potas wpływa na
prawidłową pracę serca i równowagę kwasowo – zasadową. Jabłka
też wspomagają wydalanie z organizmu kwasu szczawiowego, oraz w
leczeniu otyłości. Zawarte w jabłkach pektyny reguluje przemianę
materii, usuwa z organizmu szkodliwe produkty oraz cholesterol.
Pektyna w jabłkach hamuje rozwój popularnej grypy głównie na
wiosnę i zimę. W przeprowadzonych badaniach w USA , trzy jabłka
dziennie obniżyło liczbę osób z nosicielstwem grypy, aż
trzykrotnie a przypadki choroby nadciśnieniowej aż sześciokrotnie.
Dobre wyniki leczenia wymienianych chorób daje jedno jabłko
dziennie o wadze średniej 250 gram. Popularny smalec w diecie, jest
często łączony z jabłkami o wymiennych właściwościach
leczniczych.
Jednak
grzeszne jabłka z drzewa zakazanego w Biblii Tysiąclecia – księgi
wygnania z Raju, nie każdemu służą w równym stopni – gdy są
osoby wedle zakonu, którym jabłko stoi ością w gardle, niczym
pożycie seksualne na noc pierwszych rodziców ; ,, Adama i Ewy '', jeżeli chodzi o krzywą
cukrową jabłek IG 35 – w każdej postaci, a chory może spożyć IG 15. Lekarz na prawdę w niektórych przypadkach może wykluczyć spożycie jabłek.
Komentarze
Prześlij komentarz