Jabłka w diecie.




Jabłka można przechowywać przez okrągły rok i nie tracą wartości konsumpcyjnych. Zawierają wodę, substancje niebiałkowe, białko, błonnik. W jabłkach występują kwasy organiczne; jabłkowy i cytrynowy, oraz winny – pochodna alkoholu z tego też względu zalecane jako środek przeciwdepresyjny. Owoce jabłka zawierają cukry; glukozę, fruktozę, oraz nieco sacharyny ( z tego względu ogranicza się spożycie jabłek przez chorych na cukrzycę do 100 g na dobę, ale w przypadku chorób wątroby i hiper cukrzycy cukrzycy II, wystarczy ¼ jabłka w diecie – to jest w przybliżeniu 65 gram. O spożyciu tego owocu zwykle decyduje lekarz ), witamina A, B 1, PP, P, karoten, kwas galusowy i jego pochodne, olejek eteryczny, pektyny, a także cenne składniki mineralne; sole wapnia, potas, żelazo, oraz około 30 mikroelementów; miedź, cynk, nikiel, molibden, mangan, kobalt – nie zawsze człowiekowi do życia jest potrzebne. Na przykład chory na cukrzycę nie powinien spożywać żelaza. Różne odmiany jabłek zawierają różne ilości składników pokarmowych, oraz witaminy C.

W polskich uprawach najwięcej witaminy C mają odmiany jabłek; reneta kanadyjska, cesarza Wilhelm – jabłka cesarskie, malinówka niderlandzka, antonówka zwykła, natomiast pod względem witaminy P można wyróżnić odmiany; kronselka, melba, papierówka, antonówka. I nie jeden zielarz powie że jedno grzeszne jabłko medycyny nie wymaga, gdy spożywamy je na noc – ma mocne podstawy przy odmianach długoterminowych, gdy chodzi o długość przechowywania jabłek pod względem witaminy C. Obieranie jabłek ze skórki jest czynnością nie właściwą, gdy tracimy 60 % witaminy C.

Zjadanie na noc jabłka ma właściwości lecznicze, zaspokajający potrzeby organizmu na dobry sen – niczym w bajce. Zarówno świeże, jak suszone i duszone dla osób cierpiących na anemię, zadyszkę, ma właściwości uspokajające i poprawiające pracę mózgu. Zalecane są jako środek dietetyczny i ściągający przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, awitaminozach, anemii – niedokrwistości, otyłości. Bywają stosowane w zapaleniu jelita grubego, krwawej biegunki, dur brzuszny. Zawarty w jabłkach potas wpływa na prawidłową pracę serca i równowagę kwasowo – zasadową. Jabłka też wspomagają wydalanie z organizmu kwasu szczawiowego, oraz w leczeniu otyłości. Zawarte w jabłkach pektyny reguluje przemianę materii, usuwa z organizmu szkodliwe produkty oraz cholesterol. Pektyna w jabłkach hamuje rozwój popularnej grypy głównie na wiosnę i zimę. W przeprowadzonych badaniach w USA , trzy jabłka dziennie obniżyło liczbę osób z nosicielstwem grypy, aż trzykrotnie a przypadki choroby nadciśnieniowej aż sześciokrotnie. Dobre wyniki leczenia wymienianych chorób daje jedno jabłko dziennie o wadze średniej 250 gram. Popularny smalec w diecie, jest często łączony z jabłkami o wymiennych właściwościach leczniczych.

Jednak grzeszne jabłka z drzewa zakazanego w Biblii Tysiąclecia – księgi wygnania z Raju, nie każdemu służą w równym stopni – gdy są osoby wedle zakonu, którym jabłko stoi ością w gardle, niczym pożycie seksualne na noc pierwszych rodziców ; ,, Adama i Ewy '', jeżeli chodzi o krzywą cukrową jabłek IG 35 – w każdej postaci, a chory może spożyć IG 15. Lekarz na prawdę w niektórych przypadkach może wykluczyć spożycie jabłek.

 

Komentarze