Mity i Prawda o odżywianiu - używki.


Czy czerwone wino zapobiega zawałowi gdy ponoć alkohol to wielki kawał nie tylko na dzień pierwszego kwietnia, gdy ukochana osoba utnie sobie romans tygodniowy ale nie z Tobą ? 

 

Tradycyjne toasty wznoszone na część innej osoby rzeczywiście są zdrowe. Zwłaszcza gdy wybierasz czerwone wino - niezbędny składnik diety śródziemnomorskiej, dotyka niema 99 % osób w populacji Polski, uchodzących trunków za nie mam bardzo zdrowe w odnośniku depresji różnego pochodzenia.  

Wino sprawia, że w krwi podnosi się poziom dobrego cholesterolu, ale mniej osób ucieszy się gdy ma inne schorzenia, nie dotyczące krwiobiegu. Na przekór wszystkich zalecanych leków na bazie benzyny - bo ETOH to etylina, biorąca udział w silnikach do samochodów, coraz bardziej propagowanych jako paliwo ekologiczne, ma zastosowanie też w medycynie jako odkrzacz oraz przeciwdepresyjny oraz właściwości uspakajające do tego stopnia że osoba po alkoholu śpi. 

Zawarty w alkoholu kwas elagowy jest silnym związkiem przeciwrakowym. A flawonoidy - roślinne substancje, blokują rozwój wolnych rodników opóźniając procesy starzenia się organizmu, w odnośniku groźnych cząsteczek, które uszkadzają komórki. Kieliszek czerwonego wina przedłuża ludziom życie, ale to nie do końca prawda gdy butelka alkoholu może już powodować stany agonii człowieka. A jednak nie jedna osoba twierdzi, że wino powoduje to że mamy mniejszy procent na to by dostać zawał serca.

W większości receptur na alkoholowe szaleństwa doczytamy się tylko, że czerwone wino zmieszane z natką pietruszki, rzeczywiście jest lekiem na serce, dzięki właściwościom moczopędnym nie tak długo przebywa w organiźmie, a o czerownych winogronach to może w innym odcinku, gdy alkoholowe leki ponoć leczą cały organizm - znajdując medykamenty cud. Na większość chorób jednak znajdziemy wódkę żytnią, zmieszaną z ziołami lub popularny wermut na trawienie. Lub eliksir miłości mający ponoć sprawić by mężczyzna był lepszym kochaniem - jak dla mnie zapach wszelkich alkoholi jest odrażający a nawet nie stosowny gdy dzieci po alkoholu mają HDS - I trudno przewidzieć kiedy zdemolują dom albo kiedy pójdą się wybiegać, itp. 

Pojęcie używek w medycynie naturalnej; alkohol, kawa prawdziwa, herbata ziołowa, tytoń oraz inne są trudne do zdefiniowania. Określa się ogromną liczbę substancji, które mają podłoże tradycyjne w kuchni świata, oraz te które by miały powodować lepsze samopoczucie w pobudzające. Trudności też sprawiają leki na bazie etanolu, który jest typowym narkotykiem, a jego przynależność do używek, należy do tradycji wielu narodów. Wszyscy zdajemy sobie sprawę w medycynie naturalnej, że alkohole są szkodliwe. Mimo to spożycie trunków ma podstawy społeczne, dotyczące alkoholu i tytoniu - bo zwykle te dwie używki występują ze sobą nie rozłącznie. Nie są to jedyne punkty styczne gdy do tej listy można podpisać picie kawy prawdziwej. Wszystkie te środki powodują w mózgu ośrodek uzależnień psychicznych, a w przypadku alkoholu uzależnień też fizycznych o różnym nasileniu patologii zdrowotnych. Istotnym znaczeniem w profilaktyce własnego zdrowia, oraz innych osób jest leczenie mylnych przyzwyczajeń - często kojarzonych z agresją społeczną lub też impotencją seksualną i innymi zaburzeniami, typu; rak płuc, w krajach które głęboko preferują dietę niskocholesterolową, nie wspominając o chorobach wieńcowych oraz chorób antynikotynowych. Mechanizmy uzależnienia psychicznego od używek i fizycznego są nie znane i nie poznane do końca nie jednemu naukowcowi jeżeli chodzi o ośrodkowy układ nerwowy człowieka - czyli mózg, powodując bardziej występowanie trwałych zmian jego czynności. Podstawowymi czynnikami w walce z nałogami w medycynie naturalnej. Sam profilaktyka używek wykracza po za obręb kuchennej ramy medykamentów oraz uzależnień. Często się spotyka, że alkohol ma ścisłe powiązanie z erotyką człowieka, i innymi patologiami - które mają aspekt pobudzający do nie zawsze pozytywnego działania ( kawa lub herbata ), opis niektórych istniejących szkodliwych skutków ich działania oraz na metody ich leczenia dotyka aspektów nie tylko społecznych; 

  • Alkoholizm jako choroba nie uleczalna a społeczna. 
  • Losy alkoholu w organizmie człowieka. 
  • Wpływ alkoholu na organizm a leki uspokajające lub pobudzające. 
  • Ostre zatrucie alkoholem etylowym - czyli czy człowiek jest pojazdem mechanicznym ? 
  • Choroba alkoholowa jako forma zaburzeń całego organizmu. 
  • Interakcje chemiczne z alkoholem oraz różnymi lekami. 
  • Palenie tytoniu a alkohol. 
  • Leczenie uzależnionych od nikotyny. 
  • Kawa, Herbata, Kakao a wpływ używek na stan zdrowia człowieka. 

 Japończycy przejęli największy browar w Polsce z markami Tyskie, Lech i Żubr.

 

Anheuser-Busch InBev, największy producent piwa na świecie, poinformował w piątek, że zakończył proces sprzedaży kilku spółek w Europie Środkowo-Wschodniej. Polska Kompania Piwowarska trafiła w ręce japońskiego koncernu Asahi Group Holdings.


Domknięcie sprzedaży Kompanii Piwowarskiej, producenta między innymi takich piw, jak Tyskie, Żubr, Lech, Dębowe Mocne i Redd’s jest częścią większego procesu.


W 2016 r. doszło do największej w w historii piwowarstwa fuzji – spółka AB InBev wywodząca się z Belgii połączyła się ze SABMillerem, koncernem, który narodził się w RPA. SABMiller był właścicielem między innymi naszej Kompanii Piwowarskiej – wcześniej modernizowanej i budowanej przez nieżyjącego już Jana Kulczyka. Komisja Europejska zgodziła się na megafuzję o wartości ponad 100 mld dol., ale pod warunkiem, że nowy koncern sprzeda kilka browarów w Europie. Wśród nich Kompanię Piwowarską.


W grudniu ubiegłego roku AB InBev zawarł umowę na sprzedaż spółek należących do SABMiller w Europie Środkowej i Wschodniej japońskiemu koncernowi Asahi Group Holdings za ponad 7 miliardów euro. Zapowiadał wtedy, że zamknięcie transakcji nastąpi w pierwszej połowie 2017 roku i właśnie to się stało.

 

Znane marki w rękach Japończyków.

 

Japończycy kupili nie tylko Kompanię Piwowarską. W ich ręce trafił też czeski Pilsner Urquell – browar produkujący jedno z najbardziej znanych piw w Europie. Na Słowacji przejęty został browar Topvar, w Rumunii - Ursus, a na Węgrzech - Dreher.


- Minione 24 miesiące były dla naszej firmy czasem transformacji. W październiku 2016 Asahi sfinalizowało przejęcie firm we Włoszech, Holandii i Wielkiej Brytanii, które należały do niedawna do SABMiller, a wraz z nimi przede wszystkim marek Peroni, Grolsch i Meantime. Teraz dodaliśmy do tego portfela środkowoeuropejskie przedsiębiorstwa SABMiller. Dzięki tej transakcji firma Asahi może z dumą mówić o połączeniu sił ze światowej klasy browarami, z których wywodzą się czołowe marki piwa, takie jak Tyskie, Lech, Timisoreana, Dreher, Ursus, Saris i oczywiście Pilsner Urquell, czyli pierwszy na świecie złoty lager – skomentował finalizację transakcji Ryoichi Kitagawa, jeden z dyrektorów Asahi Group.


Komentarze