Wiosna w Kuchni Polskiej - Jadłospis 7 dni.


Poniedziałek w Kuchni Polskie.


I Śniadanie:

pieczywo mieszane, pasta z bryndzy ze śmietaną i szczypiorkiem, papryka pasteryzowana, kawa zbożowa instant z mlekiem.

II Śniadanie:

chleb, pasta z kiełbasy, liść sałaty, herbata.

Obiad:

barszcz zabielany z ziemniakami i słoniną, zrazy z grzybami, kasza jęczmienna, fasola szparagowa, sałata głowiasta ze szczypiorkiem i koperkiem bez śmietany, napój owocowo – marchwiowy.

Kolacja:

sałatka z jajkiem, pieczywo, mało, rzodkiewki, herbata.


Wtorek w Kuchni Polskie.


I Śniadanie:

makaron z mlekiem, chleb razowy, mało, dżem ( nie podawać chorym na cukrzycę ), makrela lub byczki, pomidory, herbata.

II Śniadanie:

makrela lub byczki, pomidory, herbata.

Obiad:

krupnik z kaszy jaglanej, olet ze szczypiorkiem i groszkiem zielonym ( puszka ), ziemniaki z wody, sałata głowiasta z rzodkiewką i ogórkiem, kompot owocowy.

Kolacja:

soja z wody z tartym żółtym serem, pieczywo mieszane, masło roślinne, maślanka o smaku dzikich jagód lub jogurt jagodowy.


Środa w Kuchni Polskie.

I Śniadanie:

owsianka na włoszczyźnie z koperkiem i natką pietruszki, chleb razowy, masło, jaja, miód naturalny ( nie podawać chorym na cukrzycę ).

II Śniadanie:

chleb pytlowy, mięso gotowane ( nie podawać konserw chorym na cukrzycę lub wątrobę), sok pomidorowy lub sałatka z pomidora.

Obiad:

Zupa włoska, ryba pieczona, ziemniaki z wody, sałatka z czerwonej kapusty, jabłko lub kompot jabłkowy bez cukru u chorych na cukrzycę ( ¼ jabłka ).

Kolacja:

knedle z serem lub pierogi ( 5 sztuk u chorych na cukrzycę ), surówka z marchwi i selera na liściach sałaty, kwaśne mleko lub maślanka.


Czwartek w Kuchni Polskie.

I Śniadanie:

pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ( 5 gram kakao + 100 g mleka + woda 50 %) - dietetyczne kakao lub czekolada do picia bez cukru , ¼ jabłka u chorych na cukrzycę. ( ogólne spożycie owoców wynosi 100 g na dobę ). 
 
II Śniadanie:

chleb graham, masło, rzodkiewki, sałatka z pomidora lub sok pomidorowy.

Obiad:

Zupa szczawiowa z ziemniakami lub ryżem, wątroba smażona sautẽ ( czyli panierowana w mące i przyprawach prowansalskich ), surówka z marchwi z rzeżuchą w majonezie, kompot porzeczkowy.

Kolacja:

sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą, pieczywo, herbata.


Piątek w Kuchni Polskie.

I Śniadanie:

pieczywo mieszane, masło, parówki, surówka z chrzanu i jabłka, herbata.

II Śniadanie:

pieczywo, kiszone ogórki, mięso gotowane z indyka lub tusza wieprzowa – średnio tłusta, herbata.

Obiad:

Zupa owocowa z grzankami z bułki, naleśniki, podroby, ryba, sos grzybowy, ziemniaki z wody, sałata głowiasta w sosie winegret – oliwa z oliwek, kompot z śliw.

Kolacja:

sałatka jarzynowa w majonezie, pieczywo, mało, ser żółty, herbata z cytryną. 
 

Sobota w Kuchni Polskie.

I Śniadanie:

Kluski lub zacierki na mleku, masło, chleb, miód naturalny ( nie podawać chorym na cukrzycę ).

II Śniadanie:

pieczywo, serek topiony, rzodkiewki, herbata.

Obiad:

zupa ziemniaczana, makaron z parówkami, sos pomidorowy lub chrzanowy, kisiel owocowy.

Kolacja:

sałatka z pora z ziemniakami i jajkiem, pieczywo mieszane, herbata z dzikiej róży.


Niedziela w Kuchni Polskie.


I Śniadanie:

pieczywo mieszane, szynka, kwaszony ogórek, kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.

II Śniadanie:

pieczywo drożdżowe z makiem lub owocami, kefir.

Obiad:

zupa pomidorowa, ryż na sypko, jajka faszerowane, ziemniaki z wody, sałata głowiasta z rzodkiewkami i ogórkiem, galaretka owocowa bez cukru.

Kolacja:

śledzie w śmietanie lub ryba po grecku, pieczywo, herbata z cytryną.

Komentarze