Poniedziałek
w Kuchni Polskie.
I
Śniadanie:
pieczywo mieszane, pasta z bryndzy ze śmietaną i
szczypiorkiem, papryka pasteryzowana, kawa zbożowa instant z
mlekiem.
II
Śniadanie:
chleb, pasta z kiełbasy, liść sałaty, herbata.
Obiad:
barszcz zabielany z ziemniakami i słoniną, zrazy z
grzybami, kasza jęczmienna, fasola szparagowa, sałata głowiasta ze
szczypiorkiem i koperkiem bez śmietany, napój owocowo –
marchwiowy.
Kolacja:
sałatka z jajkiem, pieczywo, mało, rzodkiewki,
herbata.
Wtorek
w Kuchni Polskie.
I
Śniadanie:
makaron z mlekiem, chleb razowy, mało, dżem ( nie
podawać chorym na cukrzycę ), makrela lub byczki, pomidory,
herbata.
II
Śniadanie:
makrela lub byczki, pomidory, herbata.
Obiad:
krupnik z kaszy jaglanej, olet ze szczypiorkiem i
groszkiem zielonym ( puszka ), ziemniaki z wody, sałata głowiasta z
rzodkiewką i ogórkiem, kompot owocowy.
Kolacja:
soja z wody z tartym żółtym serem, pieczywo mieszane,
masło roślinne, maślanka o smaku dzikich jagód lub jogurt
jagodowy.
Środa
w Kuchni Polskie.
I
Śniadanie:
owsianka na włoszczyźnie z
koperkiem i natką pietruszki, chleb razowy, masło, jaja, miód
naturalny ( nie podawać chorym na cukrzycę ).
II
Śniadanie:
chleb pytlowy, mięso gotowane (
nie podawać konserw chorym na cukrzycę lub wątrobę), sok
pomidorowy lub sałatka z pomidora.
Obiad:
Zupa włoska, ryba pieczona,
ziemniaki z wody, sałatka z czerwonej kapusty, jabłko lub kompot
jabłkowy bez cukru u chorych na cukrzycę ( ¼ jabłka ).
Kolacja:
knedle z serem lub pierogi ( 5
sztuk u chorych na cukrzycę ), surówka z marchwi i selera na
liściach sałaty, kwaśne mleko lub maślanka.
Czwartek
w Kuchni Polskie.
I
Śniadanie:
pieczywo
mieszane, masło, ser żółty, ( 5 gram kakao + 100 g mleka + woda
50 %) - dietetyczne kakao lub czekolada do picia bez cukru , ¼
jabłka u chorych na cukrzycę. ( ogólne spożycie owoców wynosi
100 g na dobę ).
II
Śniadanie:
chleb
graham, masło, rzodkiewki, sałatka z pomidora lub sok pomidorowy.
Obiad:
Zupa szczawiowa z ziemniakami lub
ryżem, wątroba smażona sautẽ
( czyli panierowana w mące i przyprawach prowansalskich ), surówka
z marchwi z rzeżuchą w majonezie, kompot porzeczkowy.
Kolacja:
sałatka śledziowa z jabłkiem i
cebulą, pieczywo, herbata.
Piątek
w Kuchni Polskie.
I
Śniadanie:
pieczywo
mieszane, masło, parówki, surówka z chrzanu i jabłka, herbata.
II
Śniadanie:
pieczywo,
kiszone ogórki, mięso gotowane z indyka lub tusza wieprzowa –
średnio tłusta, herbata.
Obiad:
Zupa owocowa z grzankami z bułki,
naleśniki, podroby, ryba, sos grzybowy, ziemniaki z wody, sałata
głowiasta w sosie winegret – oliwa z oliwek, kompot z śliw.
Kolacja:
sałatka jarzynowa w majonezie,
pieczywo, mało, ser żółty, herbata z cytryną.
Sobota
w Kuchni Polskie.
I
Śniadanie:
Kluski lub
zacierki na mleku, masło, chleb, miód naturalny ( nie podawać
chorym na cukrzycę ).
II
Śniadanie:
pieczywo,
serek topiony, rzodkiewki, herbata.
Obiad:
zupa ziemniaczana, makaron z
parówkami, sos pomidorowy lub chrzanowy, kisiel owocowy.
Kolacja:
sałatka z pora z ziemniakami i
jajkiem, pieczywo mieszane, herbata z dzikiej róży.
Niedziela w Kuchni Polskie.
I
Śniadanie:
pieczywo
mieszane, szynka, kwaszony ogórek, kawa zbożowa z mlekiem bez
cukru.
II
Śniadanie:
pieczywo
drożdżowe z makiem lub owocami, kefir.
Obiad:
zupa pomidorowa, ryż na sypko,
jajka faszerowane, ziemniaki z wody, sałata głowiasta z
rzodkiewkami i ogórkiem, galaretka owocowa bez cukru.
Kolacja:
śledzie w śmietanie lub ryba po
grecku, pieczywo, herbata z cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz