Bób z wody



1 opakowanie bobu
1 łyżeczka soli morskiej
3 gram masła


Bób opłukać, osolić i ugotować, a następnie omaścić masłem. Bób jest jednym z potraw które można podawać w skórkach lub obrać ze skórki. Pasuje w kuchni polskiej do potraw z masłem, na przykład kanapka z chleba razowego z masłem, koperkiem i jajkiem. Można go podawać też z kwasem burakowym - czosnkowym bez wywaru mięsnego gdyż warzywo pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na produkty mięsne, rozcieńczonym wodą gotowaną. Za pewne bób pasuje tak do śniadania jak i do obiadu. 

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, około 24 % i przewyższ leki białkowe w stanach zapalnych wątroby, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Jest cenionym warzywem w medycynie naturalnej i przewyższa wszystkie warzywa strączkowe pod względem białka oraz minerałów o 10 %. Zawartość węglowodanów w warzywie morze sięgać 60 % , oraz tłuszcze nie nasycone 3 % i jest to cenna informacja dla diabetyka. Składniki mineralne; potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt, cynk, molibden, witaminy z grupy B. Duża zawartość błonnika pokarmowego obniża cukry w krwi i jest raczej warzywem ciężkostrawnym. Bób można łączyć w potrawach jako sałatka, zupa, dodatek do drugich dań, a nawet na deser. Nadaje się do potraw białkowych, typu; warzywa pikantne, mięso wieprzowe w tym też boczku, jajka, ziół typu; czosnek, papryka słodka, oraz inne przyprawy ziołowe do roślin strączkowych, a nawet jako dodatek przy słodkich deserach lub wyciągach z buraków czerwonych ( które zawierają cukier lub kwasy burakowe ), gdyż obniża cukry w krwi.

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych. Ceni się go ze względu na liczne właściwości lecznicze. Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.

Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.


Zobacz też jak zrobić pikantny napój burakowy na upalne dni ?  

 


czosnek, liść laurowy, kminek, chrzan, koper, ziele angielskie, sok cytrynowy lub sok śliwowy w tym też ocet jabłkowy. Najbardziej cenione w kuchni białoruskiej oraz rosyjskiej. Do wyparzonego garnka glinianego lub wyparzonych słoi typu ,, twist - słoik z zakrętką '' ułożyć oczyszczone buraki, dodać przyprawy oraz sok cytrynowy lub owoce i zalać letnią przegotowaną wodą, za pasteryzować 40 minut. Pozostawić na 2 - 3 dni, aby utworzył się pikantny kwas. Buraki i owoce pozostawione bez cukru, wytwarzają ocet warzywno - owocowy. Przyprawy tylko dodają im aromatu. Kwas burakowy jest cenionym produktem spożywczym, na ugaszenie pragnienia latem, leczenia chorób zwanych rak; a takie zmiany na skórze mogą powstać latem, gdy się opalamy. Ma zbawienny wpływ na przewód pokarmowy, niczym szpinak. Zwykle podaje się buraki, przy zwiększonej podaży białka; mięso, jajka, strączkowe, nabiał.



W kuchni polskiej można spotkać przepisy na robienie kwasu buraczanego z kromki chleba, gdzie powstaje pleśń. Jest to nie wskazane u chorych na cukrzycę, a więc lepiej jest wybrać białoruskie sposoby zakwaszania buraków. Po każdej kromce chleba choremu na cukrzycę przysługuje zastrzyk z insuliny. A PH dla diabetyka musi mieć odczyn obojętny, ani nie słodki, ani nie za kwaśny. Chorym na cukrzycę nie szkodzi śmietana, która zawiera 0 IG krzywej cukrowej. Trzeba też zaznaczyć, że chory na cukrzycę jest podatny na grzybicę i zapleśnienie organizmu - stany zapalne, gdyż grzyby rosną na cukrach. 150 gram owoców w posiłku nie szkodzi chorym na cukrzycę, tak jak poziom jednej łyżeczki cukru w posiłku z komosowatych. Sam cukier skondensowany w posiłku jest plagą światową. Na przykład jabłko jest bardzo słodkie i może ważyć do 300 gram, a diabetyk może zjeść 1/4 jabłka. Ostre przyprawy nie szkodzą chorym na cukrzycę, gdy produkty nie były suszone, zwłaszcza; koper, chrzan, czosnek, liść laurowy, zioła prowansalskie, musztarda, rzeżucha, ocet owocowy, papryka. Świeże produkty najlepiej można zakupić latem i warto z tego korzystać, bo wątroba ma co wybierać do naszego ludzkiego laboratorium, jakim jest nasze ciało. Śliwy wspomagają trawienie, jabłka oczyszczają organizm z toksyn - przyczyniając się do poprawy naszego samopoczucia, cytryny podnoszą odporność organizmu, buraki zapobiegają pasożytom i chorobom cywilizacyjnym. Żaden lekarz w kuchni nikogo nie wyleczy, do puki sam nie zrozumiesz swego organizmu i jak to działa, a zwłaszcza tego co zrobi nasza wątroba z wprowadzonym posiłkiem. W pracy chorych na wątrobę lub cukrzycę, jeden gram tłuszczu przekłada się na 1 kilometr marszu.   


Napój z kwasu brakowego - ,, Kuchnia Polska ''. 





Do przygotowania napoju z kwasu burakowego potrzebne nam ; 1 litr kwasu burakowego, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka szczypiorku, sól. Młody kwas burakowy z młodych buraków, odstały minimum trzy dni przyprawić do smaku; cukrem, solą, dodać szczypior i koper. Przygotowując koktajl z kwasu burakowego, można dodać kilka łyżek śmietany.  ( Uwaga;  chorzy na cukrzycę niczego nie słodzą, a burak należy do cukrowców z rodziny komosowatych jak burak cukrowy lub szpinak i jednak szpinaku się nie dosładza. Dobrymi cukrami w kuchni  rosyjskiej do buraka są owoce; cytryny, jabłka, śliwy ). Gdy przygotowujemy kwas burakowy z owocami, można dodać kostki lodu, jak do zimnych napojów owocowych.

Zobacz też jak zrobić makaron z bobem i groszkiem ?  




Zobacz też jak grilować bób z papryką i ryżem ?  

 

 

Zobacz też Bób i koper... w roli głównej z makaronem lub pieczywem. 

 

Komentarze