1 opakowanie bobu
1 łyżeczka soli morskiej
3 gram masła
Bób opłukać, osolić i ugotować, a następnie omaścić masłem. Bób jest jednym z potraw które można podawać w skórkach lub obrać ze skórki. Pasuje w kuchni polskiej do potraw z masłem, na przykład kanapka z chleba razowego z masłem, koperkiem i jajkiem. Można go podawać też z kwasem burakowym - czosnkowym bez wywaru mięsnego gdyż warzywo pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na produkty mięsne, rozcieńczonym wodą gotowaną. Za pewne bób pasuje tak do śniadania jak i do obiadu.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, około 24 % i przewyższ leki białkowe w stanach zapalnych wątroby, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Jest cenionym warzywem w medycynie naturalnej i przewyższa wszystkie warzywa strączkowe pod względem białka oraz minerałów o 10 %. Zawartość węglowodanów w warzywie morze sięgać 60 % , oraz tłuszcze nie nasycone 3 % i jest to cenna informacja dla diabetyka. Składniki mineralne; potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt, cynk, molibden, witaminy z grupy B. Duża zawartość błonnika pokarmowego obniża cukry w krwi i jest raczej warzywem ciężkostrawnym. Bób można łączyć w potrawach jako sałatka, zupa, dodatek do drugich dań, a nawet na deser. Nadaje się do potraw białkowych, typu; warzywa pikantne, mięso wieprzowe w tym też boczku, jajka, ziół typu; czosnek, papryka słodka, oraz inne przyprawy ziołowe do roślin strączkowych, a nawet jako dodatek przy słodkich deserach lub wyciągach z buraków czerwonych ( które zawierają cukier lub kwasy burakowe ), gdyż obniża cukry w krwi.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych. Ceni się go ze względu na liczne właściwości lecznicze. Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.
Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.
Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
czosnek, liść laurowy, kminek, chrzan, koper, ziele angielskie, sok cytrynowy lub sok śliwowy w tym też ocet jabłkowy. Najbardziej cenione w kuchni białoruskiej oraz rosyjskiej. Do wyparzonego garnka glinianego lub wyparzonych słoi typu ,, twist - słoik z zakrętką '' ułożyć oczyszczone buraki, dodać przyprawy oraz sok cytrynowy lub owoce i zalać letnią przegotowaną wodą, za pasteryzować 40 minut. Pozostawić na 2 - 3 dni, aby utworzył się pikantny kwas. Buraki i owoce pozostawione bez cukru, wytwarzają ocet warzywno - owocowy. Przyprawy tylko dodają im aromatu. Kwas burakowy jest cenionym produktem spożywczym, na ugaszenie pragnienia latem, leczenia chorób zwanych rak; a takie zmiany na skórze mogą powstać latem, gdy się opalamy. Ma zbawienny wpływ na przewód pokarmowy, niczym szpinak. Zwykle podaje się buraki, przy zwiększonej podaży białka; mięso, jajka, strączkowe, nabiał.
W kuchni polskiej można spotkać przepisy na robienie kwasu buraczanego z kromki chleba, gdzie powstaje pleśń. Jest to nie wskazane u chorych na cukrzycę, a więc lepiej jest wybrać białoruskie sposoby zakwaszania buraków. Po każdej kromce chleba choremu na cukrzycę przysługuje zastrzyk z insuliny. A PH dla diabetyka musi mieć odczyn obojętny, ani nie słodki, ani nie za kwaśny. Chorym na cukrzycę nie szkodzi śmietana, która zawiera 0 IG krzywej cukrowej. Trzeba też zaznaczyć, że chory na cukrzycę jest podatny na grzybicę i zapleśnienie organizmu - stany zapalne, gdyż grzyby rosną na cukrach. 150 gram owoców w posiłku nie szkodzi chorym na cukrzycę, tak jak poziom jednej łyżeczki cukru w posiłku z komosowatych. Sam cukier skondensowany w posiłku jest plagą światową. Na przykład jabłko jest bardzo słodkie i może ważyć do 300 gram, a diabetyk może zjeść 1/4 jabłka. Ostre przyprawy nie szkodzą chorym na cukrzycę, gdy produkty nie były suszone, zwłaszcza; koper, chrzan, czosnek, liść laurowy, zioła prowansalskie, musztarda, rzeżucha, ocet owocowy, papryka. Świeże produkty najlepiej można zakupić latem i warto z tego korzystać, bo wątroba ma co wybierać do naszego ludzkiego laboratorium, jakim jest nasze ciało. Śliwy wspomagają trawienie, jabłka oczyszczają organizm z toksyn - przyczyniając się do poprawy naszego samopoczucia, cytryny podnoszą odporność organizmu, buraki zapobiegają pasożytom i chorobom cywilizacyjnym. Żaden lekarz w kuchni nikogo nie wyleczy, do puki sam nie zrozumiesz swego organizmu i jak to działa, a zwłaszcza tego co zrobi nasza wątroba z wprowadzonym posiłkiem. W pracy chorych na wątrobę lub cukrzycę, jeden gram tłuszczu przekłada się na 1 kilometr marszu.
Do przygotowania napoju z kwasu burakowego potrzebne nam ; 1 litr kwasu burakowego, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka szczypiorku, sól. Młody kwas burakowy z młodych buraków, odstały minimum trzy dni przyprawić do smaku; cukrem, solą, dodać szczypior i koper. Przygotowując koktajl z kwasu burakowego, można dodać kilka łyżek śmietany. ( Uwaga; chorzy na cukrzycę niczego nie słodzą, a burak należy do cukrowców z rodziny komosowatych jak burak cukrowy lub szpinak i jednak szpinaku się nie dosładza. Dobrymi cukrami w kuchni rosyjskiej do buraka są owoce; cytryny, jabłka, śliwy ). Gdy przygotowujemy kwas burakowy z owocami, można dodać kostki lodu, jak do zimnych napojów owocowych.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych. Ceni się go ze względu na liczne właściwości lecznicze. Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.
Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.
Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Zobacz też jak zrobić pikantny napój burakowy na upalne dni ?
czosnek, liść laurowy, kminek, chrzan, koper, ziele angielskie, sok cytrynowy lub sok śliwowy w tym też ocet jabłkowy. Najbardziej cenione w kuchni białoruskiej oraz rosyjskiej. Do wyparzonego garnka glinianego lub wyparzonych słoi typu ,, twist - słoik z zakrętką '' ułożyć oczyszczone buraki, dodać przyprawy oraz sok cytrynowy lub owoce i zalać letnią przegotowaną wodą, za pasteryzować 40 minut. Pozostawić na 2 - 3 dni, aby utworzył się pikantny kwas. Buraki i owoce pozostawione bez cukru, wytwarzają ocet warzywno - owocowy. Przyprawy tylko dodają im aromatu. Kwas burakowy jest cenionym produktem spożywczym, na ugaszenie pragnienia latem, leczenia chorób zwanych rak; a takie zmiany na skórze mogą powstać latem, gdy się opalamy. Ma zbawienny wpływ na przewód pokarmowy, niczym szpinak. Zwykle podaje się buraki, przy zwiększonej podaży białka; mięso, jajka, strączkowe, nabiał.
W kuchni polskiej można spotkać przepisy na robienie kwasu buraczanego z kromki chleba, gdzie powstaje pleśń. Jest to nie wskazane u chorych na cukrzycę, a więc lepiej jest wybrać białoruskie sposoby zakwaszania buraków. Po każdej kromce chleba choremu na cukrzycę przysługuje zastrzyk z insuliny. A PH dla diabetyka musi mieć odczyn obojętny, ani nie słodki, ani nie za kwaśny. Chorym na cukrzycę nie szkodzi śmietana, która zawiera 0 IG krzywej cukrowej. Trzeba też zaznaczyć, że chory na cukrzycę jest podatny na grzybicę i zapleśnienie organizmu - stany zapalne, gdyż grzyby rosną na cukrach. 150 gram owoców w posiłku nie szkodzi chorym na cukrzycę, tak jak poziom jednej łyżeczki cukru w posiłku z komosowatych. Sam cukier skondensowany w posiłku jest plagą światową. Na przykład jabłko jest bardzo słodkie i może ważyć do 300 gram, a diabetyk może zjeść 1/4 jabłka. Ostre przyprawy nie szkodzą chorym na cukrzycę, gdy produkty nie były suszone, zwłaszcza; koper, chrzan, czosnek, liść laurowy, zioła prowansalskie, musztarda, rzeżucha, ocet owocowy, papryka. Świeże produkty najlepiej można zakupić latem i warto z tego korzystać, bo wątroba ma co wybierać do naszego ludzkiego laboratorium, jakim jest nasze ciało. Śliwy wspomagają trawienie, jabłka oczyszczają organizm z toksyn - przyczyniając się do poprawy naszego samopoczucia, cytryny podnoszą odporność organizmu, buraki zapobiegają pasożytom i chorobom cywilizacyjnym. Żaden lekarz w kuchni nikogo nie wyleczy, do puki sam nie zrozumiesz swego organizmu i jak to działa, a zwłaszcza tego co zrobi nasza wątroba z wprowadzonym posiłkiem. W pracy chorych na wątrobę lub cukrzycę, jeden gram tłuszczu przekłada się na 1 kilometr marszu.
Napój z kwasu brakowego - ,, Kuchnia Polska ''.
Do przygotowania napoju z kwasu burakowego potrzebne nam ; 1 litr kwasu burakowego, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka szczypiorku, sól. Młody kwas burakowy z młodych buraków, odstały minimum trzy dni przyprawić do smaku; cukrem, solą, dodać szczypior i koper. Przygotowując koktajl z kwasu burakowego, można dodać kilka łyżek śmietany. ( Uwaga; chorzy na cukrzycę niczego nie słodzą, a burak należy do cukrowców z rodziny komosowatych jak burak cukrowy lub szpinak i jednak szpinaku się nie dosładza. Dobrymi cukrami w kuchni rosyjskiej do buraka są owoce; cytryny, jabłka, śliwy ). Gdy przygotowujemy kwas burakowy z owocami, można dodać kostki lodu, jak do zimnych napojów owocowych.
Komentarze
Prześlij komentarz