Buraczki z jabłkiem i brzoskwinią
2 duże buraki
1 jabłko papierówka
1 duża brzoskwinia
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu spirytusowego
2 cebulki dymki z zielonymi częściami ( szczypiorem )
1 łyżka oleju rzepakowego
Sól do smaku
Dwa duże młode buraki ( nie więcej niż 600 gram na 4 porcje ), dobrze wyszorować i ugotować, ostudzić a następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie umyć i zetrzeć jabłko. Dużą brzoskwinię obrać cienko ze skórki i pokroić w plastry poprzeczne.Obrać ząbek czosnku i poszatkować, cebulkę dymkę umyć i pokroić. Starte buraki połączyć z utartym jabłkiem, cebulką i przyprawić do smaku, olejem, solą, octem, oraz ząbkiem czosnku. Przełożyć do salaterki i przybrać plastrami brzoskwini. Sałatka o łagodnym smaku nadaje się do potraw białkowych, typu; pieczeń, gulasz, duszona ryba, lub nawet jajka sadzone.
Jaja umyć wbić do miski, dodać 10 łyżek mąki, oraz 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie rozbić masę mikserem, niczym na biszkopt. Pędzelkiem rozprowadzić tłuszcz cienko na patelni, a następnie upiec na wolnym ogniu pod przykrywką sześć omletów, tak by się nie przypaliły. Faszerować buraczkami z jabłkiem oraz brzoskwinią.
Diabetyk w jednym posiłku może zjeść sześć łyżek mąki, a chorzy na wątrobę cztery jajka. Omlet to tradycyjne danie francuskie, głównie podawane z warzywami, na przykład; omlet z szparagami lub fasolą szparagową, a nawet omlet z masłem i pietruszką, omlet z marchewką i groszkiem w kuchni polskiej. Jest to danie podawane w cieście na gorąco w kuchni francuskiej obok osełki masła. Pamiętamy o tym, że potrawy smażone przyrządza się na oleju rzepakowym i nie smażymy masła.
Jajka w medycynie naturalnej są dobrym źródłem białka, tłuszczy, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy A, D, B1, B2, B6, oraz PP. Żółtka jaj obfitują w cholesterol czyli tłuszcze twarde, dlatego spożycie żółtek jaj jest ograniczane. Uderzeniowo dzieci mogą zjeść pięć jajek, a dorośli od 3 do 4 jajek tygodniowo. Przy zaburzeniach pracy wątroby, można zjeść w jednym posiłku do czterech jajek w postaci utartych jajek z mąką. Przy stężonym stwierdzeniu cholesterolu, w organizmie człowieka do potraw można dawać same utarte białka. W medycynie naturalnej większe walory medyczne mają jajka utarte do postaci zagęszczonej piany. Jedno jajko podawane z herbatą z cytryną bez cukru, ma właściwości odchudzające. Przeciętnie dwa omlety francuskie zawierają trzy jajka a biszkopt polski jedno jajko na jedną łyżkę mąki. Jajka jako produkt białkowy ma zastosowanie lecznicze w wirusowym zapaleniu wątroby typu B, oraz dawkowaniu białka do 140 gram jedna porcja. Jajka mają większe walory medyczne oraz kulinarne niż samo mięso drobiowe, które jest ubogie w te składniki mineralne. Przeciętnie liczymy, że 1 kg kurczaka posiada 1000 Kcal i około jednej szklanki tłuszczu drobiowego.
Omlet faszerowany buraczkami.
- 9 jaj
- 10 łyżek mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- 9 gram oleju rzepakowego
Jaja umyć wbić do miski, dodać 10 łyżek mąki, oraz 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie rozbić masę mikserem, niczym na biszkopt. Pędzelkiem rozprowadzić tłuszcz cienko na patelni, a następnie upiec na wolnym ogniu pod przykrywką sześć omletów, tak by się nie przypaliły. Faszerować buraczkami z jabłkiem oraz brzoskwinią.
Diabetyk w jednym posiłku może zjeść sześć łyżek mąki, a chorzy na wątrobę cztery jajka. Omlet to tradycyjne danie francuskie, głównie podawane z warzywami, na przykład; omlet z szparagami lub fasolą szparagową, a nawet omlet z masłem i pietruszką, omlet z marchewką i groszkiem w kuchni polskiej. Jest to danie podawane w cieście na gorąco w kuchni francuskiej obok osełki masła. Pamiętamy o tym, że potrawy smażone przyrządza się na oleju rzepakowym i nie smażymy masła.
Jajka w medycynie naturalnej są dobrym źródłem białka, tłuszczy, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy A, D, B1, B2, B6, oraz PP. Żółtka jaj obfitują w cholesterol czyli tłuszcze twarde, dlatego spożycie żółtek jaj jest ograniczane. Uderzeniowo dzieci mogą zjeść pięć jajek, a dorośli od 3 do 4 jajek tygodniowo. Przy zaburzeniach pracy wątroby, można zjeść w jednym posiłku do czterech jajek w postaci utartych jajek z mąką. Przy stężonym stwierdzeniu cholesterolu, w organizmie człowieka do potraw można dawać same utarte białka. W medycynie naturalnej większe walory medyczne mają jajka utarte do postaci zagęszczonej piany. Jedno jajko podawane z herbatą z cytryną bez cukru, ma właściwości odchudzające. Przeciętnie dwa omlety francuskie zawierają trzy jajka a biszkopt polski jedno jajko na jedną łyżkę mąki. Jajka jako produkt białkowy ma zastosowanie lecznicze w wirusowym zapaleniu wątroby typu B, oraz dawkowaniu białka do 140 gram jedna porcja. Jajka mają większe walory medyczne oraz kulinarne niż samo mięso drobiowe, które jest ubogie w te składniki mineralne. Przeciętnie liczymy, że 1 kg kurczaka posiada 1000 Kcal i około jednej szklanki tłuszczu drobiowego.
Burak Holenderski i Czeski oraz Rosyjski ( Cylinder )
W ,, Kuchni Polskiej '' obok sałatki z buraka i owoców, występuje jako danie obiadowe surówka z kapusty włoskiej oraz młode ziemniaki z masłem. Główne napoje do takich dań to kompot porzeczkowy lub śliwowy. Przy nadciśnieniu i chorobie wątroby jednak wygrywa sok z porzeczek choć kuchnia białoruska woli śliwy oraz jabłka , które należą do rodziny brzoskwiń, oraz moreli. W kuchni włoskiej burak czerwony, występuje z kabaczkiem i cebulą w zalewie octu spirytusowego. Jeszcze nie mamy jesieni, ale mamy już buraki oraz jabłka.
Buraki tarte z jabłkiem w Kuchni Polskiej.
600 gram buraków czerwonych ( ugotowanych i startych )
100 gram tłuszczu roślinnego
20 gram mąki
1 cytryna lub kwas cytrynowy
124 gram śmietany
200 gram jabłek ( 1 sztuka )
Sól i cukier do smaku
Ugotowane i pokrojone w kostkę, wymieszać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, dodać olej roślinny, sok cytrynowy, sól oraz cukier do smaku. Z mąki oraz śmietany przyrządzić na ciepło sos do buraczków. Warzywa krojone w kostkę są dla osób cierpiących na choroby mięśniowe w tym autyzm.
Buraki tarte ze śmietaną w Kuchni Polskiej.
700 gram buraków czerwonych
124 gram śmietany
20 gram mąki
1 cytryna lub kwas cytrynowy
Sól i cukier do smaku
Ugotowane buraczki pięknie wyglądają pokrojone w kostkę, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Z mąki i śmietany na ciepło, przyrządzić sos do buraczków. Buraczki ze śmietaną najczęściej pasują w kuchni białoruskiej do jajek, oraz boczku lub też śliw. Warzywa krojone w kostkę są dla osób cierpiących na choroby mięśniowe w tym autyzm.
Buraczki po włosku
600 gram buraczków
600 gram cebuli
600 gram kabaczka ( cukinia )
Marynata do mieszanki warzywnej; ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce, a następnie kabaczka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poszatkować cebulę. Z octu i ziół oraz soli i cukru przygotować marynatę z wodą. Warzywa wymieszane ułożyć ciasno w słoiku, zalać marynatą i pasteryzować 30 - 40 minut. Podawać do mięs mielonych, typu hamburger, sznycle lub gulasz.
Buraczki z chrzanem - ćwikła.
600 gram buraczków
1 korzeń mały chrzanu
1 łyżka octu
1 łyżka kminku
Sól i cukier do smaku
Ugotowane starte buraczki wymieszać z świeżym tartym chrzanem, doprawić mielonym kminkiem, octem, solą i cukrem. Podawać do pieczeni z drobiu lub wieprzowiny i wołowiny.
Buraczki Wielkanocne w tradycji Polskiej.
600 gram buraczków
5 łyżek borówek
5 łyżek porzeczek
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka octu winnego lub wina
1 mały korzeń chrzanu
sól i cukier do smaku
Ugotowane buraczki, zetrzeć na tarce dodać borówki i porzeczki, oraz dodać kilka łyżek chrzanu do smaku, przyprawić octem, winem, lub sokiem z cytryny oraz solą i cukrem do smaku. Podawać do wędlin i jajek. Porzeczki i borówki, chrzan, oraz młode buraki najczęściej dostępne są latem. A trudniej te składniki dostać na Wielkanoc. Borówki, porzeczki, chrzan są polecanym produktem spożywczym w chorobie cukrzycowej, i jak już wcześniej wspomniałam spożycie owoców nie przekracza 100 gram na dobę.
Mity i fakty na temat octu - zastosowanie a medycyna.
Dodawany do przyprawiania potraw ocet to bliski krewniak wina. Otrzymuje się go przez naturalną fermentację gorszych jakościowo win gronowych i owocowych. Działające w winie bakterie octowe (Acetobacter) wywołują fermentację i powstanie kwasu octowego. W zależności od wykorzystanych w tym procesie win otrzymuje się ocet winny i ocet owocowy. Najbardziej popularny jest jednak ocet spirytusowy, zwykle 6- lub 10-procentowy. Powstały w wyniku naturalnych procesów ocet zawiera witaminy, enzymy, aminokwasy i mikroelementy.
Ocet winny znano i wykorzystywano już w czasach biblijnych. Pierwsze wzmianki o nim znajdują się w Starym Testamencie. Starożytni mieszkańcy Bliskiego Wschodu wyrabiali ocet z wina z winogron, granatów, daktyli i fig. Stosowano go powszechnie jako przyprawę do potraw, a także jako środek marynujący i konserwujący inne produkty spożywcze. Rozcieńczony wodą ocet był również orzeźwiającym napojem dla pracujących na polu.Obecnie ocet wykorzystywany jest w gospodarstwie domowym głównie jako środek konserwujący i zakwaszający oraz jako przyprawa poprawiająca smak wielu potraw. Rzadko kto sięga po ocet jako napój, a jeszcze rzadziej jako środek na różne dolegliwości.
W medycynie ludowej przez stulecia ocet jabłkowy uznawany był za antidotum na wiele chorób. Działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku dolegliwości reumatycznych, w przeziębieniach, zaburzeniach trawienia, bólach głowy i ogólnym osłabieniu. Niektórzy twierdzą nawet, że lista chorób, w których pomocna jest terapia octowa zaczyna się od litery A i kończy na Z.
Ocet jabłkowy polecany jest przy anginie, w astmie do nacierania pleców i w bezsenności. Kompresy z roztworu octu likwidują bóle głowy. Przyłożone w miejsce oparzenia zapobiegają powstawaniu bolesnych pęcherzy i łagodzą bóle przy zwichnięciach i bóle mięśniowe spowodowane nadmiernym wysiłkiem. Syrop sporządzony na bazie octu pomaga przy kaszlu, zapaleniach tchawicy i kokluszu. Kuracja octowa przynosi też dobre efekty w leczeniu grzybicy i trądziku. Pomaga także w chorobie lokomocyjnej i ponoć nawet przy odchudzaniu, ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczu.
Ocet ceniony jest głównie ze względu na zawartość potasu. Niedobory tego składnika w organizmie mogą powodować drganie powiek i mięśni, bolesne skurcze mięśni, większą podatność na przeziębienia i osłabienie, a nawet bezsenność. Potas pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu, likwiduje obrzęki, nadmierne łzawienie oczu, kaszel spowodowany nadmiarem śluzu w gardle. Hipokrates zalecał stosowanie kwasu octowego do leczenia wielu chorób, między innymi owrzodzeń.
Badania naukowe, prowadzone przez biochemików i lekarzy, potwierdziły, że ocet wpływa na wiele reakcji metabolicznych w organizmie. Kwas octowy odgrywa ważną rolę w procesach przemiany tłuszczu i węglowodanów, bierze udział w reakcjach tłuszczów, glukozy, aminokwasów i hemoglobiny. Kwas octowy oczyszcza organizm z toksyn oraz niszczy wiele mikroorganizmów. W Chinach przeprowadzono doświadczenie, w którym poddano działaniu kwasu octowego ponad 200 próbek różnych bakterii chorobotwórczych, między innymi wywołujących zapalenie płuc, grypę i katar. Większość z nich po 30 minutach przestała istnieć.
Przyprawiane octem sałatki czy marynowane w nim pikle mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym, który wspomaga walkę z przeziębieniami. Tym bardziej że jest to bardzo smaczna przyprawa. Octy mogą być dodatkowo wzbogacone w składniki ziołowe. Różne smaki można uzyskać, dodając suszone lub świeże zioła, a nawet owoce i warzywa, takie jak: cytryna, maliny, porzeczki lub cebula, czosnek, koper, seler.
Octy ziołowe i aromatyzowane najlepiej sporządzać na bazie octu winnego. Proporcje dodanych składników zależą od smaku, jaki chcemy otrzymać. Po kilku dniach, gdy ocet nabierze charakterystycznego dla danej rośliny smaku, trzeba go przecedzić. Przechowywać go należy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Ocet jako środek o kojącym działaniu na żołądek. Jeśli cierpisz na niestrawność wywołaną niedoborem kwasu żołądkowego, łyżeczka octu przyjęta po każdym posiłku może być wszystkim, czego potrzebujesz. Ocet jako środek chłodzący i zapewne pomaga w upalne dni.
Rozprowadzony na skórze ocet błyskawicznie paruje, dzięki czemu powstaje przyjemne uczucie chłodu, które może złagodzić oparzenia. Ocet pomaga też złagodzić stan zapalny, któremu towarzyszy swędzenie poparzonej skóry.
Ocet (od łac. acetum) – wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, zwykle 6-procentowy lub 10-procentowy. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Stosowany jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw.
Rozróżnia się ocet spirytusowy - powstający w wyniku fermentacji spirytusu (po rozcieńczeniu do odpowiedniego stężenia), oraz ocet winny - powstający w wyniku fermentacji wina. Ocet winny – w zależności od tego, z jakiego powstał wina – może być biały lub czerwony. Bardzo znany jest ocet balsamiczny produkowany w okolicach Modeny we Włoszech, o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Często stosuje się octy produkowane z win i moszczów owocowych (np. ocet jabłkowy), zachowujące do pewnego stopnia smak, a zwłaszcza zapach owoców, cenne zwłaszcza jako przyprawa do sałatek i surówek.
Dość popularne są octy aromatyzowane lub smakowe, otrzymywane (także w warunkach domowych) przez macerowanie w surowym occie ziół, przypraw, warzyw lub owoców takich jak bazylia, tymianek, rozmaryn, różne rodzaje pieprzu, czosnek, cytryna, orzechy itp.
W kuchni japońskiej i chińskiej popularny i bardzo często używany jest ocet ryżowy, produkowany z gorszych gatunków sake, o przyjemnym zapachu i nieco słodkawym smaku.
Ocet może być istotnym składnikiem sosów (zwłaszcza zimnych, np. większości majonezów, tradycyjnego vinaigrette itp.). Jest też najważniejszym składnikiem marynat stosowanych do konserwowania ogórków, grzybów i tzw. pikli (młodych warzyw, orzechów itp., stosowanych jako zakąska lub dodatek do sałatek). Używany też bywa jako składnik zapraw do macerowania mięsa lub ryb przed smażeniem, a zwłaszcza pieczeniem.
Ze względu na niską cenę i łatwą dostępność, ocet spirytusowy bywa do dziś powszechnie używany w gospodarstwie domowym jako podręczny środek czyszczący, dezynfekujący i odkamieniający oraz jako składnik w wielu tradycyjnych przepisach na domowe odplamiacze, kosmetyki, a nawet lekarstwa. Ocet był znany już od czasów starożytnych, wykorzystywano go do polewania kamieni bądź skał, które później ulegały rozpadowi, ocet znalazł również szerokie zastosowanie w wielu iberyjskich kopalniach w czasie panowania Kartaginy w Hiszpanii.
Jeszcze jedno twierdzenie jednego Bankiera z Sanoka, że mycie kuchni oraz naczyń w ocie poprawia stan zdrowia naszej wątroby, nawet w tedy gdy jest to cytryna. Wypłukane talerze, szklanki, sztućce w ocie nadaje połysk naczyniom, a nawet łatwiej schodzi tłuszcz w piekarnikach, gdy jest zabrudzony.
Kwasy powodują usuwanie tłuszczy i zapewne coś w tym jest, że galaretę z nóżek wieprzowych, zjadamy z octem spirytusowym. Gdy sprzątamy kuchnię, zwykle w zastosowaniu najskuteczniejszy jest ocet i szare mydło.
Nadmiar kwasów w organizmie, chorych na cukrzycę może wywołać kwasicę żołądka, podobnie jak u krów, a więc oset stosujemy oszczędnie. I jeszcze jedno twierdzenie, że ocet zabija bakterie na warzywach oraz owocach nie gotowanych. Dodanie octu do buraków, powoduje fermentację cukrów, co jest istotne jeżeli chodzi o poziom glikemiczny chorych na cukrzycę. Jeden kieliszek wina u chorych na cukrzycę jest mniej szkodliwy od loda lub lizaka na patyku. Jezus Chrystus umarł i zmartwychwstał gdy po picia na krzyżu golgoty podano mu ocet.
Kiełki buraka czerwonego w zastosowaniu medycznym.
Kiełki buraka czerwonego zawierają dużo błonnika regulującego pracę układu pokarmowego. Co wpływa pozytywnie w leczeniu cukrzycy, bo im więcej błonnika w organizmie tym mniejszy jest stopień cukrzycowy. Wedle moich obserwacji medycznych 20 gram błonnika wystarczy by wyrównywać cukrzycę do tego stopnia, że nie potrzebna jest insulina. W połączeniu z owocami lub substancjami czynnymi, może stanowić cenny lek u ludzi nie posiadających substancji resztkowych, o nazwie błonnik. Za pewne taka dekoracja ucieszy nie jedną osobę w domu, nie tylko przy stole. Kiełki roślin w medycynie naturalnej stosujemy tak samo jak otręby zbóż. Kiełki buraka wedle poradnika w moim ogrodzie, głównie dobrze kiełkują od lutego do maja, a potem młode buraczki można pikować na grządkach.
Buraki zawierają na 100 gram około 9,2 gram cukrów, co wystarczy by pokryć zapotrzebowanie mózgu, w przeciągu doby. Zawiera na 100 gram około 2,6 błonnika, oraz białko 1,8 gram. Jest warzywem niskokalorycznym na 100 gram ma 46 kcal, za to bardzo słodkim.
Komentarze
Prześlij komentarz