Chłodnik ogórkowy



6 ogórków małosolnych kwaszonych
3 szklanki kwasu ogórkowego
3 korzenie młodej pietruszki
250 gram śmietany
1 opakowanie paluszków kruchych 


Ogórki opłukać i wsadzić do blendera z oczyszczonymi korzeniami pietruszki, a następnie zmiksować, dodać śmietanę i znów zmiksować, a następnie dodać kwas ogórkowy. Przelać do szklanek lub pucharków, podawać z paluszkami. Polski przepis nie uchybia kuchni białoruskiej i tradycji picia kwasu ogórkowego, który poprawia kondycję skóry i działa wygładzająco.





Chyba nikomu w upalne lato nie chce się siedzieć w kuchni, gdy termometr wskazuje ponad trzydzieści stopni Celsjusza , a człowiek wytrzyma minimum trzydzieści sześć stopni. Śmietana, ogórki, oraz pietruszka to pełnowartościowy napój, a diabetyk i tak w jednym posiłku nie może zjeść więcej niż dziesięć paluszków. Kwasy zwykle bywają chłodzące latem. 

Chłodnik ogórkowy jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, wzmacnia system obronny organizmu, zawiera także sporo witamin z grupy B, witaminę C i sole mineralne. Oto dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków. Sok z kiszonych warzyw jest równie ważny jak same warzywa i nie należy kwasu wylewać. Woda po kiszonych ogórkach ma wiele właściwości i wartości odżywczych, a bakterie które się w niej znajdują, mogą nas chronić przed wieloma chorobami, oraz zawierać cenny błonnik pokarmowy. 

Nadmiar spożycia ogórków, sprzyja marskości wątroby, gdyż ogórki są produktem tak niskokalorycznym, że wątroba nie wiele zyskuje. Ogórki kwaszone w swym składzie powinny zawierać; koper, chrzan oraz czosnek - składniki lecznicze w cukrzycy. Pietruszka zwykle pomaga w chorobach nerek - dializie nerek co pozytywnie wpływa w leczeniu chorób psychicznych, oraz leczy układ krwionośny w chorobach serca. Diabetykowi może być za gorąco latem, gdy przyjmując insulinę musi przebywać w warunkach do dwudziestu stopni Celsjusza. Śmietana nie powoduje zmian u diabetyka, gdyż posiada 0 IG krzywej cukrowej.


Pietruszka w diecie i medycynie 

 



Korzeń pietruszki działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu wykazuje właściwości wiatropędne. Ponadto pobudza (choć w niewielkim stopniu) wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W związku z tym korzeń pietruszki można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha. Pietruszka to także jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu, a także w diecie w dnie moczanowej. Korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu, dlatego w medycynie naturalnej stosuje się go w zmniejszonym wydalaniu moczu, obrzękach i kamicy moczowej, a także w stanach zapalnych nerek i pęcherza. W korzeniu pietruszki można znaleźć spore ilości potasu (562 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Potas bierze też udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Poza tym bez niego mięśnie nie będą wytrzymałe.Korzeń pietruszki na nadciśnienie, tętnicze dobrze działa z winogronami, niczym nać. Korzeń pietruszki w zaburzeniach trawiennych ma nie wielkie zastosowanie w medycynie ludowej, bardziej ceni się świeżą świeżą nać pietruszki z winem winogronowym na serce. Zawiera wiele cennych witamin; wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk, mangan, witaminy A, C, E, B6, błonnik, węglowodany, tłuszcze roślinne, białko roślinne. Jest warzywem niskokalorycznym do 55 kcal. Napad z korzenia pietruszki głównie działa przy chorobach nerek, i często ludzie skarżą się na halucynacje gdy mają chore nerki. Pietruszka jak piwo skutecznie usuwa kamienie nerkowe.Korzeń pietruszki to warzywo, którego właściwości odżywcze i lecznicze przez wielu są niedoceniane. Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik włoszczyzny, na bazie której przygotowuje się wywar do zupy. I zwykle na tym kończy się jego zastosowanie. Tymczasem korzeń pietruszki pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego i wielu innych. Innego zdania są Rosjanie, którzy twierdzą, że pietruszka działa jak... narkotyk. Z tego powodu znalazła się na czarnej liście warzyw w tym kraju. Włoszczyzna z pietruszką, zwykle pasuje do rosyjskich ryb, pod warunkiem że dodamy; pieprz, liść laurowy, ziele angielskie w popularnej kuchni polskiej w przepisie zupa ucha. Tak nie doceniane warzywo, liczy się w nie jednym jadłospisie w gramach albo u zielarzy w łykach wina pietruszkowego na bazie winogron. Kuchnia diabetyka nie wyklucza pietruszki z diety, gdy zwykle dochodzi do chorób serca, bólów nerek lub krzyża, a nawet przemiany cukrów w moczu.

Ludzie właściwości pietruszki doceniali już 2000 lat temu i nie jest to żadna nowość. Pietruszka leczy przewód moczowy, serce, prostatę, łagodzi bóle miesiączkowe, astmę, nerki, reguluje ciśnienie tętnicze, leczy wzdęcia, zapalenie pęcherza moczowego, pozytywnie ogólnie wpływa na oczyszczenie krwi, leczy mięśnie miednicy, kamienie nerkowe, leczy anemię oraz chorobę zwaną rak, pozytywnie wpływa na trawienie. Wywar z korzenia pietruszki stosuje się w przypadku zatrzymania wody w organizmie, a także pozytywnie wpływa na wątrobę. W kuchni pietruszka występuje w postaci naparów oraz napojów, dodawać do słodyczy, zup, sosów. Pietruszka jako warzywo światowe występuje nawet w kuchni Libanu jako sałatka, można ją też spotkać w omletach i sufletach. Warzywo popularne w europie, zyskało sobie wielu zwolenników. Przynosząc pietruszkę do domu z nacią warto ją zanurzyć w wodzie lub zachomikować w doniczce z piaskiem, by szybko nie zwiędła. Można też pietruszkę mrozić ale najlepsza jest świeża. Selery mają podobne zastosowanie jak pietruszka i biorą udział w dietach odchudzających jako środek moczopędny, w dawce leczniczej 1 łyżka soku z selera lub pietruszki na czczo na dobę. Selery są bardziej doceniane przez gwiazdy filmowe, niż pietruszka choć mają podobne zastosowanie lecznicze. Chorym na cukrzycę wciska się kit, że surówka z selera od zielonych części jest lekiem na wyrównanie cukrzycy, bo akurat taka panuje moda. A tak się składa, że pietruszka ma więcej węglowodanów na 100 gram niż burak czerwony. Burak na 100 gram 9 gram to cukry. Pietruszka i Seler na 100 gram to 12 gram cukru.

W książce niemieckiej ,, w twoim ogrodzie '', ceni się pietruszkę ze względu na witaminy i minerały, oraz białko, sole mineralne, gdyż zawiera więcej witamin, niż inne warzywa korzenne. Jest cennym warzywem wzmacniającym trawienie, pracę nerek, pęcherza żółciowego oraz wydzielania żółci. Większość odmian pietruszki ma działanie moczopędne. Szkodzi kobietom w ciąży. Uprawa pietruszki na grządce lub w doniczce od marca do sierpnia, a może też zimować w donicy w domu lub piwnicy przysypana piaskiem.

Ogórki są ciężkostrawne, a pietruszka tylko wzmaga trawienie, podobnie jak mięta. I pewnie z tych powodów pietruszka bierze udział nie mal w każdej diecie. A ludzie nie zastanawiają się, nad jej właściwościami medycznymi w diecie. Zapewne osoby chorujące na metabolizm docenią wartość pietruszki, gdy lekarz im powie że mają słaby przewód pokarmowy i nerki a na dodatek chorują na serce. 




Komentarze