Fraicadells à la crème.


Składniki na Fraicadells ( Paszteciki kremowe ).


600 gram wołowiny lub cielęciny
200 gram świeżego boczku nie wędzonego
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz mielony
100 gram bułki tartej
1 - 2 jajka
1 łyżka mąki
100 gram masła
1 łyżka tymianku 


Mięso zemleć, cebulę i czosnek oczyścić i poszatkować, dodać pokrojony w kostkę boczek, bułkę tartą, jajka, mąkę, oraz poszatkowaną natkę pietruszki, tymianek i solą. Z przyprawionego mięsa przygotować osiem klopsów, obtoczyć w bułce tartej a następnie lekko spłaszczyć i dusić na maśle w patelni z przykrywką, ale nie smażyć około czterech minut z każdej strony, ale nie dłużej niż 8 minut. Podawać z sałatkami na śmietanie oraz z pieczywem lub duszonymi ziemniakami. Frykadele cielęce lub wołowe są odmianą polskiego kotleta mielonego z wieprzowiny, po popularnego hamburgera lub kromki chleba.

Wołowina lub Cielęcina to rarytas na Podkarpaciu. Dziś miała dość wysoką cenę 36,00 zł za 1 kilogram, mięsa bez kości na pieczeń rzymską. Dla porównania, mięso wieprzowe od szynki ma cenę 13,00 zł za 1 kilogram, a boczku 12 zł za 1 kilogram. Przyjmując, że z boczku i wołowiny mamy 800 gram mięsa, to osiem pasztecików ma wagę przybliżoną 100 gram, na jedną kromkę chleba o wadze 75 gram.


Sałatka mix do pasztecików kremowych

 

 

1 szklanka pieczarek marynowanych na liściu laurowym
1 czerwona papryka 
1 duży ogórek świeży lub kiszony
1 cebula 
1 szklanka winogron 
175 gram śmietany
sól 

Do salaterki przełożyć pieczarki bez zalewy, oczyścić i pokroić strąk papryki, oczyścić i pokroić cebulę, a następnie oczyścić i pokroić ogórka w kostkę, obrać i opłukać winogrona. Sałatkę przyprawić śmietaną z solą do smaku. Do frykadeli podaje się sałatki na śmietanie, a główne składniki to; ogórki, papryka czerwona, marynowane pieczarki.


Sos francuski do Fraicadells i pieczonych ziemniaków lub pieczywa.

 

200 ml wina winogronowego
250 gram słodkiej śmietany 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
50 gram masła 
1 łyżka tymianku 
natka pietruszki 


Ze względu, że większość domowników nie pija alkoholu, a w procesie przetwórstwa sosu, wytwarza się po prostu ocet, lepiej Fraicadells pokropić octem winogronowym. Alkohol winogronowy, zmieszany z natką pietruszki jest lekiem na serce, a wymieszany z tymiankiem lub majerankiem może powodować wymioty i biegunkę. Tymianek i Majeranek jest ziołowym preparatem na zatrucia alkoholowe oraz detoks alkoholika.

Przygotowanie takiego sosu francuskiego z jednej strony leczy, a z drugiej strony kaleczy. Kto nie jest alkoholikiem, nie powinien używać majeranku lub tymianku z alkoholem. A więc zamiast dziwnych mankamentów spożywczych, polecam zdrowe sałatki warzywno - owocowe, zamiast zatruć pokarmowych.


Gotowe Fraicadells à la crème ( Paszteciki kremowe ).

 

Fraicadells francuskie to rodzaj obiado - kolacji lub pikniku z grilla. Taki posiłek z wołowiny lub cielęciny można przygotować w domu. A jedna posiłek wymaga świecy w wersji francuskich cystersów. Kotlet z bułką lub pieczywem jest uznawany za  ,, Street Food '' , i jest to coś co młodzież lubi. I nawet ,, Gorący Pies '' z USA lub Chin zwany Hod Dog, temu posiłkowi nie uchybi. Jak by nie było w Francji raczej trudno o ,, Gorącego Psa '' za to mamy ,, Gorącego Byka '' - Fraicadells à la crème, czyli na język polski o znaczeniu dosłownym; ( Paszteciki kremowe z mięsa wołowego lub cielęcego ). Wołowina i cielęcina jest polecana przy chorobach wątroby, jako dieta białkowa w chorobach zakaźnych.


Gdy zbliża się niedziela, bardziej przy stole wypada się pomodlić gdy wczoraj wieczorem grzmiało i błyskało się na niebie do Matki Boskiej Częstochowskiej. Bo wedle legendy nawet wołami obrazu z kościoła nie wyciągniesz. Co więcej herbowe orzełki do nieba pójdą gdy złapią woła na ucztę. O synu zgubiłeś się, ale powróciłeś na łono kościoła. Sobota to może jeszcze pracuj, ale niedziela cysterska to tylko módl się... Górale wierzą, że gdy jest burza oraz grzmoty na niebie to tylko obraz Matki Boskiej i Świece pomogą, na dobrą pogodę. Świeca powinna stać przy oknie, by św. Piotr się więcej nie pieklił.... 

Doceniamy i testujemy patelnię Edel HÖFF EH - 6007.



Patelnia z pokrywką, aluminiowa z powłoką ceramiczną w stylu rzymskim, o wymiarach 26 cm. Jeżeli chodzi o duszenie potraw sprawuje się nieźle. Jeżeli chodzi o gaz, to niszczy te naczynia od spodu i po bokach. Cena preferowana z importu to 35 zł. Dlaczego gaz spożywczy, wywołuje czarne, nie zmywalne smugi na naczyniach, tego się nie da wytłumaczyć. Po prostu pali się lakier na patelni.



Komentarze