2 płaty śledziowe z oleju
6 rzodkiewek
6 oliwek czarnych
3 łyżki siekanego szczypioru
3 duże łyżki sera twarogowego mielonego
3 łyżki masła
3 bułki z siemieniem lnianym
bułki przekroić w pół, posmarować masłem i bielonym serem twarogowym, rzodkiewki pokroić w prążki i ułożyć na kanapkach, następnie podzielić płaty śledziowe na części i ułożyć na bułce, następnie oliwki przekroić w pół i ułożyć na kanapkach. Przybrać krojonym szczypiorem.
Jedna taka kanapka może zawierać do 68 mg/dl krzywej cukrowej bo pieczywo jest bardzo kaloryczne. Po za tym każdy diabetyk po kolacji przyjmuje określoną dawkę insuliny na noc. Noc jest najdłuższa porą, gdy nie sięgamy po żywność a śpimy. I dla diabetyka to najtrudniejszy okres w życiu, gdy może zapaść w sen kliniczny zwany ,, śpiączką cukrzycową ''. To prawda, że chory na cukrzycę umiera nad ranem w skutek hipoglikemii, czyli niedożywienia. Wstawanie o północy z łóżka, by coś zjeść zwykle bywa irytujące. A więc warto się odżywiać, a nie żreć...I jeszcze jedno moje słuszne twierdzenie, że im bardziej urozmaicona kuchnia na stole, tym mniejszy apetyt na substancje odżywcze. Lato to pełnia smaku...
Ryba doskonale komponuje się w kuchni polskiej z serem twarogowym oraz masłem, szczypiorem oraz rzodkiewkami, lekka nuta z drzewa oliwnego, nie zmieni jego smaku a doda tylko uroku przy kolacji.
Ryba doskonale komponuje się w kuchni polskiej z serem twarogowym oraz masłem, szczypiorem oraz rzodkiewkami, lekka nuta z drzewa oliwnego, nie zmieni jego smaku a doda tylko uroku przy kolacji.
Napoje z grejpfruta
300 ml soku z czerwonego grejpfruta
1 litr przegotowanej wody
Do szklanej nalać po 100 ml soku z grejpfruta i zalać przegotowaną wodą do pełnej szklanki. Należy pamiętać, że chorzy na cukrzycę soków zagęszczonych nie piją. Duża dawka soku z grejpfruta ma ponoć właściwości odchudzające i poprawiające pracę wątroby. Grejpfruty czerwone zawierają lipon, witaminę C, A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, oraz PP, oraz minerały; potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, siarkę, mangan. Właściwości lecznicze; reguluje poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii, podnosi odporność organizmu, poprawia kondycję jelit, wspomaga trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze, pobudza do tworzenia się krwinek czerwonych, wspomaga wątrobę i działa odtruwająco, dobrze działa na serce i układ krwionośny, przeciwdziała miażdżycy w wyniku cukrzycy.
Komentarze
Prześlij komentarz