500 gram kapusty kiszonej
450 gram kiełbasy cygańskiej
1 plaster masła
1 łyżka mąki żytniej
1 garść selera od zielonych części
1 łyżka kminku
1 łyżka ziół prowansalskich
2 - 3 liście laurowe
2 - 3 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku.
Kapustę kiszoną wyłożyć do metalowej miski lub brytfanny, posiekać liście selera, przyprawić przyprawami, posypać 1 łyżką mąki żytniej, na wierzch ułożyć kawałki kiełbasy po 150 gram. Dusić w piekarniku do miękkości około 30 minut, w czasie pieczenia raz wymieszać kapustę z mąką, gdy kapusta puści soki i raczej w leczeniu chorych na cukrzycę nie wypłukujemy kwasu z kapusty. Potrawy z kapusty i kiełbasy grilowanej pasują do pieczywa i ziemniaków.
Potrawa z kapusty i kiełbasy może być polecanym produktem w żywieniu chorych na cukrzycę, gdyż jedna porcja zawiera 28 mg / dl krzywej cukrowej. Jedna szklanka soku z kapusty jest lekiem na cukrzycę. Oczywiście jeszcze raz wspominam, że kwasy tłuszczowe w żywieniu chorych na cukrzycę, są lepsze od samego białka mięsa wieprzowego i twardych tłuszczy zwierzęcych. Weekend to czas gdy warto wybrać się na spacer lub piknik latem. I można wspomnieć, że 1 centymetr kwadratowy tłuszczu twardego, to jeden kilometr pieszo... Gdy dodamy na przykład kromkę pieczywa to już będzie około 68 mg/dl krzywej cukrowej, co wystarczy by przejść się z Piastowej do Tesko i z powrotem.
Dziś niedziela - potrawy rzymskie i nie jest nim bulion.
Gotowanie potraw w sposób rzymski na parze lub w brytfannie jest zdrowsze od pieczenia lub smażenia potraw na patelni lub też tłuszczach. Gotując potrawy na parze, nie wypłukujesz składników spożywczych w wodzie. U osób których stwierdzono choroby przewodu pokarmowego, najzdrowsze pokarmy to te które zachowują witaminy i minerały oraz nie posiadały spalenizny. W pełni świeże oraz odkażone. Spożycie przygotowanego posiłku następuje na rządanie na bieżąco. Nie wolno sobie posiłku odgrzewać lub przechowywać w lodówce na przyszłość.
Lecznicze właściwości ziół w diecie.
Liść laurowy lub wawrzyn jest małym, wiecznie zielonym krzakiem lub drzewem pochodzącym z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Od czasów rzymskich i greckich ludzie zachwycali się pięknem oraz zapachem liści laurowych. Liście laurowe mają spiczasty kształt i wydzielają najwięcej aromatycznego olejku od wczesnego do połowy lata.W starożytnej Grecji, liście laurowe były używane w wróżeniach Wyroczni Delfickiej. Liść laurowy był poświęcony bogom: Apollo i Aesculapis. Wierzono, że liście laurowe posiadają moc leczenia i obrony przed złem. Napar z liści laurowych był stosowany jako tonik na żołądek i pęcherz moczowy, a okład sporządzony z liści był używany, aby złagodzić użądlenia pszczół i os. Wielki grecki lekarz Dioscorides pisał, że kora z drzewa liścia laurowego pomaga w „niszczeniu kamieni nerkowych i jest dobra na wątroby słabość”. W medycynie używa się liście laurowe do sporządzania esencji i maści przy schorzeniach reumatycznych. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Wykorzystywano ją w leczeniu reumatyzmu, wysypki, bólów uszu i głowy.Liść Laurowy ma właściwości halucynogenne. Jest doskonałym środkiem zapobiegającym szkodnikom – jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z mąką, ryżem czy innymi produktami odstraszają wołki zbożowe. Liście laurowe w szafie, szufladach, będą skutecznie odstraszać karaluchy.Wodne i alkoholowe wyciągi z liści laurowych pobudzają krążenie krwi, wzmagają skurcze mięśnia sercowego, usprawniają krążenie w kończynach i mózgowiu. Działają ochronnie na miąższ wątroby, żółciopędnie, żółciotwórczo, rozkurczowo i stymulująco na centralny układ nerwowy. Wawrzyn wzmaga diurezę i wydzielanie potu, a wraz z nimi usuwanie szkodliwych i zbędnych metabolitów.Wyciągi z wawrzynu hamują rozwój bakterii i grzybów. Zastosowane na skórę poprawiają jej koloryt , osuszają i odkażają. Wcierane we włosy zapobiegają ich wypadaniu i utracie połysku.Gotowane liście laurowe znalazły zastosowanie w łagodzeniu zapalenia oskrzeli jak również suchego kaszlu. Wystarczy położyć je na piersiach i przykryć szmatką.Olejek i wyciąg alkoholowy z liści zwiększają ukrwienie narządów płciowych. Poprawiają wrażliwość sfer erogennych na bodźce seksualne.Liść laurowy popularnie zwany bobkowym ma szerokie zastosowanie zdrowie - uroda - suplementy - kobieta - zioła - liść - bobkowy kuchni. Jasnozielone, suche i bardzo aromatyczne listki dodajemy najczęściej do galaret mięsnych, bigosu, kapuśniaku z kwaśnej kapusty i rosołu. Nadają się także do pasztetów, zup jarzynowych i mięsnych. Dodają smaku szczególnie potrawom duszonym, sosom i pieczeniom. Są nieodzownych składnikiem marynat i zalew do warzyw. Te przyprawowe właściwości liści laurowych związane są z zawartością olejku eterycznego, garbników i goryczy, które nadają im przyjemny, korzenny zapach i gorzkawy, specyficzny smak.
Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) – mieszanka ziół typowa w Prowansji, regionie położonym na południu Francji. Mieszanka jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Nie w samej Francji, a w niektórych krajach (np. Niemczech), dodawana jest lawenda o właściwościach uspokajających układ nerwowy. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni rzymskiej, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej, w przypadku nadciśnienia tętniczego. Po spożyciu ziół, nie dochodzi do wzdęcia w przypadku chorób przewodu pokarmowego. Osoby u których stwierdzono chorobę cukrzycową, bardziej tolerują kuchnię francuską oraz śródziemnomorską dla osób powszechnie uważanych za rasę nordycką - cysterską ( jako najstarszą rasę w Polsce ). Jednym z cenionych ziół w leczeniu cukrzycy jest szałwia podawana z strąkami fasoli lub też majeranek z fasolą szparagową lub kapustą, mięta pieprzowa podawana z świeżymi ogórkami. Popularna pizza w kanonie rzymskim nie może ominąć lebiody do pieczywa, bazylia jest zielem kochanków i działa przeciwzapalnie, rozmaryn wspomaga trawienie z kaszami oraz mąką, poprawiając kondycję włosów i paznokci. Jest przesąd, że gdy rozmaryn dobrze rośnie na parapecie u mężczyzny, to zapowiedź dobrej randki.
Czosnek jest rośliną bogatą w związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, mikroelementy – nikiel, chrom, kobalt, posiada także potas, żelazo i magnez. Charakterystyczny zapach czosnku zawdzięcza allicynie – ważnemu związkowi siarkowemu. Allicyna pomaga przy słabej krzepliwości krwi, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jest uznawany przez zielarzy niemieckich z lek na cukrzycę. Wystarczy tylko w diecie dobowej 2 - 3 ząbki czosnku.Czosnek jest rośliną, która ma wiele zastosowań – można go stosować w kuchni oraz jako lek na przeziębienie czy grypę. Czosnek ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, znacznie poprawia odporność. Inne właściwości lecznicze czosnku;pomaga w walce z przeziębieniem,rozgrzewa,zwalcza infekcje układu oddechowego,przeciwdziała powstawaniu zakrzepów krwi, obniża ciśnienie tętnicze,podwyższa odporność, pomaga na bóle głowy, pomaga przy bólu gardła, zapobiega powstawaniu żylaków, przeciwdziała zawałowi serca, pomaga w walce z trądzikiem, niszczy komórki rakowe. Czosnek nie może być stosowany w nadmiarze, ponieważ wywołuje problemy z wątrobą, a zwłaszcza żołądkiem. Uważa się, że 1 kg czosnku zastępuje jedną tabletkę penicyliny. Podobne właściwości lecznicze ma czosnek niedźwiedzi. W opowiadaniach niemieckiej zielarki Marii Treben - specjalizującej się w chorobach nie uleczalnych, doszło do całkowitego wyleczenia chorego z cukrzycy, dzięki spożywaniu czosnku, kapusty kiszonej oraz pora.
Kminek w diecie ziołowej łączy się z mąką żytnią. Jest lekiem na zaburzenia trawienia, brak apetytu, wzdęcia, zaparcia, nieprzyjemny zapach z ust, w stanach zapalnych oskrzeli, dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, leczy zatoki. W kuchni kminek jest dodatkiem do potraw wzdymających, mięsa, kiszonej kapusty, różnych surówek i zup na przykład z buraka czerwonego. Nasiona kminku można zjadać 2 - 3 razy dziennie, po uprzednim zaparzeniu 15 minut. Kminek z powodzeniem można dodawać do potraw rzymskich, jednogarnkowych w których może wystąpić na przykład wzdęcie od wątroby i jelit ( spożywanie roślin strączkowych lub kapusty ).
Pieprz ziołowy lub pieprz czarny, wspomaga trawienie oraz leczy zaburzenia przewodu pokarmowego. Namiastka pieprzu jest uważana za lek w otyłości, gdyż przyspiesza trawienie. Jest lekiem w chorobach metabolizmu wraz z ziołami prowansalskimi.
Nasycone kwasy tłuszczowe to kwasy tłuszczowe nie zawierające podwójnych wiązań między atomami węgla w cząsteczce. W warunkach normalnych są zwykle białymi ciałami stałymi. Kwasy zawierające w łańcuchu więcej niż 10 atomów węgla są nierozpuszczalne w wodzie i są nielotne. Do nasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy tłuszcze zwierzęce - twarde. W połączeniu tłuszczy twardych z Koka kolą, tworzy się nie usuwalne mydło w organizmie człowieka. A więc chorzy na cukrzycę, powinni unikać kofeiny zawartej w kawie, herbacie, oraz koka koli gdy spożywają mięso zwierząt rzeźnych - zwykle posiadających też tuszę. Większość kwasów nasyconych, występuje w smalcu, margarynie, maśle a nawet w lakierze do paznokci nadając im połysk.
Kiszona kapusta to doskonałe źródło witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy E, zwanej eliksirem młodości ( opóźnia procesy starzenia się organizmu ), niacyny, beta-karotenu i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, potas czy siarka.Kiszona kapusta wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i grypy. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci.Warto pamiętać, że sok z kiszonej kapusty także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie – dostarcza nam bowiem cennych substancji, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Picie soku z kiszonej kapusty wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu w połączeniu z majerankiem lub tymiankiem, reumatyzm, kościec oraz miażdżycę w wyniku cukrzycy. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm.
Seler od zielonych części - nacina, dzięki dużej zawartości wody, zwiększa poziom płynów w organizmie. Zapobiega też zaparciom.Seler jest wspaniałym połączeniem włókien rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, które przyspieszają i regulują trawienie oraz ułatwiają wypróżnianie. Seler z naci jest bogaty w błonnik, wspomagają trawienie lipidów (tłuszczów) obecnych w przewodzie pokarmowym, przyczyniając się do utraty tkanki tłuszczowej, działa przeciwzapalnie i moczopędnie. łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego oraz kości, zmniejsza ciśnienie krwi, likwiduje zły cholesterol , działa zakwaszając w stresie, odwadnia organizm, leczy suchość skóry, bóle głowy lub zawroty głowy, zaparcia, leczy oczy, zapobiega utracie pamięci lub zapaleniu kory mózgowej, likwiduje raka trzustki oraz piersi - choroby trzustki. Gwiazdy i modelki pija go na czczo, bo wtedy optymalnie oczyszcza organizm. Ma również inne wspaniałe właściwości wzmacnia włosy, nawilża i wygładza skórę. Oczywiście najważniejszy składnik to przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Seler jest warzywem, którego nie można ignorować w diecie i wchodzi w skład leczenia chorych na cukrzycę. W lecie seler z nacią jest dostępny nie mal w każdym sklepie warzywnym.
Cenionym produktem spożywczym dla zdrowia i urody jest napój z czarnych porzeczek lub aronii. Napój można podawać do potraw z kapusty białej. Porzeczka i Aronia leczy nadciśnienie tętnicze. Cenioną surówką na lato jest świeża kapusta zalana sokiem porzeczkowym. Czerwona porzeczka leczy wątrobę. Chorzy na cukrzycę mogą zjeść 100 gram porzeczek czarnych na dobę. Porzeczka zawiera 275 miligramów potasu na 100 gram, witaminy z grupy PP i odpowiada za poziom cholesterolu w krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, łagodzi stany niewydolności jelit i żołądka. Hamuje infekcje bakteryjne w wątrobie co pozytywnie wpływa na krzywą cukrową w krwiobiegu. Porzeczka jest jednym z suplementów usuwania złego cholesterolu z organizmu, polecana w odchudzaniu organizmu. Porzeczek nie mogą spożywać kobiety w ciąży. Czerwona i czarna porzeczka pasuje do pieczeni wołowej, wieprzowej gdyż reguluje poziom cholesterolu. Do składników leczniczych po za porzeczką, można też zaliczyć sok z agrestu do potraw rybnych bezsolnych w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
To danie można podawać zarówno z pieczywem jak i z makaronem lub ryżem. Błyskawiczne w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza. Ma pewną zaletę z kotła cyganki i czarownicy, nie tylko Rzymu. Podniesie ci cukry oraz ciśnienie tętnicze. Papryka i pomidory oraz ziemniaki oraz produkty zbożowe, są lekiem na niski cukier w krwi, oraz niskie ciśnienie tętnicze. Nie braknie w tej diecie liścia laurowego, lub czosnku niedźwiedziego. Różnica w krzywej cukrowej jest dość znaczna i wyższa od kapusty zasmażanej o jakieś 50 %.
Kiszona kapusta to doskonałe źródło witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy E, zwanej eliksirem młodości ( opóźnia procesy starzenia się organizmu ), niacyny, beta-karotenu i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, potas czy siarka.Kiszona kapusta wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i grypy. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci.Warto pamiętać, że sok z kiszonej kapusty także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie – dostarcza nam bowiem cennych substancji, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Picie soku z kiszonej kapusty wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu w połączeniu z majerankiem lub tymiankiem, reumatyzm, kościec oraz miażdżycę w wyniku cukrzycy. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm.
Seler od zielonych części - nacina, dzięki dużej zawartości wody, zwiększa poziom płynów w organizmie. Zapobiega też zaparciom.Seler jest wspaniałym połączeniem włókien rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, które przyspieszają i regulują trawienie oraz ułatwiają wypróżnianie. Seler z naci jest bogaty w błonnik, wspomagają trawienie lipidów (tłuszczów) obecnych w przewodzie pokarmowym, przyczyniając się do utraty tkanki tłuszczowej, działa przeciwzapalnie i moczopędnie. łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego oraz kości, zmniejsza ciśnienie krwi, likwiduje zły cholesterol , działa zakwaszając w stresie, odwadnia organizm, leczy suchość skóry, bóle głowy lub zawroty głowy, zaparcia, leczy oczy, zapobiega utracie pamięci lub zapaleniu kory mózgowej, likwiduje raka trzustki oraz piersi - choroby trzustki. Gwiazdy i modelki pija go na czczo, bo wtedy optymalnie oczyszcza organizm. Ma również inne wspaniałe właściwości wzmacnia włosy, nawilża i wygładza skórę. Oczywiście najważniejszy składnik to przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Seler jest warzywem, którego nie można ignorować w diecie i wchodzi w skład leczenia chorych na cukrzycę. W lecie seler z nacią jest dostępny nie mal w każdym sklepie warzywnym.
Napoje do kapusty i mięsa.
Cenionym produktem spożywczym dla zdrowia i urody jest napój z czarnych porzeczek lub aronii. Napój można podawać do potraw z kapusty białej. Porzeczka i Aronia leczy nadciśnienie tętnicze. Cenioną surówką na lato jest świeża kapusta zalana sokiem porzeczkowym. Czerwona porzeczka leczy wątrobę. Chorzy na cukrzycę mogą zjeść 100 gram porzeczek czarnych na dobę. Porzeczka zawiera 275 miligramów potasu na 100 gram, witaminy z grupy PP i odpowiada za poziom cholesterolu w krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, łagodzi stany niewydolności jelit i żołądka. Hamuje infekcje bakteryjne w wątrobie co pozytywnie wpływa na krzywą cukrową w krwiobiegu. Porzeczka jest jednym z suplementów usuwania złego cholesterolu z organizmu, polecana w odchudzaniu organizmu. Porzeczek nie mogą spożywać kobiety w ciąży. Czerwona i czarna porzeczka pasuje do pieczeni wołowej, wieprzowej gdyż reguluje poziom cholesterolu. Do składników leczniczych po za porzeczką, można też zaliczyć sok z agrestu do potraw rybnych bezsolnych w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Kuchnia Cygańska i czary mary...
To danie można podawać zarówno z pieczywem jak i z makaronem lub ryżem. Błyskawiczne w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza. Ma pewną zaletę z kotła cyganki i czarownicy, nie tylko Rzymu. Podniesie ci cukry oraz ciśnienie tętnicze. Papryka i pomidory oraz ziemniaki oraz produkty zbożowe, są lekiem na niski cukier w krwi, oraz niskie ciśnienie tętnicze. Nie braknie w tej diecie liścia laurowego, lub czosnku niedźwiedziego. Różnica w krzywej cukrowej jest dość znaczna i wyższa od kapusty zasmażanej o jakieś 50 %.
Komentarze
Prześlij komentarz