Kiełki rzodkiewki - hodowla w domu.
Kiełki rzodkiewki są obecnie łatwo dostępne w niemal każdym sklepie. Można jednak spróbować wyhodować je w domu. Na początek trzeba przepłukać nasiona. Następnie należy przygotować naczynie, w którym będziemy zakładać hodowlę. Sposobów jest wiele i każdy może wybrać najbardziej wygodny dla siebie. Obecne są na rynku specjalne kiełkownice, ale równie dobrze można hodować kiełki w słoiku, na ligninie czy na sitku. Zwykle czas namaczania nasion wynosi ok. 4-6 godzin. Po zakończeniu tego etapu nasiona powinny zostać umieszczone w naczyniu do kiełkowania na kilka dni. Nasiona podczas kiełkowania muszą być przepłukiwane, aby pozbyć się tych, które już się nie nadają. Kiełki rzodkiewki powinny rosnąć w półcieniu. Nie należy ich pozostawiać w pełnym słońcu, ponieważ wzrasta ryzyko zapleśnienia. Ponadto kiełki muszą mieć stały dostęp do tlenu, dlatego najlepiej jest je porozdzielać pod strumieniem zimnej wody. Ten zabieg wspomaga również ich wzrost. Po zakończeniu kiełkowania uzyskane kiełki rzodkiewki należy przepłukać, by pozbyć się nasion, które nie wykiełkowały. Najlepiej spożywać je na bieżąco, ale w razie potrzeby mogą być też przez kilka dni przechowywane w lodówce. Nasion dostępne w ogrodnictwie latem, to nasiona na kiełki, firmy Polan. Jednak występuje wiele odmian rzodkiewki oraz rzodkwi.
Rzodkiewkę można hodować od marca do grudnia, lubi stanowiska jasne ale nie suche. W medycynie naturalnej polecana w diecie letniej, przekładzie ogrodnictwa w Niemczech na język polski w książce ,, W twoim poradnik ogrodzie '', w tytule oryginalnym ,, NUTZPEFLANZEN '' i warto to wiedzieć jeżeli chodzi o chorobę cukrzycy i rasę nordycką, posiadającą choroby kości lub krwiobiegu. Opisy właściwości leczniczych rzodkiewki i rzodkwi, można spotkać też w książce ,, Medycyna naturalna '' - opisy specjalistów lekarzy chorób wewnętrznych.
Kiełki to ogromne bogactwo składników odżywczych, nieocenionych dla naszego zdrowia. Warto je jeść przez okrągły rok, ale zima i wiosna to pory, kiedy kiełków nie powinno braknąć na żadnym stole. Możemy je hodować w domu - oferta nasion do kiełkowania jest już spora. Jednak nie jest to konieczne, bo w popularnych sieciach handlowych możemy zawsze kupić świeże kiełki. Polecam też świetną stronę w całości poświęconą kiełkom. Znajdziecie tam wszelkie informacje o wartościach odżywczych i metodach hodowli poszczególnych nasion.
Dlaczego warto spożywać kiełki rzodkiewki ?
Kiełki rzodkiewki są bogate w witaminę C oraz żelazofosfor i są ponoć najlepszymi kiełkami ze wszystkich kiełków w pokarmie odpowiadającym za układ krwionośny oraz kostny. I informacja zawarta na opakowaniu ,, Kiełkownicy '' oraz sposobu jej użytkowania. Kiełkownica zawiera szereg informacji zdrowotnych w instrukcji obsługi. Jest bardzo łatwa w obsłudze, wymaga tylko nasion oraz wody destylowanej. Zużyta woda po kiełkowaniu roślin nadaje się do podlewania roślin w domu w doniczkach jako nawóz. Jedno opakowanie nasion rzodkiewki kształtuje się w cenie 2 zł, a kiełkownica kosztuje w sklepie nasiennym w Brzozowie 36 zł. Kiełkownica pozwala na produkcję w domu trzech rodzajów kiełków, rozłożonych w czasie od dwóch dni do jednego tygodnia, tak że można pozyskać kiełki na sałatkę niemal przez cały tydzień i z parapetu okna są dostępne świeże kiełki.
Cenne dla zdrowia składniki obecne w kiełkach rzodkiewki to:
kwas foliowy i witamina B6 - te składniki zawarte w kiełkach rzodkiewki pomagają zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia. Mają one wpływ na rozkład homocysteiny, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy, glukozaminy, które mają właściwości antyrakowe,witamina C, która ma duży wpływ na kondycję skóry - dzięki niej jest elastyczna i gładka. Ponadto witamina C wspomaga odchudzanie. Jest to też składnik, który chroni przed przeziębieniem, ma także działanie wykrztuśne. Zwiększa też odporność organizmu, witaminy A, E, H odpowiedzialne za dobry wzrok, a także posiadające właściwości przeciwutleniające,kwasy omega-3 i błonnik, które również wspomagają odchudzanie,potas, magnez i jod- wspomagają przemianę materii w organizmie,siarka wpływająca korzystnie na kondycję włosów i paznokci.
Sałatka z kiełkami rzodkiewki śródziemnomorska
1 opakowanie kiełków rzodkiewki
1 opakowanie kiełków brokuła
0,5 strąka czerwonej papryki
1 pomidor
1 pęczek szczypioru cebuli
Składniki na sos do sałatki;
1 opakowanie kiełków brokuła
0,5 strąka czerwonej papryki
1 pomidor
1 pęczek szczypioru cebuli
Składniki na sos do sałatki;
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
0,5 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
szczypta soli
Śniadanie z kiełkami rzodkiewki
1 jako
1 bułka z siemieniem lnianym
2 plastry szynki
2 plastry pomidora
1 łyżka sera topionego lub twarogowego
1 garść kiełków rzodkiewki
Takie śniadanie może zawierać z gorzką herbatą około 68 mg/dl krzywej cukrowej. Najwięcej węglowodanów ma bułka, która może mieć do 250 kcal, a diabetykowi w posiłku wystarczy od 150 do 300 kcal.
Rzodkiew w medycynie naturalnej.
Bulwa zawiera liczne substancje bakteriobójcze, dużo składników mineralnych i witamin. Rzodkiew ma właściwości lecznicze, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza pracę jelit, sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu - czyli tłuszczy, jest środkiem żółciopędnym i poprawia trawienie, leczy zaburzenia pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych. Sok z rzodkwi z miodem stosuje się w infekcjach górnych dróg oddechowych, głównie przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli, nerwobólach, wzdęciach od jelit lub wątroby.
W kuchni rzodkiew stosuje się wyłącznie do przyrządzania surówek, napojów, sałatek, past do pieczywa z twarogiem oraz z innymi warzywami na przykład do wołowiny i ziemniaków w Kuchni Świata. Występują liczne odmiany rzodkwi, zwanych; rzodkwią białą, rzodkwią czarną, rzodkwią czerwoną - czyli rzodkiewką. Wszystkie te gatunki mają podobne właściwości lecznicze.
Komentarze
Prześlij komentarz