8 dag płatków owsianych ( 8 łyżek suchego produktu )
8 razy tyle wody, ile wynosi objętość płatków owsianych
sól
1 litr mleka lub rosołu wołowego na włoszczyźnie
2 dag masła
Płatki wymieszać z zimną wodą, rozkleić osolić. Mleko lub rosół wołowy, połączyć z owsianką, dodać masło. Kleik owsiany to oryginalny przepis Kuchni Polskiej. Zwykle do takiego kleiku psuje kromka pieczywa z masłem, miodem lub konfiturą z owoców.
Do owsianki na mleku można podawać owoce sezonowe po 100 gram, w przypadku diabetyka, który do śniadania może wypić tylko 100 gram mleka. Owsianka z owocami lub kokosem, jest uważana za sałatkę piękności, w dietach odchudzających. Owsiankę na mleku, można podać psu pod warunkiem, że w mleku będzie szczypta drożdży, bo pies mleka nie trawi. Potrawy z mleka są potrawami, bardzo słodkimi, podobnie jak fruktoza z owoców.
Moją ulubioną owsianką na bulionie wołowym jest, po prostu zupa pomidorowa. Do sparzonych płatków owsianych, wlewam bulion, przecier pomidorowy, oraz dodaję selera od zielonych części i trochę masła. Bulion za pewne z płatkami owsianymi, jest bardziej przyswajalny przez psy oraz osoby nie mogące pić krowiego mleka, z przyczyn alergicznych. Alergia pokarmowa niesie za sobą; chorobę wątroby, choroby trzustki, choroby mózgu, choroby narządów rozrodczych w tym alergia na seks, astma oskrzelowa, oraz choroby skóry. Bulion wołowy jest dostępny w kostkach lub można go przygotować z mięsa wołowego z kością oraz włoszczyzny. W żywieniu osób wołowiną, bardziej odpowiednim mięsem jest mięso z Byka, gdyż osoby chorujące na cukrzycę, bardziej potrzebują męskich składników pokarmowych. U osób u których stwierdzono cukrzycę, mamy nadmiar progesteronu - żeńskich hormonów, a niedobór męskich hormonów zwanych testosteronem. Testosteron odpowiada za tkankę mięśniową, a progesteron za tłuszcze w organizmach żywych. Nadmiar tłuszczy w tkankach człowieka obciąża głównie trzustkę, powodując chorobę o nazwie cukrzyca.Osoby mające choroby trzustki, na tle alergicznym nie mogą zjadać owoców drobno pestkowych, gdyż pestki z owoców typu; malina, truskawka trafiają do przewodu trzustki i bywają nie strawione. Osoby zjadające owoce drobno pestkowe, mają często problemy z cukrzycą. A najbardziej w cukrzycy wywołuje stany zapalne organizmu truskawka, do tego stopnia że osoby trafiają do szpitala. Osoby chorujące na cukrzycę nie mogą leczyć się hormonalnie, gdyż to pogarsza ich stan zdrowia, a więc zostaje tylko dieta.
Cocker spaniel angielski - czy na pewno ta dieta ?
Pies łapczywie pożerał płatki owsiane z mięsem, aż mu czwartego dnia przestały smakować. Człowieka jak psa nie powinno się codziennie karmić tym samym. Po przebadaniu psa, stwierdzono że mu nic nie dolega, i po prostu jest syty po płatkach. Dostawał dość spore porcje do zjedzenia.
Jeden posiłek psa wedle związku kynologi psa to 220 Kcal na jeden kilogram masy ciała. Suki; 60 % węglowodany, 30 % białka, 10 % tłuszcze różnego pochodzenia, śmietana 200 ml, mleko 800 ml, witamina A, D 3, mączka kostna lub bulion na kościach 6 g tłuszczu, 4 g kwasu cytrynowego, 1 jajko, olej kukurydziany 15 ml.
Najpopularniejszymi wypełniaczami są ryż i makaron wedle weterynarii. Ten pierwszy daje długie uczucie sytości i jest mniej kaloryczny niż kluski, dlatego jeśli musisz kontrolować wagę swojego pupila rozważ odstawienie makaronu. Rozwiązaniem na szybki posiłek są płatki owsiane lub jęczmienne – wystarczy zalać je na chwilę wrzątkiem (bądź wywarem w którym gotowaliśmy mięso i warzywa), dodać do nich twaróg czy mięso i miska gotowa. Dodatkowo płatki owsiane są jednym z najbardziej wartościowych wypełniaczy – zawierają błonnik i wspomagają procesy trawienne (należy jednak uważać bo ciągłe spożywanie tylko płatków owsianych może prowadzić do odwapnienia organizmu – głównie dotyczy to młodych psów w fazie wzrostu, problem ten znika gdy pies przyjmuje dodatkowo preparaty wapniowe). Nie ma sensu podawanie ziemniaków, które dla psiego organizmu są bezwartościowe. Chleb nie stanowi cennego wypełniacza, ale jest lubiany przez wiele czworonogów i nic nie stoi na przeszkodzie, by podać podsuszone kromki psu, w ramach przekąski, raz na jakiś czas (ważny jest umiar bo w nadmiarze pieczywo może wywoływać wzdęcia i wzrost masy ciała). Kasza jest bardzo popularna jako dodatek dla psa w Polsce. Niestety dla naszych czworonogów nie jest ona szczególnie wartościowa, dlatego wystarczy podawać drobną, rozgotowaną kaszę 1-2 w tygodniu, jeśli jest chętnie jedzona przez naszego pupila. Jeśli Twój pies cierpi na nadwagę bądź alergie pokarmowe, warto rozważyć wyłączenie wypełniaczy zbożowych z jego diety.
Cocker spaniel angielski, to pies do towarzystwa oraz gończy do łapania ptaków. Zwykle aportujący, często ta rasa wedle kynologii ma problemy z układem nerwowym, co się objawia agresją lub stanami lękowymi. Zwykle rasa ta jest psem sportowym, wymagającym ruchu. Pies który się wszystkiego boi, może być agresywny. Wedle kynologii rasy psów jeżeli podajemy psu kleik mleczny, należy mu dać szczyptę drożdży do posiłku. Woda jest złym produktem z produktami zbożowymi, zakwasza organizm u ludzi oraz zwierząt. Warto sięgnąć po suplementy diety u weterynarza, zwykle witaminy dla psa nie są drogie.
Produkty złożowe typu; pszenica, żyto, jęczmień, owies, ryż, proso, kukurydza, gryka zawiera 70 % węglowodanów, od 10 do 13 % skrobi, od 1 do 2 % tłuszczu. W medycynie naturalnej, zboża łączymy z mlekiem, warzywami oraz owocami. Zwykle produkty zbożowe zawierają witaminy; B1, B6, PP, C, A, oraz mikroelementy; żelazo, fosfor, wapń. Całe ziarna zbóż lub tłuczone mogą być zjadane w całości, przez ludzi i zwierzęta, podobnie jak pieczywo czy makarony. W medycynie naturalnej mąka z której wypieka się chleb nie posiada składników mineralnych, i bywa bez znaczenia medycznego. Ogólnie na dobę produkty zbożowe, powinny pokrywać 40 % zapotrzebowania na energię. To znaczy, że gdy dieta diabetyka ma 1400 kcal, na dobę to produkty zbożowe wyniosą 560 Kcal. Mąka jest nie polecanym produktem spożywczym w chorobach cukrzycowych, gdyż zmienia się skład mineralny po jej przetworzeniu, a głównie szkodliwe są drożdże oraz grzyby z pieczywem. Spożywanie kasz, lub ziarna tłuczonego zbóż przyczynia się do polepszenia stanu zdrowia, w chorobach wątroby.
Kiełki pszenne w medycynie naturalnej
Kiełki pszenne zawierają witaminy E, A, B, białka, żelazo, magnez, potas, chrom, błonnik i można je spożywać jak otręby zbóż. Ze względu na zawartość chromu w kiełkach, poleca się spożywanie ich w chorobie cukrzycowej. Chrom zmniejsza zapotrzebowanie na cukier w organizmie człowieka. A więc kiełki pszenne są zdrowszym produktem spożywczym od popularnej bagietki. Wedle medycyny naturalnej, picie wyciągu z zielonych zbóż,obniża cholesterol w organizmie i ma właściwości odchudzające, czyli obniżające progesteron, hormon odpowiedzialny za tłuszcze. Progesteron jest głównie produkowany z roślin, tłuszczy oraz cukrów, które wątroba przekłada na tłuszcze. Mężczyźni nie mają problemu z tym hormonem, gdyż ich organizm przekłada progesteron na testosteron, w wyniku dużej aktywności fizycznej. Progesteron u kobiet przekłada się głównie na prokreację, a testosteron jest zwykle niski, dlatego kobiety częściej tyją, co powoduje choroby układu wewnętrznego. Kobieta nie jest w stanie w swym organizmie wytworzyć testosteronu, dlatego musi przyjmować go w posiłku lub przez seks z mężczyzną, który wydala testosteron w akcie seksualnym. Zbyt duża aktywność seksualna u mężczyzn powoduje wzrost progesteronu, co prowadzi do otyłości mężczyzn oraz szybszego ich starzenia się.
Kiełki pszenne mają właściwości lecznicze, przeciwbakteryjne, przyspieszają przemianę materii, obniżają poziom złego cholesterolu - czyli obniżają poziom hormonu o nazwie progesteron u kobiet. Jednym z leczniczych zbóż w wadach uszkodzenia ludzkiego DNA lub wątroby jest pszenica, ale nie mąka pszenna.
Kiełki pszenne mają właściwości lecznicze, przeciwbakteryjne, przyspieszają przemianę materii, obniżają poziom złego cholesterolu - czyli obniżają poziom hormonu o nazwie progesteron u kobiet. Jednym z leczniczych zbóż w wadach uszkodzenia ludzkiego DNA lub wątroby jest pszenica, ale nie mąka pszenna.
Owies w medycynie naturalnej
Ziarno owsa jest niczym dobrze zaopatrzona spiżarnia: zawiera lekko strawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np. luteina).
W lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się też inne części tej rośliny – ziele, słomę, otręby – ponieważ one również zawierają mnóstwo cennych substancji (m.in. flawonoidy, saponiny sterydowe, amid kwasu nikotynowego, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, aminokwasy, lipoproteidy, peptydy). Dlatego warto korzystać z tej rośliny jak najczęściej.
Dzięki flawonoidom i saponinom wyciągi z owsa działają moczopędnie i pomagają chronić pęcherz moczowy oraz nerki. Tym bardziej że związki saponinowe mają też właściwości przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe. Rolę ochronną spełnia także rozpuszczalna w wodzie krzemionka – wydalana z moczem przeciwdziała krystalizacji składników mineralnych w drogach moczowych i utrudnia powstawanie kamieni moczowych.
Owies zawiera fruktany – cukry złożone, mające korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu i dostarczające energii, do której uzyskania nie jest potrzebny udział insuliny. Dzięki temu płatki owsiane wyrównują poziom glukozy i insuliny we krwi. Dodatkowo zaś zawarty w owsie rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi i obniża indeks glikemiczny posiłków.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto poprawia trawienie, sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i zapobiega wchłanianiu nadmiaru tłuszczu z pożywienia. A globuliny (białko, w które obfituje owies) jeszcze wiążą cukry i tłuszcze. Dlatego płatki są wręcz idealnym składnikiem diet odchudzających.
Zawarte w błonniku beta-glukany podczas gotowania zamieniają się w gęsty śluz o właściwościach żelujących, który chroni błonę śluzową jelit przed podrażnieniami i infekcjami. Natomiast nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza ruchy robaczkowe jelit – ułatwia wypróżnienia, przeciwdziała zaparciom i hemoroidom.
To przede wszystkim zasługa rozpuszczalnego w wodzie błonnika, a zwłaszcza beta-glukanów, które stymulują układ immunologiczny. Mają również właściwości prebiotyczne, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie flory bakteryjnej, zasiedlającej przewód pokarmowy i mającej wpływ na odporność organizmu.
Dzięki połączeniu pierwiastków (wapń, magnez, potas, żelazo) i witamin (przede wszystkim z grupy B) owies okazał się bardzo skuteczny w walce z długotrwałym stresem i bezsennością, ponieważ działa wzmacniająco i tonująco na układ nerwowy. W roli środka łagodzącego napięcie nerwowe i pomagającego zasnąć najlepiej sprawdza się nalewka z owsa.
Wysoka zawartość związków polifenolowych, które mają silne właściwości przeciwutleniające, czyni z owsa doskonały składnik kosmetyków przeznaczonych do skóry dojrzałej i wrażliwej, nawet ze skłonnością do atopii. Preparaty z owsem działają zmiękczająco i nawilżająco na skórę, sprzyjają jej regeneracji i łagodzą podrażnienia.
Wysoka zawartość beta-glukanów oraz związków sterolowych (beta-sitosterolu, avenasterolu i stigmasterolu) decyduje o tym, że produkty z owsem powinny się znaleźć w diecie osób zagrożonych miażdżycą. Obie te grupy substancji skutecznie obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi i skutecznie obniżają wchłanianie cholesterolu, który znajduje się w spożywanych pokarmach.
Produkty z owsa stymulują uwalnianie testosteronu - wyciąg z ziela owsa jest składnikiem naturalnych preparatów zwiększających potencję mężczyzn.
1 łyżkę rozdrobnionego, suchego ziela zalej szklanką gorącej wody i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Potem podgrzej i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Przecedź i odciśnij ziele, uzupełnij odwar przegotowaną wodą do objętości 1 szklanki. W razie problemów z nerkami, pęcherzem czy kamicą moczową pij 3 razy dziennie po szklance odwaru. Tak samo w dolegliwościach reumatycznych i artretyzmie.
Pamiętaj, że choroby nerek mogą nieść za sobą choroby psychiczne. 50 % osób w Polsce nie musiało by przebywać w zakładach psychiatrycznych, gdyby w swej diecie uwzględnili produkty spożywcze z żelazem, oraz krzemem. Żelazo bierze udział w oczyszczaniu trzustki, co pomaga w alergiach pokarmowych, a krzem zawarty jest też w zielu skrzypu polnego w którym należy się kąpać a nie zjadać. Najwięcej krzemu znajduje się w kopalniach śląska i uważa się za bardzo dziwne zjawisko, gdy przewodzi fale mózgowe elektromagnetyczne.W podziemiach Wawelu w Krakowie, znaleziono naszyjnik z krzemu, czyżby królowie Piastowscy mieli z głową ? Podczas II Wojny Światowej szyto mundury z łyka pokrzyw, które głównie zwierają żelazo oraz krzem. Dlaczego akurat tak bardzo ceni się baraninę, na rynku światowym skoro w diecie mają tak nie doceniany owies, który też figuruje u psów i koni w diecie. Koń uważany jest za lekarstwo na zanik mięśni, i to dość skuteczny oraz na choroby autyzmu. W swych tkankach podobnie jak baran zawiera dość spore pokłady witamin z grupy B, oraz wysokie cukry. Gdy chorym na cukrzycę podajemy insulinę to zwykle z witaminami z grupy B, tak jakby człowiek był koniem, który jak baran jest lekiem na korę mózgową. Jednak nie jest to do końca prawdą, gdy insulina współpracuje z chromem oraz witaminą B6. Chrom znajduje się w kiełkach pszennych, nasionach zbóż oraz drożdżach, wątrobie zwierząt rzeźnych; a więc nadal mówimy o zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Głównym źródłem krzemu, są całe ziarna zbóż w podaniu medycyny naturalnej oraz w syropach z podbiału. Wedle medycyny, krajów w których występuje cukrzyca lekarze nauk ścisłych podają chorobę cukrzycową jako awitaminozę. W placówkach medycznych GOPS zajmujących się chorymi psychicznie, lekarz patolog stwierdził, że główną przyczyną zgonów tych chorych ludzi, nie jest mózg a przewód pokarmowy.
Wedle niemieckich zielarzy, chorób nie uleczalnych - winą za złe wyniki nauczania w szkołach, obwinia się niedobór żelaza oraz krzemu u dzieci nordyckich. Maria Treben w książce ,, Apteka Pana Boga '', podaje recepturę z pokrzyw, na lepsze wyniki w szkołach by dzieci myślały. Jeżeli suplement diety nie pomaga w nauczaniu, to już nie jest wina dziecka. Wedle Marii Treben podawanie tych pierwiastków śladowych, pomaga do tego stopnia, że dziecko w szkole zamiast oceny niedostatecznej, powinno mieć oceny bardzo dobre.
Szampon odżywczy do włosów suchych z wyciągiem z owsa, Yves Rocher. Owies – zboże, z którego robi się kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych ma także właściwości kosmetyczne. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania i pielęgnację wrażliwej skóry. Doceń walory owsianki !
Książę Krakowski Bolesław II Rogatka - geny przez wieki.
Całun nagrobny Księcia Krakowskiego Bolesława II Rogatka, był ponoć ojcem który utworzył ród Książąt Surowy od Cystersów. Po niemiecku Surowa, znaczy tyle co ,, Ciasto '', ale nie wiadomo z której mąki ulepieni. Za pewne gdy Książę Krakowski miał konia, to musiał go karmić owsem. I to za pewne cała heca zdrowotna, w rodzie Surowych, gdy można spotkać choroby leczone koniem w tym niepełnosprawność intelektualną. Rogatka mając konia, mógł karmić syna kobylim mlekiem w XI - XII w. Może to też i kawał zdrowotny, gdy mój ojciec Szczepan Wojciech Surowa, jadał codziennie jajka z makaronem i chorował na zanik mięśni, który przez zielarzy niemieckich jest leczone kobylim mlekiem.
Co więcej jazda konna w medycynie naturalnej, powoduje rozwój kory mózgowej. Jednak prawdziwym winowajcą zaniku mięśni jest niedobór witaminy B1, znajdujący się głównie w ciemnym razowym lub żytnim pieczywie, oraz wątrobie wieprzowej. Jazda konna leczy niedowład mięśniowy wraz z podaniem leku o nazwie Nootropil, który rozwija mózg w kierunku informatyki komputerowej oraz historii sztuki, ale nie chroni pacjenta przez autyzmem. Zyskujemy tylko tyle, że pacjent jest zdrowy fizycznie.
NOOTROPIL® (aka Piracetam, Nootropyl, Nootrop, Noostan, Breinox, Dinagen) - jest lekiem nootropowym z Piracetamem jako jego aktywnym środkiem. Piracetam poprawia aktywność przepływu krwi i ułatwia rehabilitację pacjentów po udarze mózgu. Lek pomaga poprawić poznanie, pamięć i koncentrację. Nootropyl jest stosowany w celu zwiększenia ludzkiej pamięci. Lek może być podawany zarówno przez starszych, jak i młodszych zdrowych pacjentów w celu wsparcia funkcji poznawczych. Lek podawany dzieciom które uległy urazowi lub zostały spłodzone przez alkoholika, porwania pamięć u chorych i funkcje poznawcze pamięci, zwiększa czujność i koncentrację, leczy choroby zwyrodnieniowe w tym chorobę zwaną ; Alzheimer, podobnie działa jak mięso baranie, detoks po zatruciu alkoholem, leczy krótkotrwałe utraty pamięci. ( I tak właśnie wygląda leczenie neurologiczne oraz w dziedzinie hipoterapii konnej ). Zanik mięśni, zwany też stwardnieniem rozsianym jest chorobą śmiertelną i wedle medycyny nie uleczalną jak autyzm, leczony mlekiem kobyły. Jednak udało mi się wyleczyć paralityka, który nie mówił i nie chodził trzema składnikami spożywczymi; mięso wieprzowe, pieczywo ciemne, oraz sojowe. Pacjent był z alergią pokarmową, co utrudniało jego leczenie. Z dobrym skutkiem u pacjenta z alergią, zastosowałam zioła na miodzie; wyciąg z pokrzywy oraz kąpiele w macierzance. Nagle śmiertelna choroba, stała się uleczalna niczym grypa. Po sześciu miesiącach kuracji wieprzowiną, pieczywem oraz jazdą konną i podawaniu leku pacjent wyzdrowiał całkowicie fizycznie, ale z niskim współczynnikiem inteligencji. Ponoć po zaniku mięśni oraz tkanki mózgu lekarstwa nie ma na autyzm. Szperanie w archiwach państwowych, otworzyło mi oczy na mych przodków oraz geny, które nie znikają z mózgu ani czaszki przez wieki wraz z genami w włosach. Znalazłam wreszcie rasę ludzką z specjalistami od genetyki, oraz odpowiedź na dietę. Pierwsze po co sięgnęłam, gdy dowiedziałam się że ród Surowych jest od Cystersów, co tak na prawdę cystersi mieli w swym menu ? Jak się okazało; ciemny chleb i wieprzowinę. Co nie zmienia faktu, że Rogatka od Surowych jeździł konno. Koń wedle zielarzy jednego wyleczy a drugiego okaleczy... co więcej dowiedziałam się, że konie lubią muzykę i aby tańczył trzeba śpiewać i zrelaksować pacjenta w zabawie na koniu. Współczuję osobom nie pełnosprawnym, gdy zielarz niemiecki też napisał, że rumianek postawi paralityka na nogi. Picie rumianku w domu stało się tradycją, nie tylko przy niedowładzie mięśniowym, ale też przy chorobie wątroby i cukrzycy. Wedle medycyny naturalnej i chorób zawodowych jedynym uznanym lekiem w medycynie są zioła lecznicze, ale nie środki farmakologiczne. Zioła działają bardzo wolno i zwykle przez sześć miesięcy, a potem przez kolejne sześć miesięcy organizm musi sam walczyć z chorobą. Do rodziny leków roślinnych zaliczamy produkty spożywcze. Co dziennie człowiek musi coś zjeść, ale lepiej by wiedział czego potrzebuje. A tak się składa, że chorzy na zanik mięśni potrzebują w diecie najwięcej wieprzowej wątroby. Gdy leczyłam pacjenta z zaniku mięśni, co dziennie przynosiłam do domu całą wątrobę wieprzową od rzeźnika. Chory musiał tyle tego zjeść ile mógł, przez całą dobę i wyjadł świniom tylko wątrobę.
Po wielu latach gdy stwierdzono u tego pacjenta autyzm, nagle zjadanie wieprzowiny i płatków owsianych z mlekiem stało się czymś, nader dziwnym gdy pacjent w jednym posiłku zjadł owsiankę o wadze 500 gram. Co więcej słodycze stały się jego pasją do tego stopnia, że ziemniaki oraz borówki przypisane na oczy od okulisty mu nie pomogą i wzrasta zainteresowanie tytoniem. Dowcip medyczny, pacjent ma autyzm oraz cukrzycę w oczach i nie wiadomo jak to wyleczyć ? Kręcę się w koło chorób nie uleczalnych a może uleczalnych i za mało wiem tak samo jak inni lekarze oraz zielarze. Lekarz stwierdził, że do puki nie wyleczę układu trawiennego to problem będzie trwał. Głównym winowajcom zaniku mięśni, jest nie tyle mózg co niedobór witamin z grupy B, które znajduje się w mięsie zwierząt rzeźnych. Problem dotyka też niedotlenienia organizmu, a głównie krwiobiegu. Jednym z elementów zoo terapii osób z zanikiem mięśni, jest pies, koń oraz królik - potomek zająca. Główną przyczyną chorób psychicznych oraz immunologicznych u dzieci przebywających w domach dziecka lub rodzinach zastępczych, jest nie umiejętność odtworzenia środowiska rodzinnego przodków.
Autyzm a mnóstwo przyczyn.
Medycyna funkcjonalna uznaje autyzm za efekt wielu zaburzeń funkcjonalnych, między innymi zaburzeń odporności, nagromadzenia metali ciężkich w organizmie, słabego metabolizmu, niedoborów żywieniowych i zaburzeń hormonalnych. Wiele z nich jest wynikiem czynników środowiskowych i stylu życia, połączonych z predyspozycjami genetycznymi. Uszkodzony fragment mózgu raczej trudno wyleczyć gdy psychiatra leku na to nie widzi, oraz brak wytwarzania aminokwasów w przewodzie pokarmowym może być przyczyną autyzmu, drożdżycę układu pokarmowego obwinia się za autyzm, grzybica, alergia pokarmowa, słabe enzymy trawienne. Większości przypadków nie zgodziła bym się z tym, że dziecku nie można podać mleka lub produktów zbożowych. Wyeliminowanie tych produktów z diety dziecka wywołuje zanik mięśni, w tym upośledzenie mózgu oraz funkcji motorycznych, wady wzroku. Nie można zastąpić mleka soją lub innymi produktami białkowymi, bo to nie działa. Jednych z powodów autyzmu u dzieci może być choroba jelita cienkiego oraz krwiobiegu. Jeżeli chodzi o alergię pokarmową, jest to wina głównie chorej trzustki którą leczy się dietą warzywną oraz owocową, nie tylko ziołami. Wedle instytutu nauk winą za autyzm obciąża się też chorobę pępowiny brzusznej. Mleko krowie uczula wiele osób, i uważa się że się z tego wyrasta ale wcale nie jest to prawdą, gdy wina leży po stronie układu pokarmowego. Obecnie szał mody na zmniejszenie cukrów oraz tłuszczy w diecie wywołuje więcej złego niż dobrego, gdyż witaminy są w medycynie naturalnej rozpuszczalne w wodzie oraz tłuszczach, a cukry w organizmie przekładają się na tłuszcze w wątrobie. Cukry w organizmie człowieka, też obciąża się za autyzm, co bym się z tym nie zgodziła gdy nadmiar cukrów wywołuje nadpobudliwość ruchową. W medycynie naturalnej, nie stwierdza się by zboża miały współczynnik alergizujący. Aminokwasy są podawane kurczakom na fermach, które lądują w marketach.
Powstanie komórki macierzystej lekiem na autyzm.
Do tej pory produkcja w laboratorium komórek macierzystych była dość skomplikowana (na tyle, że Shin'ya Yamanaka za odkrycie metody ich tworzenia otrzymał nagrodę Nobla). Teraz japońsko-amerykańskiemu zespołowi naukowców udało się odkryć metodę dużo tańszą i prostszą, która może otworzyć na dobre drogę komórkom macierzystym do powszechnego zastosowania w medycynie.
Dotychczasowa metoda produkcji indukowanych pluripotencjalnych komórek macierzystych polegała na wprowadzaniu do dorosłych komórek genów z pomocą retrowirusa. Inną metodą było pozyskanie embrionalnych komórek macierzystych od zarodków, jednak ze względów ideologicznych budziła ona sprzeciw różnych środowisk.
Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital oraz japońskiego Riken Center for Developmental Biology odkryli jednak, że komórki macierzyste można uzyskać dużo prościej, a jedyne czego potrzeba to słaby kwas lub stres fizyczny.
A droga do tego odkrycia rozpoczęła się w 2001 roku gdy dr Charles Vacanti z BWH odkrył, że po przepuszczeniu przez coraz mniejsze pipety dorosłych komórek somatycznych da się w nich dostrzec komórki macierzyste. Wtedy doktor Vacanti błędnie uważał, że komórki te były obecne tam od początku i próbował im nadać nową kategorię, jednak jego praca została przez środowisko naukowe odrzucona.
Po kilku latach skontaktował się z nim japońska doktorantka Haruko Obokata, która wpadła na pomysł, że komórki macierzyste mogły powstać pod wpływem stresu. I faktycznie - okazało się, że tak właśnie jest, a przeprowadzone wspólnie z dr Vacantim nowe badania wykazały, że dowolną dorosłą komórkę somatyczną można przekształcić w komórkę macierzystą - wystarczy ją poddać działaniu słabego kwasu, zmianom temperatury lub mechanicznemu uszkodzeniu.
Nowy proces nazwany został STAP od angielskiego stimulus-diggerami acquisition of pluripotency co tłumaczyć można jako wywołane bodźcem nabycie pluripotencji.
Odkrycie jest rewolucyjne, bo już teraz wiadomo, że znacznie obniży ono koszt produkcji komórek macierzystych na potrzeby medycyny czy dalszych badań, lecz otwiera ono także furtkę do głębszego poznania mechanizmów stojących za tym jak powstają komórki tego typu, a także chorób takich jak rak, autyzm, choroba trzustki, choroba jelita. W 1981 woku w USA powstało pierwsze dziecko z próbówki.
Wedle specjalistów medycyny, komórkę macierzystą można pozyskać z własnego tłuszczu, krwi obwodowej systemu krwiobiegu, oraz szpiku kostnego znajdującego się w kościach. W szpiku kostnym jest zawarty kod DNA. Komórki macierzyste dotykają niemal całego organizmu żywego i można też je spotkać w łożysku ciężarnej kobiety. Osoby które mają problemy z komórkami macierzystymi, mają skłonność do otyłości. Tak czy inaczej mówimy o eksperymentach naukowych na ludzkości, zwierzętach lub roślinach, które mają skłonność do odnawiania komórek.
Rasa pierwotna w Polsce a zwierzęta Podkarpacia i Krakowa.
Ślady rasy australopiteka - pierwszego przedstawiciela człowieczego odkryto ponad 3,7 miliona lat przed naszą erą, na ziemiach polskich.
Ślady rasy pitekantrop - odkryto na ziemiach Polski, obecnego gatunku ludzkiego z przed 500 lat przed naszą erą, w Winnej Górze koło Trzebnicy. Lądolód sięgał między Sudety a Karpaty. Głównym menu tego gatunku ludzkiego były; dziki - protoplasta świni, konie, bizony - protoplaści dzisiejszego żubra i byka oraz krowy, polowano na ryby drapieżne; szczupaki. Świadczą o tym okresie szczątki narzędzi łowieckich. Był to gatunek myśliwski.
Ślady rasy neandertalskiej - odkryto wraz z odkryciem ognia w Polsce, około 100 tysięcy lat przed naszą erą w regionie Kraków i Zawiercie. Głównym wyżywieniem tej rasy było mięso wędzone zwierząt, wypiekane i wędzone w glinianych piecach. Rasa ta mieszkała głównie w jaskiniach, na kilka wieków przed powstaniem Wawelu w Krakowie.
Ślady rasy rzymskiej - odkryto w Polsce około 90 - 12 tysięcy lat przed naszą erą, w ekspansjach rzymskich na Europę, oraz ludów koczowniczych, pochodzenia tatarskiego. To właśnie Tatarzy wnieśli do polski hodowlę kóz oraz owiec. Były to regiony Kielc, Raj, oraz innych regionów Europy zapewne też zaczerpniętych od wikingów. Wędrowcy opanowali dolinę Wisły, Odry, oraz Warty. Zaczęto uprawiać; żyto, jęczmień, pszenicę, hodowano owce i kozy a więc zapewne też owies, oraz świnie, bydło. Powstała w owym czasie ceramika sznurowa, oraz ceramika ryta - dziś zwana rzymską. Nad Wisłą powstało pierwsze plemię Wiślan oraz później Polan za zwierzchnictwem biskupa, o podziale Słowian na dwa plemiona. Plemię Wiślan rozrosło się po doliny Sanu. Około pierwszego wieku naszej ery, powstało bractwo templariuszy a potem cystersów w Francji, które dało początek bractwu cystersów w Polsce. Kuchnia francuska jest uważana za najstarsze rzemiosło kulinarne sięgające z certyfikatem XII w. Nie można tego powiedzieć o kuchni angielskiej, która certyfikat dostała dopiero w XVII w. Za głównych podróżników na ziemiach polskich uważa się; żydów, wikingów, rzymian, oraz tatarów i germanów. 12 tysięcy lat przed naszą erą, gdy klimat zaczął się ocieplać, powstało rolnictwo w Polsce, głównie zapoczątkowane przez Wikingów, którzy opanowali Europę. Do najstarszych drzew na ziemiach polskich sadów zalicza się u Słowian, głównie śliwy o złej reputacji Judasza z legendy o ukrzyżowaniu Jezusa Chrystusa. Obecnie Cystersi jako rasa Europeidalna, na swych plantacjach uprawia winorośl na wino. Hodowlę świń w Europie zapoczątkowali wikingowie. Konie do Polski przywędrowały nie tylko z rzymianami, ale też tatarami i mongołami. Rolnictwo Piastowskie bazowało głównie na oraniu pola Bykami oraz wysiewie zbóż i uprawniano winorośl, na folwarkach. Powstała pierwsza pańszczyzna w Europie, oraz podział klasowy. Ród Surowych jest ponoć jednym z rodów, które miały protoplastów rzymskich, ale Rosja twierdzi że ród Surowych ma korzenie w Rosji - czyli rodowód Wikingów. Trudno przewidzieć koligacje, gdy osoby już nie pamiętają swego dziadka lub pradziadka ani kądzieli, który mógł należeć do innej rasy oraz innej grupy krwi. Człowiek jest tym co zjada oraz tym co zjadali przodkowie.
Ślady rasy homo sapiens sapiens - odkryto w Polsce 40 lat przed naszą erą, jako człowiek współczesny, najciekawsze odkrycia to ciosy mamuta - protoplasty słonia, odkryte w Pieninach.
Ślady rasy nordyckiej ( aryjska ) - ślady rasy nordyckiej w Polsce to największa pomyłka lekarzy niemieckich, podczas II Wojny Światowej, głoszący powstanie rasy nadludzkiej. Większość z tych osób posiada wady genetyczne, immunologiczne, psychiczne, oraz cukrzycę. Rasa nordycka charakteryzuje się połączeniem Słowian z Germanami oraz Rzymianami. W rodach występują osoby, które rodzą się w rodzinach szatynów dzieci o blond włosach, które najczęściej są ofiarami chorób nie uleczalnych. Hitler chciał stworzyć rasę panującą na ziemi, przez eksperymenty naukowe. Jakoś przez wieki ród Piastowski nie pasuje do rodu Germańskiego, już sam Krzywousty doznał choroby genetycznej przez koligację Słowian z Germanami. To chyba największy dowcip świata w siodle końskim od zakonu Najświętszej Marii Panny z X w., gdy potomek o blond włosach jest niedojdą i często okalecza swą matkę na porodzie. Hitler z tej rasy wyeliminował, cyganów oraz żydów z siodła końskiego wziętych. Rasa nordycka nigdy nie występowała w Polsce, jest wymysłem Niemiec z przełomu XIX w. Nie da się sklasyfikować dokładnie rasy, ale da się sklasyfikować ludzi po kolorach włosów; Książę Krakowski Bolesław II Rogatka, zwany łysym był słowiańskim blondynem, ale jego syn Bolko I Surowy był już rudym Ormianinem od francuskich Cystersów w Polsce, a jakiś dowcip medyczny sprawił, że ród Surowa jest szatynem dzięki koligacji z germanami i rodzą się blondyni z wadami genetycznymi, na diecie Wikingów oraz rasy pitekantrop. Adolf Hitler chciał stworzyć czystą rasę nordycką, biorącą początki w Biblii od Gmin żydowskich, charakteryzujących się dietą wegetariańską - głównie owocową, a w leczeniu cukrzycy bierze udział dieta wegańska, choć w połączeniu z chorobą wątroby mamy dietę białkową. Rasa która zje wszystko, miała być rasą idealną.
Chociaż Hitler nie lubił mięsa poza kiełbaskami i nigdy nie jadł ryb, to bardzo lubił kawior. Był koneserem słodyczy, kandyzowanych owoców i ciast z kremem, które konsumował w ogromnych ilościach. Pił herbatę i kawę z dużą ilością śmietany i cukru. Żaden inny dyktator nie był większym łasuchem na słodycze. Chociaż Hitler konsumował produkty zwierzęce, jak ser, masło i mleko, próbował unikać mięsa. Wszyscy wielcy kompozytorzy od Beethovena do Richarda Wagnera są Aryjczykami. Wszystko co ma jakieś znaczenie zawdzięczamy walce i jednej rasie, która pomyślnie się rozwija. Wyrzućcie stąd nordyckich Niemców, a nie zostanie nic, tylko taniec małp.W związku z pojawiającymi się co jakiś czas bredniami powtarzanymi w prasie i radio, jakoby A. Hitler był wegetarianinem, zachęcam do poczytania na ten temat poniższego fragmentu książki dr Charlesa Pattersona pt.”Wieczna Treblinka”.
Kuchnia francuska a owoce, to głównie owoce ziarnkowe typu; pomarańcza, cytryna, czereśnia, banany, brzoskwinie oraz śliwy. Nie zabraknie w tej kuchni mięsa wieprzowego, króliczego oraz drobiowego. Kuchnia francuska obfituje też w sery, oraz warzywa. Jednak w przepisach kulinarnych Francji, łatwiej o naleśniki na mleku i jajkach, oraz omleta niż o picie samego mleka. Produkty mleczne zwykle, śmietankowe występują wraz z owocami w lodach lub bitej śmietanie. Na pewno w kuchni francuskiej znajdziemy mnóstwo ziół na poprawienie trawienia, a lub stany przeciwzapalne. Plagą kuchni francuskiej jednak jest alkohol, głównie dodawany do mięsa. W diecie francuskiej znajdziemy szczupaki na winie lub pstrągi. Większości potraw mięsnych lub rybnych w kuchni francuskiej białko bywa zakrapiane alkoholem. W leczeniu chorych zdrowsze są produkty naturalne, które nie uległy fermentacji. Do łask u Cystersów wróciły też winogrona. W tej kuchni występuje dieta zbilansowana, pod względem fruktozy, warzyw oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Kuchnia francuska nie omija też diety holenderskiej. Większość produktów, które występują w Francji, są dostępne też w Polsce. Produkty mleczne oczywiście, ale w małej ilości z produktami zbożowymi.
Białko a chemia; Białko podane procesom ogrzewania wydziela, głównie tlen, węgiel, oraz wodór, który w procesach dializy może zamienić się w wodę. Do życia człowiekowi jest potrzebny węgiel oraz tlen. Białko które zostało zmieszane z alkoholem, się ścina i ulega zniszczeniu. Człowiek jest złożony z białka, które umiera po podaniu alkoholu. Już 500 gram alkoholu jest w stanie zmienić stan psychiczny człowieka lub wywołać stan agonalny. Praktycznie alkohol etylowy jest w stanie zatruć, cały organizm ludzki. Piwo, Wino, Wódka to po prostu etylina - alkohol etylowy. Człowiek przeciętnie składa się z dziesięciu kilogramów węgla.
Mleko od Osła i Konia nie omija diety cysterskiej ani nordyckiej w Europie.
W ostatnich latach w wielu krajach, takich jak Niemcy, Austria, Włochy, Francja czy USA rośnie zainteresowanie kobylim mlekiem (mlekiem klaczy). Ośle mleko, przodek konia,nie wywołuje alergii, wzmacnia odporność, opóźnia proces starzenia się cery – lista zalet oślego mleka jest długa. Nic więc dziwnego, że z roku na rok staje się ono coraz popularniejsze. Jednak ośle mleko jest cenne nie tylko ze względu na swe właściwości kosmetyczne, ale również odżywcze. W przeciwieństwie do mleka krowiego, wykazuje ono minimalne działanie alergizujące, a jego skład jest bardzo zbliżony do składu mleka ludzkiego, dlatego można podawać je nawet niemowlętom.Mleko ośle jest również dobrym wyborem dla tych, którym mleko krowie po prostu nie smakuje. To ośle w smaku przypomina posłodzoną wodę. Źródłem tej słodyczy jest wysoka zawartość laktozy w oślim mleku. Również dzięki obecności tego składnika obecne w oślim mleku magnez, fosfor i wapń doskonale się wchłaniają.Ośle mleko jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy dbają linię. Zawiera niewielką ilość tłuszczów, a te które są w jego składzie to nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega 3 i omega 6. Prozdrowotne działanie oślego mleka docenił już Hipokrates. Lekarz, żyjący na przełomie V i IV wieku p.n.e. przepisywał swoim pacjentom ten płyn jako remedium na m.in. problemy z wątrobą, infekcje i zatrucia. Dziś wiemy, że ośle mleko wato spożywać zwłaszcza w okresie jesieni i zimy. Zawarty w nim lizozym spowalnia rozmnażanie się bakterii, a przez to podnosi odporność organizmu. Mleko jest też szczególnie zalecane osobom chorym na osteoporozę i rekonwalescentom po przebytych przewlekłych chorobach i urazach oraz pacjentom przechodzących chemioterapię. Dodatkowo ośle mleko jest bogate w witaminy A, C, E i D. W Europie mamy nieliczne ośle farmy. W Polsce jedną z największych hodowli jest ta, prowadzona w Lubachowie (woj. Dolnośląskie). Na tej farmie prowadzone są też zajęcia z ozonoterapii, w której mogą uczestniczyć pacjenci m.in. z wadami ortopedycznymi, wadami genetycznymi, wodogłowiem i chorobami mięśni. Wiadomo z historii hodowli konia, że zebra, antylopa i osioł to ta sama rodzina koniowatych. Przodkiem konia jest Osioł Matki Boskiej.
Mleko kokosowe do owsianki w chorobach metabolizmu.
Większość badań dotyczących wpływu na profil lipidowy dotyczy oleju kokosowego, a nie samego mleka kokosowego. Można je jednak porównywać, gdyż zawierają te same kwasy tłuszczowe. Najczęściej efektem stosowania oleju kokosowego jest spadek "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz wzrost "dobrego" cholesterolu HDL. Doświadczenie przeprowadzone na 60 mężczyznach, którzy przez 8 tygodni stosowali mleko kokosowe jako dodatek do owsianki 5 razy w tygodniu, wykazało spadek LDL u uczestników badania i średni wzrost HDL o 18 procent, podczas gdy stosowanie mleka sojowego dało jedynie 3-procentowy wzrost. Niektóre badania wykazują wzrost zarówno poziomu LDL, jak i HDL po spożyciu tłuszczu z kokosa. Towarzyszy im jednak spadek zawartości trójglicerydów we krwi. Sugeruje się, że wpływ kwasu laurynowego (główny składnik tłuszczu kokosowego) na poziom cholesterolu jest indywidualny i może zależeć od ilości i proporcji tłuszczów w diecie. Mleko kokosowe to ponad 68 % same tłuszcze. Istnieją badania potwierdzające korzystny wpływ krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych na masę ciała, zawartość tkanki tłuszczowej i metabolizm. Większość tłuszczów w mleku kokosowym stanowią właśnie te kwasy. Korzystny wpływ krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych wynika z ich metabolizmu: są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie ulegają przekształceniu na energię. Wykazują też mniejsze powinowactwo do budowania tkanki tłuszczowej. Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe z kokosa wpływają na obniżenie apetytu i zmniejszenie ilości zjadanych kalorii, a ponadto mogą krótkotrwale zwiększać zużywanie energii przez organizm i przyspieszać spalanie tłuszczu. Brakuje badań dotyczących mleka kokosowego, jednak dla oleju kokosowego wykazano korzystny wpływ na spadek masy ciała i tłuszczu brzusznego u osób otyłych. Tożsame działanie sugeruje się dla mleka kokosowego, co wynika z obecności tych samych kwasów tłuszczowych. Mleko kokosowe - tłuste, aksamitne, o egzotycznym aromacie przypominającym wakacje na rajskiej plaży... poczuj się jak na tropikalnej wyspie! Mleko kokosowe to dobra alternatywa dla mleka krowiego (zarówno w celu urozmaicenia codziennej diety, jak i w przypadku alergii na białko mleka krowiego czy nietolerancji laktozy). Aromatyczny kokos jest bardzo tłusty, tłuszcze są jednak bardzo zdrowe! Świetnie wpływają m.in. na rozwój mózgu małych dzieci oraz mają właściwości wzmacniające odporność. Mleko takie można włączyć do diety od 6. miesiąca życia, na początek w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, jako dodatek do codziennych posiłków (kasz, owsianki, koktajli owocowych, deserów czy zup). Później można zwiększać ilość, jednak przy urozmaiconej diecie nie powinno być to więcej niż filiżanka nierozcieńczonego mleka kokosowego dziennie w przypadku dzieci i niewiele więcej w przypadku dorosłych - tłuszcze, nawet te zdrowe są jednak bardzo kaloryczne! Warto pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu produkt ten może powodować biegunkę – dlatego należy włączać go do menu stopniowo, obserwując reakcję organizmu. Jeśli tolerujemy nabiał nie warto zastępować nim bardzo cennych dla organizmu produktów fermentowanych (jogurt, kefir, maślanka czy serki), a traktować mleko kokosowe jedynie jako urozmaicenie tradycyjnej diety. Mleko przechowywane w lodówce z czasem ma tendencję do rozwarstwiania się bądź też zbrylania, jest to naturalny proces i nie ma wpływu na wartość odżywczą, warto wtedy zmiksować je na gładką masę przed użyciem.Mleko kokosowe można podawać na ciepło – z ryżem, płatkami owsianymi czy kaszą. Na zimno, jako „bita śmietana” do ciast, owoców, koktajli czy innych deserów oraz jako dodatek zabielający do zup czy zup kremów. Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę czy nie zawiera ono dodatkowych substancji zagęszczających i konserwujących. Wybierajmy tylko to w 100% naturalne!
Muszę niektóre osoby rozczarować, bo tłuszcze z kokosa wcale osób nie odchudzają, a można przytyć około jednego kilograma na miesiąc, choć mleko kokosowe jest uważane z lek w chorobach metabolizmu jako związek odchudzający. Instytut nauk nie jest pewny co do leczniczych właściwości kokosa. Jednak zaleca się chorym na wątrobę lub cukrzycę jedną łyżeczkę wyciągu z tej rośliny, na dobę.
Wielbłądzie mleko w produkcji czekolady - a ciastka owsiane w czekoladzie.
Właściwości mleka wielbłądziego są bardzo zależne od warunków hodowli, pożywienia, dostępu do wody itp. zwierząt żyjących często w bardzo trudnych warunkach naturalnych, co bardzo utrudnia porównania między dromaderami a baktrianami, a także między różnymi populacjami tych samych gatunków.W podobnych warunkach hodowli zawartość białka i tłuszczu w mleku wielbłądzim jest w przybliżeniu podobna do mleka krowiego, ale zawiera trzy razy więcej witaminy C. Nadaje się jako zamiennik mleka dla ludzi mających alergię na mleko krowie. Około 4 litrów wielbłądziego mleka zaspokaja dzienne potrzeby energetyczne człowieka, a także jego zapotrzebowanie na białko. Przede wszystkim zadziwia ilością żelaza, ma go 10 razy więcej niż mleko krowie. Charakteryzuje się minimalną zawartością laktozy, a przy tym jest chude (ma znacznie mniej cholesterolu). Wiele w nim witaminy C, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywane regularnie, obniża poziom cukru we krwi. Niektórzy uważają, że dzięki zawartości w mleku wielbłądzim istotnych przeciwciał ma ono działanie lecznicze, pomaga w walce z chorobą Alzheimera, wirusowym zapaleniem typu B, a nawet AIDS.Najczęściej mleko wielbłądzie stosuje się jednak na skórę. Nie tylko doskonale ją nawilża, ale też dobrze odżywia przenikając do najgłębszych warstw. Sprawia, że skóra jest jędrna (pobudza produkcję kolagenu) i delikatna. Dzisiaj jest to jeden ze składników wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Mleko wielbłądzie ze względu na swoje cenne właściwości jest przez niektóre mamy podawane dzieciom. Wskazują one na pozytywne efekty tego rodzaju terapii, zwłaszcza że mleko wielbłądzie porównywane jest z mlekiem kobiecym.Określa się je mianem 'platyny pustyni'. Podaje się je dzieciom z alergią na mleko krowie, nie zawiera ono bowiem beta-laktoalbuminy lub kazeiny, które to składniki mają właściwości alergizujące. Mleko wielbłądzie to znakomita alternatywa dla osób dbających o zdrowie, kobiet w ciąży i okresie laktacji, ale również potwierdzona w badaniach skuteczność u pacjentów z: autyzmem, alergią na mleko krowie, chorobami autoimmunologicznymi, cukrzycą,zapaleniem wątroby, nietolerancją laktozy,infekcjami.
Jednak lekarze chorób zakaźnych, oraz alergicznych na Podkarpaciu, są przeciwni spożywaniu czekolady, która może powodować choroby skóry, oraz problemy z trawieniem - a głównie zaparcia. W wirusowym zapaleniu wątroby typu B, nie można spożywać czekolady, a mleko wielbłądzie raczej jest nie dostępne w Polsce. Jego główną zaletą jest wysokie stężenie witaminy C, które u chorych na cukrzycę może wywołać kwasicę. Czekolada jednak jako używka, może służyć w niedoborach mineralnych osób zdrowych. Czekolada powinna głównie zawierać; białko, tłuszcze, taninę, skrobia, kofeinę ( główny składnik w leczeniu niedociśnienia tętniczego i alergii na pokarmy. Leczenie kofeiną astmy alergicznej, wywołuje choroby psychiczne lub mydło w brzuchu pacjenta, który spożył tłuszcze ), zawiera też; selen, miedź, potas, żelazo, fosfor. Czekolada i Kakao jest jednym z produktów powodujących próchnice zębów u Polaków oraz Indian, hodujących konie.
Mleko i Sery w medycynie naturalnej
Mleko wedle medycyny jest najzdrowszym produktem spożywczym. Zawiera niemal wszystkie składniki pokarmowe, z wyjątkiem witaminy C, żelaza, błonnika. Spożycie sera i mleka pokrywa 70 % dobowego wyżywienia. Przy diecie 1400 kcal na dobę dla chorych na cukrzycę wynosi 980 Kcal. Przy karmieniu dzieci jest to istotna dieta, gdy ich zapotrzebowanie energetyczne wynosi 3 300 Kcal na dobę. Mleko jest bogate w cholesterol, z którego powstaje hormon progesteron, dlatego chorym na cukrzycę mleka świeżego nie powinno się podawać, podobnie jak osobom alergicznym z zaburzeniami pracy trzustki. Cenionym produktem mlecznym, są produkty na bazie serwatki z mleka; koziego, baraniego, krowiego. Produkty zakwaszane, poprawiają przemianę materii, oraz flory bakteryjnej. W medycynie ceni się sery żółte, gdyż wapń z mleka zostaje całkowicie zachowany, co obniża alergię u ludzi i zwierząt, a jednak sery żółte są ciężkie do strawienia przez wątrobę co opóźnia wchłanianie się wapnia do organizmu. Sery twarogowe są, źródłem białka, wapnia, witaminy rozpuszczalne w wodzie z grupy B. Ze względu na podwyższone węglowodany w mleku, należy mleko rozcieńczać z wodą. Jedna szklanka mleka podkarpackiego, około 250 ml zawiera prawie 12 gram cukrów, a diabetyk potrzebuje 9 gram cukrów do prawidłowej pracy mózgu oraz wzroku. Wedle wielu instytutów nauk, picie mleka od zwierząt nie jest potrzebne osobom w dorosłym wieku. Jednak aby powstał odczyn obojętny w leczeniu cukrzycy, należy mleko łączyć z zbożami, co powoduje wyrównanie cukrzycy. Cenioną laktozą jest mleko baranie, w leczeniu mózgu oraz trzustki. Kozie mleko jest częściej polecane w chorobach alergicznych, do produkcji gofrów - czyli łączenia mleka koziego z mąką pszenną i ziemniaczaną. W medycynie naturalnej ceni się mleko ukwaszone lub podawane z tłuczonym ziarnem, które zawiera otręby.
W leczeniu cukrzycy coraz częściej stosuje się płatki żytnie z mlekiem. Laktoza jest podawana dwa razy dziennie rano i wieczorem, osobom z nadciśnieniem tętniczym od 10 do 50 gram, czyli minimum jeden łyk. Kwasy mlekowe były używane już 3 000 lat, przed naszą erą jako środek antykoncepcyjny. Kobiety przed wiekami stosowały kwas mlekowy, tak samo jak dziś pigułki antykoncepcyjne - gdyż są to środki plemnikobójcze, powodujące pozbycie się też testosteronu mężczyzny. Cukrzyca jest chorobą hormonalną, dotykającą głównie narządów rozrodczych kobiety oraz jej piersi. Rzadko bywa chorobą psychiczną, choć nie jeden psychiatra by się z tym nie zgodził, przypisując syndrom zaburzeń metabolizmu do depresji pokarmowej lub nerwicy. Jedną z objawów nerwicowych jest nadciśnienie tętnicze, które leczy się głównie kąpielami solankowymi. Podawanie ciepłych posiłków, obniża ciśnienie tętnicze tylko na kilka godzin, podobnie jak ciepłe kąpiele. Tak na prawdę, nikt nie rozumie przyczyn powstania cukrzycy na świecie, a jednak naukowcy przypisują chorobę cukrzycową, do zaburzeń przewodu pokarmowego, a głównie trzustki. Cukrzycę miewają nie tylko ludzie, ale też zwierzęta do których należy wilczy gatunek, nie tolerujący świeżego mleka. Wedle instytutu nauk, wypijanie zbyt dużych ilości mleka może być przyczyną cukrzycy, ale też jest prawdą że ginekolodzy odchudzają kobiety, przez podawanie im produktów mlecznych oraz zbóż, z zaburzeniach pracy macicy oraz otyłości.
Wołowina z wolnego wybiegu oraz z stajni.
Wołowina
|
Woda
|
Białko
|
Tłuszcze
|
Sole
mineralne |
Wartość kalorii
na 100 g |
Wołowina chuda | 66 | 18,1 | 13,7 | 1,2 | 213 |
Wołowina tłusta | 55 | 16,3 | 28,7 | 0,9 | 345 |
Komentarze
Prześlij komentarz