Ciasto na naleśniki;
10 łyżek mąki250 ml wody
250 ml mleka odtłuszczonego
2 jajka
1 łyżeczka kminku mielonego
40 gram oleju rzepakowego
sól
Z mąki, mleka, wody, jajek i przypraw przyrządzić ciasto o gęstości śmietany lub maślanki, za pomocą miksera lub trzepaczki. Tak by było ciekłe ciasto. Na patelni do naleśników wypiec 5 - 6 placków naleśnikowych, smarując za każdym razem patelnię pędzelkiem silikonowym z tłuszczem. Do nalewania ciasta na patelnię można użyć średniej wielkości chochelki.
Wczoraj w Alta kupiłam patelnię do naleśników i jestem zadowolona, bo jest lepsza od patelni z Mołdawii. Naleśniki nie przywierają do patelni, bardzo szybko się smażą - nie mal ekspresowo. Patelnia firmy CHEF'S CHOICE o wymiarach 24 cm, po upieczeniu naleśników jest czysta, a po za tym tania i nie przekraczająca kwoty 16 zł. Mołdawskie patelnie zwykle zostawiały przypaleniznę, na patelni i były droższe od tych z Alta. Jakoś ciężko się przestawić z patelni na patelnię, gdy na każdej piecze się inaczej.
Nadzienie do naleśników;
200 - 300 gram białej szynki w plastrach
5 - 6 łyżek sera twarogowego mielonego
10 oliwek czarnych
Upieczone krążki naleśnikowe, posmarować utartym serem twarogowym, ułożyć na tym szynkę w plastrach, oraz pokrojone oliwki. Zwinąć ciasto w rulon lub kopertę i podgrzać jeszcze na maśle, ale nie smażyć.
Menu naleśników w kanonie światowym
Polska Kuchnia z Rosyjską oraz Litewską nie pomijając USA, wymyśliła najdłuższą w świecie listę naleśników, do najbardziej znanych naleśników należą na Podkarpaciu;
- naleśniki z pianą białej jaj,
- naleśniki Poniatowskich z orzechami i czekoladą,
- naleśniki z serem
- naleśniki z marmoladą
- naleśniki z mięsem
- naleśniki z kapustą
- naleśniki z owocami
Ponad 100 przepisów na naleśniki. Wszystkie gatunki naleśników różnią się tylko nadzieniem. USA wymyśliło naleśniki z syropem klonowym. Naleśniki w Kuchni Polskiej ustrzelą w menu nawet konserwę mięsną do naleśnika, niczym do kanapki.
Naleśniki z serem i szynką

Komentarze
Prześlij komentarz