Naleśniki z serem i szynką


Ciasto na naleśniki;

10 łyżek mąki 
250 ml wody 
250 ml mleka odtłuszczonego 
2 jajka 
1 łyżeczka kminku mielonego 
40 gram oleju rzepakowego 
sól

Z mąki, mleka, wody, jajek i przypraw przyrządzić ciasto o gęstości śmietany lub maślanki, za pomocą miksera lub trzepaczki. Tak by było ciekłe ciasto.  Na patelni do naleśników wypiec 5 - 6 placków naleśnikowych, smarując za każdym razem patelnię pędzelkiem silikonowym z tłuszczem. Do nalewania ciasta na patelnię można użyć średniej wielkości chochelki. 

Wczoraj w Alta kupiłam patelnię do naleśników i jestem zadowolona, bo jest lepsza od patelni z Mołdawii.  Naleśniki nie przywierają do patelni, bardzo szybko się smażą - nie mal ekspresowo. Patelnia firmy CHEF'S CHOICE o wymiarach 24 cm, po upieczeniu naleśników jest czysta, a po za tym tania i nie przekraczająca kwoty 16 zł. Mołdawskie patelnie zwykle zostawiały przypaleniznę, na patelni i były droższe od tych z Alta. Jakoś ciężko się przestawić z patelni na patelnię, gdy na każdej piecze się inaczej.


Nadzienie do naleśników; 

 

200 - 300 gram białej szynki w plastrach
5 - 6 łyżek sera twarogowego mielonego 
10  oliwek czarnych 


Upieczone krążki naleśnikowe, posmarować utartym serem twarogowym, ułożyć na tym szynkę w plastrach, oraz pokrojone oliwki. Zwinąć ciasto w rulon lub kopertę i podgrzać jeszcze na maśle, ale nie smażyć. 

Menu naleśników w kanonie światowym 

 

Polska Kuchnia z Rosyjską oraz Litewską nie pomijając USA, wymyśliła najdłuższą w świecie listę naleśników, do najbardziej znanych naleśników należą na Podkarpaciu;


  • naleśniki z pianą białej jaj, 
  • naleśniki Poniatowskich z orzechami i czekoladą,
  • naleśniki z serem 
  • naleśniki z marmoladą 
  • naleśniki z mięsem 
  • naleśniki z kapustą 
  • naleśniki z owocami

 

Ponad 100 przepisów na naleśniki. Wszystkie gatunki naleśników różnią się tylko nadzieniem. USA wymyśliło naleśniki z syropem klonowym. Naleśniki w Kuchni Polskiej ustrzelą w menu nawet konserwę mięsną do naleśnika, niczym do kanapki.



 Naleśniki z serem i szynką


Dlaczego akurat naleśniki z serem i szynką dla diabetyka, tego dokładnie nie potrafię wytłumaczyć, ale potrawy z mąki dla diabetyka podaje się z serem, nie wyklucza się szynki ani oliwek w diecie.  Ponoć skład kwaśnego mleka jest lepiej przyswajalny przez chorych na cukrzycę niż świeże mleko, a naleśniki figurują w menu, nie tylko chorych na cukrzycę ale też miażdżycę. Potrawy z mleka i sera są głównym produktem na śniadanie, w który nie może zabraknąć sałatki warzywnej i owocowej, produktów mlecznych oraz szynki. Ponoć dieta ma wyrównywać cukrzycę, ale nie do końca bym się z tym zgodziła. Sześć łyżek mąki na śniadanie dla jednej osoby, może wydawać się dla diabetyka za dużo. Ale właśnie tyle przysługuje w diecie do 1800 Kcal, na dobę. Ja obecnie mam dietę 1400 Kcal na dobę, jako diabetyk. Lekarz stwierdził, że sześć łyżek mąki to dla mnie to za dużo. Diabetyk to człowiek który ponoć nie toleruje produktów zbożowych. W każdym razie do potraw smażonych z serem, w Kuchni Polskiej można dodać do sera kminek lub jajka. Ja wybieram kminek, gdy mam chorobę metabolizmu i problemy z trawieniem.I zacznijmy od tego, że człowiek z cukrzycą może nie trawić wcale, dlatego podaje się leki. Kminek w diecie wspomaga trawienie.


Komentarze