Sałatka wiejska - Risotto



1 szklanka ugotowanego ryżu lub 3 saszetki.
3 szklanki bulionu wołowego.
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
1 duża cebula
3 kostki ryby ugotowanej na parze.
1/ 4 selera korzeniowego lub 3 łodygi naciowego.
1/2 cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 opakowanie oliwek zielonych
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku


Dużą młodą cebulę obrać i opłukać, a następnie drobno poszatkować, umyć następnie cytrynę, przekroić w pół i wycisnąć sok - dodać do cebuli, by nie piekła w oczy i lekko osolić. Pozostawić by skruszała. następnie dodać poszatkowany seler, natkę pietruszki, fasolę, otartą skórkę cytrynową do smaku - tak by potrawa nie była za gorzka, oliwki, oraz pieprz. Ugotowaną i schłodzoną rybę na parze posiekać i dodać do sałatki. Na bulionie wołowym ugotować 2 - 3 saszetki ryżu, to jest 70 gram na jedną porcję. Ryż ułożyć na talerzu, przyłożyć przygotowaną wcześniej sałatką wiejską. 




Polecane składniki spożywcze przez zakony specjalizujące się w chorobach wewnętrznych i zielarzy w chorobach zaburzeń metabolizmu, cukrzycy, chorobach wątroby; fasola, oliwki, oliwa z oliwek, liliowce - cebula lub por, natka pietruszki, cytryny. Cytryny są dobrym nośnikiem witaminy C mogącej być łączoną z białkiem i tłuszczami nienasyconymi. Ryż jest nośnikiem budowy krwiobiegu, aby człowiek żył musi posiadać 500 g krwi, choć nadmiar spożywanego ryżu jest ponoć winowajcą w cukrzycy z powodu wysokich węglowodanów. Jednak zielarze radzą sobie z węglowodanami podając rośliny jadalne z rodzinny liliowców. Samo zjadanie cytryn nie jest tak istotne jak zjadanie skórki cytrynowej - nośnika witaminy B6 wspomagającej pracę wątroby. Dieta śródziemnomorska jest polecaną dietą w leczeniu cukrzycy. Cebula nie piecze w usta ani w oczy gdy dodamy świeży sok cytrynowy. Pełnia lata niesie obfitość warzyw i owoców a więc warto z tego skorzystać. Sama fasola zawiera 24 % białka na 100 gram i przewyższa leki białkowe w chorobach wątroby na 14 %. Najwięcej witamin można zdobyć latem z sklepowej półki, w zimie są to ubogie składniki spożywcze. Ryba jest naturalnym białkiem, w leczeniu kory mózgowej człowieka zawierając rybozę - kwasy tłuszczowe omega 3. Polecana w żywieniu osób w podeszłym wieku, a także dzieci z zaburzeniami psychicznymi, lub wadami wzroku. W chorobach wątroby nie podajemy smażonych potraw ani konserw rybnych. Ryba to jest to co człowiek powinien zjeść gdy ma cukrzycę.


Ryby mrożone w kostkach mają jedną zaletę, nie posiadają ości a więc nie ma takiej opcji że ktoś zrobi sobie krzywdę przy posiłku. Ryby morskie mają jeszcze jedną zaletę, posiadają naturalne sole mineralne z morza, zastępując namiastkę soli kuchennej. Po uduszeniu na parze nadają się do zup, sałatek, oraz na pasty rybne. 


Komentarze