Bratki i Perkozy


Dziś o tym jak ułożyć sobie jadłospis zgodnie z rytmem biologicznym, urodzonych pod znakiem Perkoza oraz Bratka, a zapotrzebowaniem na witaminy z grupy B, D3, Wapno. Na pewno układając jadłospis nie uchybiamy traktatom międzynarodowym. Wiadomo że chorzy na cukrzycę, to kuchnia śródziemnomorska i nie ogranicza się do Kuchni Polskiej, chorzy na autyzm to głównie witaminy z grupy B - które nie pomijają depresji właściwej ( Schizofrenia ); wiadomo że autyzm nie leczony prowadzi do ciężkich powikłań chorobowych mózgu, chorzy na złamania kości lub odbite płuca to dieta białkowa zasobna w wapno i witaminę B3, gdzie nie można pominąć słonecznika zasobnego w witaminę D3. Jakoś ciężko się mi zmobilizować do diety 30 IG krzywej cukrowej wedle zaleceń diabetologii i genetyki, gdy do tego dochodzą jeszcze choroby wątroby w dietach białkowych i choroby układu krążenia krwi - choroby serca. O kurcze jestem krawcową a nie lekarzem lub zielarzem... ! A jednak szpital mam w rodzinie..., i układanie diety grupowej...  Zdrowy rozsądek jednak przemawia za tym, by żyć zgodnie z rytmem biologicznym.



Perkoz a kanony kuchni Polskiej


Występuje w większej części Europy (nie gnieździ się tylko na Płw. Apenińskim, Iberyjskim oraz na Bałkanach i Azji Środkowej oraz w południowej i środkowej Afryce. Izolowane populacje znajdują się w Australii i na Nowej Zelandii. Europejskie ptaki zimują w Europie Zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. Pojedyncze osobniki zimują w Polsce.

W Polsce nieliczny ptak lęgowy i zarazem najliczniejszy z krajowych perkozów. Jest równomiernie rozpowszechniony w całej Polsce, z wyjątkiem gór. Za pewne dziś można zjeść wszystko to co można wyciągnąć z wody, a mianowicie ryby - bo perkozy żyją rybami i żabami - na wspólnej kuchni francuskiej. 



Bratek a kanony kuchni Polskiej


Bratek pod znakiem olei roślinnych oraz węglowodanów, gdyż nasiona bratka są nośnikiem takich pierwiastków mineralnych. Co do bratka za pewne ryż i makaron, jako roślina Azjatycka, Europejska ( Turcja, Iran, Zachodnia Syberia ). 



Najpopularniejsza odmiana fiołka trójbarwnego to fioletowo-żółte kwiaty, żółty środek i fioletowe cieniowane oraz żółte płatki. Dzięki zawartości związków takich jak sole mineralne, witaminy, salicylany, olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy i saponiny bratek znalazł szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Roślina ta działa na układ trawienny (reguluje i poprawia przemianę materii), moczowy (działa moczopędnie - oczyszcza organizm z toksyn), krwionośny (ma właściwości uszczelniające naczynia włosowate i delikatnie obniżające ciśnienie krwi).

Fiołek trójbarwny dzięki swoim właściwościom detoksykującym pomaga w terapii dermatoz, szczególnie spowodowanych niewłaściwą pracą układu pokarmowego. Ponadto bratek koi świąd i pieczenie skóry (po ukąszeniach owadów lub oparzeniach), przyspiesza gojenie i regenerację naskórka. Łagodzi uporczywy mokry kaszel rozrzedzając wydzielinę i zmniejsza napady suchego kaszlu.

Bratek polny może być stosowany w formie naparów, okładów, kąpieli i parówek. Aby przygotować leczniczy napar – do picia i okładów - z fiołka trójbarwnego należy zaparzyć 1 torebkę lub 1 łyżeczkę suszu w szklance wody.


Zaparzać bratki należy 6-8 minut pod przykryciem – odcedzić lub wyjmując saszetkę. Pić najlepiej po posiłku 3 razy dziennie. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem ziołowych herbat można osłodzić ją miodem lub dodać sok z cytryny. Efekty wewnętrznego stosowania ziół są zauważalne po około 2-3 miesiącach regularnego ich stosowania. Aby przygotować parówkę należy zaparzać 1-3 torebki (1-3 łyżeczki) bratka w szklance wody, 6-8 minut. Wlać przecedzony płyn do miski, nachylić się nad nią przykrywając głowę ręcznikiem i wytrzymać w takiej pozycji do czasu aż woda nie przestanie parować. Tak przygotowana skóra jest gotowa na dalsze zabiegi, takie jak maseczki czy olejowanie. Parówki można stosować również podczas przeziębienia czy grypy. Ułatwiają oddychanie i łagodzą kaszel. Bratki bywają lekiem w trądziku młodzieńczym, w postaci naparów do przebywania twarzy.


Płatki fiołka można też spożywać na surowo, jako urozmaicenie sałatek lub jako element dekoracyjny potraw. Do tego celu najlepiej stosować kwiaty z własnego ogródka, co do których mamy pewność, że nie zostały spryskane żadnymi toksycznymi środkami. 

Przeciwwskazania do stosowania bratka polnego


Naparu z fiołka trójbarwnego nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby uczulone na salicylany oraz z niskim ciśnieniem tętniczym. Stosowanie parówek nie jest wskazane u osób ze skłonnością do tzw. pajączków i pękających naczynek. Odmiana bratka, która jest szczególnie ceniona w ogrodnictwie tzw. bowles black – o ciemnofioletowych lub zupełnie czarnych liściach jest rośliną wyłącznie dekoracyjną nieposiadającą leczniczych właściwości bratka polnego.


Orientalne smaki z garnka i patelni - to proste

Zawsze warto spróbować nowych gotowych smaków kuchni orientalnej;

  • Ryba na parze 
  • Makaron z wody 
  • Warzywa na patelnię o smaku orientalnym 
  • Sos chiński  

Dziś pod znakiem bratka znalazłam przepisy z makaronu i ryżu. Zapewne gotowe mieszanki nie przesadzając, podsycą nasze kubki smakowe. Sałatki warzywne zapewne wzbogacają dietę nie tylko gust diabetyka. Takie sosy i warzywa z patelni wzbogacą smak tak ryżu jak i makaronu. Wiele osób młodych nie potrafi gotować, ale nawet murzyn sobie patelnię wyciągnie by nie iść do baru.


Warzywa i ryba o smaku cynamonu, to nowa rewolucja w dziedzinie genetycznego leczenia osób z cukrzycą. Smakuje wybitnie, gdy wszyscy w domu stwierdzili jednogłośnie - ,, Dobre ''.  Ile odmian Bratka tyle odmian Perkoza;

  • Perkoz Ptak 
  • Perkoz Szybowiec 
  • Perkoz - gniady Koń z czarną grzywą
  • Bratek trójbarwny
  • Bratek ogrodowy 


Dieta wapienna jako anatomia człowieka ,, Kozioł - Cysterski Ptak - Ryba ''

 



Ponieważ tylko nieliczne produkty spożywcze zawierają wapń, a wiec ich grupa spożywcza jest dość ograniczona do, takich produktów jak; mleko, sery, jajka, konserwy rybne ze szkieletami - na przykłada sardynki, wapń w mniejszym stopniu występuje w burakach czerwonych, sałacie, kapuście, soczewicy, marchewce, fasoli, kalafiorach, orzechach, figach, lecz wapń z warzyw jest przyswajalny w niewielkim stopniu. W większym stopniu wapnia dostarcza tak zwana twarda woda i przygotowane do nie potrawy.  Kwasy szczawiowe - szczaw, szpinak, rabarbar oraz kwas fitynowy w produktach zbożowych i strączkowych zmniejszają przyswajalność wapnia w organizmie człowieka. Dlatego nie poleca się spożywania dużych ilości kwasów w pożywieniu dzieci oraz osób w podeszłym wieku.

Uważa się astralne, że zodiak Koziorożec to same kości z pod którego znaku wywodził się Szczepan Wojciech Surowa oraz DJ Tiesto, którzy obecnie nie żyją. A główną dolegliwością na starość Szczepana był zanik mięśni - choroba neurologiczna, w której to stosował dietę jajeczną. W leczeniu neurologicznym jednak wnuka o tym samym schorzeniu, brała udział wieprzowina - wątroba wieprzowa oraz ciemne pieczywo, czyli witaminy z grupy B które są ponoć lekiem nie tylko na autyzm, ale też na wadę wzroku, stany zapalne skóry i kończyn, oraz choroby jelit, niedokrwistości, zaburzeń nerwowych, stanach zapalnych języka lub warg, a nawet zaniku mięśni - zwanego inaczej stwardnieniem rozsianym; jest to choroba neurologiczna i raczej dziedziczna. Wedle lekarza chorób zakaźnych, wieprzowina jest największym błędem dietetycznym, po spożyciu mleka krowiego w chorobach wątroby, w badaniach genetycznych. Choć też jest prawdą, że witamina B1 zawarta w wieprzowinie, leczy zanik mięśniowy. Ponoć na zanik mięśni dobre jest mleko końskie lub od osła, które zawiera znaczne pokłady witamin z grupy B. Hipoterapia konna na spoconym koniu to druga metoda na rozwój mięśniowy oraz korę mózgową, niczym w parku huśtawka. 

W organizmie człowieka o warze 70 kg powinno występować 1200 gram wapnia, z czego 98 % to szkielet - kościec jako fosforan wapnia. Zapotrzebowanie na wapń u człowieka jest różne, w zależności od płci, u kobiet to od 600 - 800 mg wapnia, a u mężczyzn 800 - 1200 mg wapnia. Do prawidłowej przemiany wapnia w organizmie jest obecnie w świetle medycyny naturalnej potrzebna witamina D, a jej przemiana jest produkowana przez hormon tarczycy i kalcytoninę - wydzielaną przez gruczoł tarczycy. Rola wapnia w organizmie jest ogromna. Oprócz istotnych funkcji tworzenia kości, wpływa ona na krzepliwość krwi, reguluje czynności serca, bierze udział w przekaźnikach nerwowo - mięśniowych, działa przeciwuczuleniowo, przeciwwyciekowo. W wielu chorobach ilość wapnia w organizmie ma wpływ na choroby tarczycy, zrzeszotnienia kości, krzywicy, złamaniach kośćca. Preparaty wapienne, są stosowane w szybkich niedoborach tego pierwiastka, zwłaszcza u dzieci, kobiet ciężarnych, oraz karmiących piersią, w  zrzeszotnieniu kośćca, ponadto jako środek przeciwalergiczny. Niedobór wapnia prowadzi do choroby nerek, osłabienia, bóle głowy, zaburzenia psychiczne, wymioty, zaburzenia czynności nerek. W stosowaniu wapnia, zawsze należy zasięgnąć porady lekarza.

Na pewno wapień nie zaszkodzi Krystynie, która ma połamane żebra i odbite płuca... i dostarczenie tego pierwiastka jest niezbędne do zespolenia kośćca. Jeżeli jej dzieci miały problemy neurologiczne, można zbadać ile tego wapnia potrzebują. Ponoć nadmiar picia mleka wedle naukowców niemieckich z Australii, jest przyczyną choroby cukrzycy i poziomu wapnia w organizmie. Dość częsta alergia u dzieci na mleko, może powodować problemy neurologiczne i wedle farmaceuty mleko nie jest dobrym produktem spożywczym, przy złamaniach kości - gdyż nie które osoby nie tolerują produktów mlecznych. W diecie diabetyka można spotkać 100 gram mleka na dobę i wedle obserwacji bardziej pasuje do kawy zbożowej typu Inka - nie powodując skoków cukrowych. Nie dobór witaminy D w pożywieniu może powodować zaburzenia trawienne, wymioty, biegunkę, utratę łaknienia, odwapnienie kośćca, bóle głowy, bóle mięśni, w przypadku nadmiaru witaminy D obserwuje się niedoczynność wapienną i fosforową, oraz niedoczynność nerek, która może być przyczyną chorób psychicznych.  Bogatym źródłem witaminy D są kiełki słonecznika.



Dlaczego Koza bez Konia żyć nie może ... Bo chce zostać Kozakiem...





  • Koza - ryba 
  • Koza domowa
  • Kozica górska
  • Koziorożec

Wiadomo, że każda koza na pochyłe drzewo skacze a czasami też na inne zwierzęta, na przykład Arabowie wożą kozy rowerem, a Polacy cenią kozie mleko gdy krowiego pić nie mogą. Za to murzyn dopuszcza się sodomii, uprawiając seks z kozą. Zwykle zodiakalne Koziorożce ceni się nie za miłość, a za żyłkę przedsiębiorczą... Koń i Koza zawsze były znakami demona na ziemi, który czynił tyle dobra co zła... Zwykle gdy człowiek nie może, to koń nauczy inną osobę tylko szacunku oraz wyższości ludzkości nad inną ludzkością... Ponoć największa końska domena to sprawstwo, które bierze udział w leczeniu osób niepełnosprawnych intelektualnie w tym autyzmu. 


Racuchy z jabłkiem w Polsce -  czy Kozackie Bliny.

 



400 gram mąki
500 ml kefiru
3 jajka
3 jabłka
1/2 paczki drożdży ( 20 - 50 gram )
olej rzepakowy do smażenie

Jabłka obrać ze skórki i wydrylować, pokroić na cząstki. Kefir wlać do miski, wbić jajka i dodać drożdże, a następnie dobrze utrzeć masę blenderem, wkładając jeszcze jabłka do utarcia, na koniec dodawać po trochę mąki, tak by ciasto było puszyste i dobrze napowietrzone niczym na Bliny. Po utarciu ciasta zostawić by odpoczęło sobie z 15 minut i podrosło. Następnie dużą łyżką napierać ciasto i nakładać na patelnię z tłuszczem, tak by powstały okrągłe placuszki. Podczas smażenie nie należy dawać zbyt dużo tłuszczu, bo racuchy będą mdłe i raczej warto je smażyć pod pokrywką by ciasto nie opadło. Z takiego przepisu wychodzi 20 racuchów.




Bliny i Racuchy to odmiana w kuchni polskiej, gdy placuszki przyrządza się na kwaśnym mleku, a Bliny w podobny sposób na słodkim mleku. W dzień kuchni syberyjskiej można sobie przygotować taką przekąskę jako podwieczorek do którego można też podać bitą śmietanę. Kuchnia polska posiada aż cztery przepisy na racuchy z jabłkami, racuchy z dynią, racuchy z kwaśnego mleka, racuchy z rabarbarem, a kuchnia syberyjsko - rosyjska, w przepisie Bliny ze śmietaną i jest to podobny przepis do racuchów polskich, tyle że z słodkiego mleka. Jednego się trzymam, że jest to 2 jajka w kuchni polskiej i 3 jajka w kuchni rosyjskiej, a kuchnia francuska dała by ich za pewne cztery sztuki. Jakoś jajka w mojej rodzinie nikomu nie szkodzą, gdy nawet psychiatra jest zgodny co do witaminy B - kompleks, a nawet apteki gdy mam cukrzycę i nie zabrania ich też lekarz od chorób wątroby ( 1 jajko na dobę dla jednej osoby, a w domu są trzy osoby ). Diabetyk nie za bardzo może pić mleko krowie, za to ser i kwaśne mleko mu nie przeszkadza. Podana fruktoza z jabłek, naturalnie słodzi racuchy i nie trzeba podawać cukru. Zjedzony produkt bez cukru a jednak z cukrem jabłkowym gwarantuje brak hipoglikemii nocnej. Zjadanie owoców jabłek, wynosi 100 gram na osobę. W Procesie podgrzewania kefiru powstaje ser i serwatka, która leczy przewód pokarmowy. Lecznicza serwatka jest polecana przy obrzękach mięśni lub złamaniach kości, jako środek przeciwobrzękowy. Często się spotyka, że chorzy na cukrzycę mają obrzęki stup lub obrzęki po eksperymentach medycznych - ale czy człowiek jest poduszką na szpilki i igły ? Szczupły człowiek to zanik mięśni, a gruby człowiek to brak estetyki ... i cukrzyca - nie ma rozwiązań idealnych, ale nadal nie potrzebuję wózka inwalidzkiego. 

Co więcej podawanie owoców chorym na układ krwionośny, naturalnie wspomaga proces leczenia tych schorzeń, a co więcej nie powoduje chorób psychicznych gdy praca mózgu jest wspierana fruktozą do trzech  łyżeczek na dobę i nie usprawiedliwia to cukrzycy - że człowiek cukrów nie zjada w ogóle. Szarlatańskie wymysły nowoczesnej medycyny, karzą się ludziom okaleczań do posiłku co może też wywołać depresję właściwą ( Schizofrenię ). Doszłam do wniosku, że 100 gram owoców nikomu nie zaszkodzi, w opisach medycyny naturalnej. Po co się okaleczać, skoro i tak wiadomo przed posiłkiem ile to węglowodanów. A nawet jak mi spadnie krzywa cukrowa, to nic się nie dzieje gdy mam nadwagę - tylko mogę schudnąć, co pozytywnie wpłynie na samoobronę organizmu - wątroba sama pobiera składniki z tkanki mięśniowej, gdy braknie pożywienia w żołądku, który też ma odruch wywołujący łaknienie. Chorzy na otyłość dziedziczną, spożywają posiłki wyłącznie na żądanie organizmu, a nie dla tradycji narodowej lub wymogów medycznych.



Komentarze