3 porcje :
1 duża pomarańcza
1 szklanka ryżu ( 250 - 300 gram )
150 gram groszku konserwowego ( 6 dużych łyżek )
3 ćwiartki kurczaka
1 łyżka soli czosnkowej
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka pieprzu tureckiego ( ostra papryka )
Natka pietruszki, do ozdoby.
Olej rzepakowy ( sałatkowy )
Udka z kurczaka natrzeć przyprawami; imbirem, pieprzem tureckim, oraz solą czosnkową i wstawić do piekarnika, i piec około 60 minut. Osobno ugotować ryż na sypko, tak by ziarna ryżu się oddzielały, ułożyć na talerzach po trzy duże łyżki, przyprawić olejem rzepakowym z witaminami, a następnie przybrać; natką pietruszki, pomarańczą pokrojoną w paski, i zielonym groszkiem. Po upieczeniu kurczaka, położyć porcje na talerzach, lekko skrapiając tłuszczem pieczeniowym.
Idealne porcje produktów spożywczych.
Gałkownica nierdzewna, porcjomierz 1/24 litra do lodów, puree, ryżu, kasz, past kanapkowych lub produktów strączkowych, blister długość 22 cm, pojemność 42 ml. Jedna porcja ryżu na talerz to waga od 85 gram do 110 gram. Diabetyk powinien liczyć węglowodany, zanim je spożyje. Gałkownica jest narzędziem, łatwym do wyparzenia oraz sterylnym w obsłudze. Po nałożeniu produktów spożywczych na talerz, wygląda to schludnie oraz poporcjowane części, można policzyć w diecie. Za pewne kobieta która ma zajęcia siedzące w domu, nie wymaga większości spożycia; ryżu, kasz, makaronu, mąki, roślin strączkowych typu na przykład groszek zielony, niż 85 gram ; czyli w przybliżeniu dwie łyżki - gałkownice. Jednak każdy produkt można wcześniej zważyć, na przykład 1 gałka ryżu ugotowanego ma 100 gram i zależne jest to od wielkości Gałkowscy, oraz suchego produktu do 20 gram i około 77 kcal, na 1 łyżkę.
Za pewne mężczyzna zje więcej takich produktów to 110 gram jedna porcja, gdy się jeszcze rozwija lub prowadzi aktywny tryb życia. 100 gram ryżu to 81 gram węglowodanów, 100 gram pomarańczy to 9 gram węglowodanów, 100 gram zielonego groszku to 77 gram węglowodanów, 100 gram kurczaka to 0 węglowodanów. Jest to ważna informacja dla diabetyka, gdy może zjeść od 30 do 50 gram węglowodanów. Gałkownica mieści 42 ml produktów spożywczych, a łyżka stołowa tylko 15 ml.
Za pewne mężczyzna zje więcej takich produktów to 110 gram jedna porcja, gdy się jeszcze rozwija lub prowadzi aktywny tryb życia. 100 gram ryżu to 81 gram węglowodanów, 100 gram pomarańczy to 9 gram węglowodanów, 100 gram zielonego groszku to 77 gram węglowodanów, 100 gram kurczaka to 0 węglowodanów. Jest to ważna informacja dla diabetyka, gdy może zjeść od 30 do 50 gram węglowodanów. Gałkownica mieści 42 ml produktów spożywczych, a łyżka stołowa tylko 15 ml.
Na przykład 64 węglowodany to spacer z ul. Piastowej w Brzozowie do Tesko w Brzozowie i z powrotem. Zanim zjesz węglowodany, policz ile dasz rady się przejść... ( Wysiłkowa węglowodanów = pieszo; 22 minuty przez 1,8 km w jedną stronę x 2 powrotną stronę = 44 minuty przez 3,4 km = 64 węglowodany ). Idąc spać na osiem godzin zużyjesz przeciętnie 0,9 kcal przez godzinę na 1 kg swojej wagi. Liczenie to nawyk, który prowadzi do zdrowia. Energia = Wysiłek.
Imbir w diecie działa cuda - młodość na receptę.
Imbir to ogromna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie Twojego organizmu. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo i przeciwutleniająco!
W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru). Za pozytywne działanie imbiru na układ pokarmowy odpowiedzialne są głównie zawarte w korzeniu lipidy. Przede wszystkim kwas fosfatydowy, który jest jednym ze składników błony komórkowej, ale także 6-gingerol oraz 6-shogaol. Substancje te wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości:
1. Imbir to skuteczny środek przeciwwymiotny, łagodzi mdłości, ułatwia trawienie, leczy migreny. Sprawdza się nawet w bardzo ostrych dolegliwościach. Jest nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny. Codzienne spożycie od 1.1 do 1.5 grama imbiru może znacznie zredukować różne symptomy mdłości np. u kobiet w ciąży. Poza tym regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków migreny, łagodzi też towarzyszące im mdłości. Imbir jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej, przeciwdziała wymiotom po narkozie, chemioterapii, używany jest na niestrawność. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Imbir zadziała alkalizująco na organizm odkwaszając go, jeśli do herbaty dodamy kilka plasterków świeżego imbiru lub łyżeczkę sproszkowanego.
2. Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ma podobną skuteczność w zwalczaniu bólu co tabletki przeciwbólowe czy kwas mefenamowy. Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS. Imbir leczy przeziębienia, jest bogaty w substancje przeciwzapalne dlatego przynosi ulgę chorym stawom. Badania potwierdzają, że olej z imbiru może zmniejszyć ból w kolanach u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. Imbir wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
3. Imbir może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Badania dowodzą, iż spożywanie dwóch gramów sproszkowanego imbiru przez osoby z cukrzycą typu drugiego, może obniżyć dziennie poziom cukru we krwi nawet o 12% oraz spowodować spadek nawet o 10 % wskaźnika HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli długoterminowego wskaźnika stężenia glukozy we krwi).
4. Imbir zawiera substancje zwalczające komórki rakowe oraz te, które mogą zapobiec powstawaniu raka. Imbir to duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Bardzo aromatyczne olejki eteryczne stanowią około 3% wagi imbiru. Poza zapachem odgrywają ważną rolę przeciwrakową Badania wskazują, że gingerol czyli aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości właśnie przeciwrakowe. Nie tylko zabija komórki rakowe, ale też obniża ich odporność na chemioterapię. Podczas badań wpływu imbiru na raka jajnika naukowcy odkryli 2 rodzaje niszczenia komórek rakowych. Pierwszy rodzaj to apoptoza podczas, którego komórki są programowane by ulec zniszczeniu a drugi rodzaj to autofagią podczas którego komórki rakowe niszczą się nawzajem. Kolejne badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita. Odkryto, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.
5. Imbir działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację, zmniejsza agregację płytek krwi oraz dba o jamę ustną. Działa moczopędnie, bo jest e w nim olejek eteryczny dlatego można liczyć na mniejszy obrzęk. Wydajność umysłowa i koncentracja zwiększa się ponieważ imbir poprawia ukrwienie mózgu. Sproszkowany imbir można dodać do kawy, aby zniwelować jej szkodliwe właściwości. W menu osób z podwyższonym cholesterolem imbir powinien być niezbędnym składnikiem, ponieważ chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Imbir pozostawia miły zapach w ustach dzięki swoim właściwościom odkażającym i odświeżającym. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Podczas bólu gardła warto gryźć plasterki świeżego korzenia imbiru lub do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki imbiru sproszkowanego.
6. Imbir jako afrodyzjak używany jest w tropikalnej Azji, czyli tam gdzie rośne. Pobudza organy płciowe. Imbir wspaniale rozgrzewa cały organizm tym samym polepszając krążenie krwi. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele.
Powstający z imbiru olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących. Pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Świeży i egzotyczny zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z takimi przyprawami jak pieprz czy kardamon nadając "mocy" męskim kosmetykom. W Polsce Imbir jest powszechnie dostępny dlatego wszyscy powinniśmy korzystać z jego cudownych właściwości w podeszłym wieku gdyż działa odmładzająco, oraz osuwa martwe komórki.
1 łyżka mielonego imbiru lub świeży
500 ml wody
2 łyżki sake ( wina ryżowego ) lub białego wina wytrawnego
sos sojowy z Azji Wschodniej
W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru). Za pozytywne działanie imbiru na układ pokarmowy odpowiedzialne są głównie zawarte w korzeniu lipidy. Przede wszystkim kwas fosfatydowy, który jest jednym ze składników błony komórkowej, ale także 6-gingerol oraz 6-shogaol. Substancje te wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości:
1. Imbir to skuteczny środek przeciwwymiotny, łagodzi mdłości, ułatwia trawienie, leczy migreny. Sprawdza się nawet w bardzo ostrych dolegliwościach. Jest nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny. Codzienne spożycie od 1.1 do 1.5 grama imbiru może znacznie zredukować różne symptomy mdłości np. u kobiet w ciąży. Poza tym regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków migreny, łagodzi też towarzyszące im mdłości. Imbir jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej, przeciwdziała wymiotom po narkozie, chemioterapii, używany jest na niestrawność. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Imbir zadziała alkalizująco na organizm odkwaszając go, jeśli do herbaty dodamy kilka plasterków świeżego imbiru lub łyżeczkę sproszkowanego.
2. Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ma podobną skuteczność w zwalczaniu bólu co tabletki przeciwbólowe czy kwas mefenamowy. Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS. Imbir leczy przeziębienia, jest bogaty w substancje przeciwzapalne dlatego przynosi ulgę chorym stawom. Badania potwierdzają, że olej z imbiru może zmniejszyć ból w kolanach u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. Imbir wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
3. Imbir może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Badania dowodzą, iż spożywanie dwóch gramów sproszkowanego imbiru przez osoby z cukrzycą typu drugiego, może obniżyć dziennie poziom cukru we krwi nawet o 12% oraz spowodować spadek nawet o 10 % wskaźnika HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli długoterminowego wskaźnika stężenia glukozy we krwi).
4. Imbir zawiera substancje zwalczające komórki rakowe oraz te, które mogą zapobiec powstawaniu raka. Imbir to duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Bardzo aromatyczne olejki eteryczne stanowią około 3% wagi imbiru. Poza zapachem odgrywają ważną rolę przeciwrakową Badania wskazują, że gingerol czyli aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości właśnie przeciwrakowe. Nie tylko zabija komórki rakowe, ale też obniża ich odporność na chemioterapię. Podczas badań wpływu imbiru na raka jajnika naukowcy odkryli 2 rodzaje niszczenia komórek rakowych. Pierwszy rodzaj to apoptoza podczas, którego komórki są programowane by ulec zniszczeniu a drugi rodzaj to autofagią podczas którego komórki rakowe niszczą się nawzajem. Kolejne badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita. Odkryto, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.
5. Imbir działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację, zmniejsza agregację płytek krwi oraz dba o jamę ustną. Działa moczopędnie, bo jest e w nim olejek eteryczny dlatego można liczyć na mniejszy obrzęk. Wydajność umysłowa i koncentracja zwiększa się ponieważ imbir poprawia ukrwienie mózgu. Sproszkowany imbir można dodać do kawy, aby zniwelować jej szkodliwe właściwości. W menu osób z podwyższonym cholesterolem imbir powinien być niezbędnym składnikiem, ponieważ chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Imbir pozostawia miły zapach w ustach dzięki swoim właściwościom odkażającym i odświeżającym. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Podczas bólu gardła warto gryźć plasterki świeżego korzenia imbiru lub do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki imbiru sproszkowanego.
6. Imbir jako afrodyzjak używany jest w tropikalnej Azji, czyli tam gdzie rośne. Pobudza organy płciowe. Imbir wspaniale rozgrzewa cały organizm tym samym polepszając krążenie krwi. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele.
Powstający z imbiru olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących. Pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Świeży i egzotyczny zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z takimi przyprawami jak pieprz czy kardamon nadając "mocy" męskim kosmetykom. W Polsce Imbir jest powszechnie dostępny dlatego wszyscy powinniśmy korzystać z jego cudownych właściwości w podeszłym wieku gdyż działa odmładzająco, oraz osuwa martwe komórki.
Uzyskanie fantastycznej figury to nie lada wyzwanie, gdy za oknem zimno i najchętniej ten czas spędzamy w ciepłym łóżku przed telewizorem, zajadając się przy tym słodyczami i innymi pysznościami. I żadnej z nas nie w głowie jest sport czy drakońska dieta. Jednak jeśli chcesz do wakacji uzyskać wymarzoną figurę z pewnością pomoże ci w tym woda z imbirem, która wspiera spalanie tłuszczu. Wymieszaj 1,5 l wody z pokrojonym w cienkie plasterki korzeniem świeżego imbiru. Gotuj mieszaninę przez 15 minut, a następnie odstaw do ostudzenia. Napój pij codziennie w ilości co najmniej 1 l. Napój z imbiru jest polecany osobom, które cierpią z powodu związków partnerskich, pojawiających się otyłością. Mycie ciała w wodzie imbirowej usuwa zmarszczki na ciele - imbir jest zielem szczypiącym a zarazem pikantnym.
Ryż z imbirem - Szoga meszi.
250 gram ryżu
1 łyżka mielonego imbiru lub świeży
500 ml wody
2 łyżki sake ( wina ryżowego ) lub białego wina wytrawnego
sos sojowy z Azji Wschodniej
Ryż opłukać i ugotować w wodzie, dodając imbir, sos sojowy, wino. Podawać jako danie samodzielne lub jako dodatek do innych potraw. W Kuchni Polskiej wino ryżowe przygotowuje się z jabłek i ryżu, i nie wspomnę o tym, że jedząc jabłka z produktami zbożowymi możemy mieć 1 promil alkoholu w krwi, w postaci zacieru.
Komentarze
Prześlij komentarz