Indyk arachidowy


500 - 600 gram udźca indyka bez kości
1 cebula biała
1 duży pomidor
2 łyżki masła arachidowego
4 liście laurowe 
sól i biały pieprz do smaku


Udziec podzielić na porcje gulaszowe, opłukać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa, dodać też przyprawy i masło orzechowe. Pomidora umyć i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, by nie było skórki lub pestek, polać mięso indyka i wstawić do piekarnika, aż mięso się upiecze. Podawać z ryżem lub ziemniakami po afrykańsku. W ten sposób, można też przyrządzić kurczaka po afrykańsku.


Ziemniaki po afrykańsku 

 


300 gram ziemniaków 
1 łyżka masła lub śmietana 
100 gram sera żółtego ostrego 
sól i pieprz ziołowy do smaku
2 łyżki natki pietruszki 
Oregano zamiast szafranu ( akurat szafranu w sklepach nie ma w Polsce ) 


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry i znów opłukać, przełożyć do garnka na parze i ugotować. Ugotowane ziemniaki na parze, przyprawić przyprawami, startym żółtym serem, oraz natką pietruszki. Zapiec kilka minut w piekarniku, by ser się rozpuścił. Ziemniaki można podawać jako samodzielne danie z jogurtem lub śmietaną. 


Surówka afrykańska z cebuli z fasolą i oliwkami 

 


1 cebula 
1 puszka fasoli ciemnej
1 opakowanie oliwek ( 100 gram )
1 sos sałatkowy 


Cebulę oczyścić, drobno pokroić, otworzyć puszkę fasoli i opłukać ziarna, dodać do cebuli, oraz opłukane oliwki z zalewy. Przyprawić sosem sałatkowym. Cebula w Afryce to coś popularnego nie tylko w garnku, gdyż sokiem cebulowym Afrykanki myją sobie włosy.


Gotowe przystawki - Indyk arachidowy 

 


Komentarze