20 gram kakao ( 3 łyżki )
1/8 litra wody
1 litr mleka
cukier
Zagotować mleko. Kakao rozpuścić z wodą, tak by nie było grudek, wlać wrzące mleko i gotować 5 minut. Przelać do dzbanka. Do kakao można podawać pianę z bitych białek jaj lub ubitą śmietankę kremową. W przypadku kakao z witaminami przyrządzić wedle przepisu producenta kakao. Osobno do kakao podawać cukier, gdyż osoby mające cukrzycę kakao nie słodzą.
Kakao idealnie pasuje do słodkich deserów lub nawet raz w tygodniu do śniadania w kuchni diabetycznej. Kakao i kawę z mlekiem zwykle podajemy w porcelanowych filiżankach. Dziś dzień urodzonych pod znakiem maku, a więc kakao pasuje idealnie do takiej przekąski drożdżowej. Praktycznie dziś mamy koniec dożynek na wsi.
Komentarze
Prześlij komentarz