Kanapki Ramzesa



Pieczywo słonecznikowe ( 300 gram )
1 świeży ogórek
1 świeży pomidor
6 plastrów żółtego sera
6 plastrów szynki
6 oliwek zielonych
6 liści sałaty 


Pieczywo słonecznikowe pokroić, przełożyć szynką, plastrami ogórka, sera oraz pomidora, dekorując oliwkami. Ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą. Podawać z czarną herbatą po turecku, bez cukru. 


Dziś dzień urodzonych pod znakiem zaskrońca i słonecznika 

 

 


Kanapki Ramzesa to potrawa Egipska w dzień urodzonych pod znakiem zaskrońca oraz słonecznika. Słonecznik bierze udział w leczeniu osób z cukrzycą, a olej słonecznikowy bywa zwykle dodawany do sałatek. Dziś dziwne połączenie diety Egiptu - królestwa węża w Biblii Tysiąclecia oraz Rumunii - królestwa słonecznika i wampirów.  Wszystkie produkty na kanapki Egipskie lub Rumuńskie można znaleźć w Polsce, a głównie na Podkarpaciu.





Z pod znaku herbowego węża był Król Zygmunt Starym, mąż Bony Sforzy z włoskiego Barii, a więc dziś też zaczyna się kuchnia Włoska; por, seler, kalafior,  sałata, marchewka, kapusta itp. to wymysł Bony którą zwano nie chlubnie w Polsce ;  ,, Gęsią '' w słowach Mikołaja Reja.




Mikołaj Rej do Bony 
A niech narodowie 
wżdy postronni znają
iż Polacy nie Gęsi 
iż swój język mają 




Komentarze