Kanapki z pasztetem


5 - 6 bułek długich solanek - sztangi  ( 1 bułka waga 50 gram )
400 gram pasztetu wątrobianego
3 - 4 pomidory luna ( podłużne )
5 - 6 łyżeczek siekanego szczypioru
Majonez chrzanowy 


Sztang przekroić w pół, obłożyć plastrami pasztetu wątrobianego, za pomocą szprycy wykrzyżowywać majonezem kanapki. ( Do tego celu można użyć gotowego majonezu chrzanowego ze szprycą ), na to położyć plastry pomidora Luna ( są to podłużne pomidory o małym przekroju poprzecznym, a zwykle diabetyk w posiłku zjada 50 gram pomidora lub 1 koktajlowy ), posypać szczypiorkiem. Do picia można podawać koktajl ogórkowy.

Zwykle pasztety wątrobiane w Kuchni polskiej podaje się do długich bułek, oraz świeżego ogórka i pomidora. Potrawy z mięsem, chorym na cukrzycę podaje się z chrzanem, i nie tylko na Wielkanoc. 100 gram pasztetu to 384 kcal. 1 plaster pasztetu ma 77 kcal, a na bułce sztangielce mieści się 3 okrągłe plastry, to =  231 kcal. Wedle Instytutu Ubezpieczeń Społecznych z 1990 roku, wszystkie rodzaje bułek na 100 gram powinny zawierać 225 kcal ( Jedna bułka sztangielka - solanka ma 50 gram ).


Koktajl ogórkowy 

 


1 duży ogórek szklarniowy 
2 ząbki czosnku 
1 garść siekanego koperku 
1 garść siekanej natki pietruszki 
500 - 100 gram maślanki garwolińskiej 
sól ewentualnie do smaku 


Ogórka umyć, pokroić w plastry i wrzucić do kubka od blendera, następnie dwa ząbki czosnku, siekany koper i natkę pietruszki, zalać do pełna kubka. Zwykle kubek od blendera ma 700 ml pojemności i to wystarczy by zrobić 3 koktajle. Jedna porcja koktajlu ogórkowego o wadze 250 gram, zawiera do 130 kcal, 1 szklanka maślanki garwolińskiej to 113 kcal. Po przygotowaniu  dość pikantnego koktajlu zaraz podawać. Jedna szklanka koktajlu wspomaga trawienie, a czosnek jest lekiem na cukrzycę oraz natka pietruszki, koper wspomaga trawienie i zapobiega chorobom mięśniowym w tym Haninego medina - przykrym paraliżu mięśni. Koper w diecie jest bardzo ważnym produktem spożywczym. Chorowałam już na Haninego medina i wiec co to znaczy, zatrzymać się na środku ulicy i nie móc postawić kroku lub upuścić talerz, nie mogąc go utrzymać w dłoni - z pomocą przyszedł mi koper w jadłospisie w dużych dawkach.

Napój z ogórka i maślanki wedle Instytutu Ubezpieczeń Społecznych z 1990 roku;  700 gram ogórka, 250 gram maślanki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki natki koperku i natki pietruszki oraz przypraw typu sól lub pieprz, dostarcza 130 Kcal.




Osobom, które wybiorą się na spacer po takim posiłku, można podać jeden baton orzechowy princessa, gdyż koktajl z ogórka nie kłuci się z orzechami, gdyby wystąpiła hipoglikemia. Nigdy prze nigdy chorym na cukrzycę nie polecam cukru, marmolady, oraz miodu, a w przypadku alergii pokarmowej czekolady. Gdy osoba z cukrzycą uprawiała sport, lub inny wysiłek fizyczny powinna mieć słodką przekąskę w wypadku hipoglikemii lub zbyt szybko spada osobie cukier. W diecie diabetyka mamy przekąski kokosowe oraz orzechowe. 

Orzechy laskowe są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dostarczają witamin z grupy B, które pozytywnie działają na układ nerwowy. Zawierają też magnez - niezwykle ważny dla prawidłowej pracy mięśni. Przygotowanie masy orzechowej do wafla zwykle nie jest trudne, jak dodanie orzechów mielonych do koktajli. Jeden batonik Princessa z orzechami to 131 kcal na 49 gram.



Pomidor kanapkowy Luna 

 


Pomidory na Podkarpaciu odmiana Luna, są o 50 % mniejsze od pomidora okrągłego lub malinowego, a zarazem są cylindryczne i nie większe w przekroju od pomidora koktajlowego. Pomidory należą do rodziny psiankowatych, jak psianka, ziemniaki oraz papryka.

Pomidory warto wprowadzić do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości odżywcze. Ich regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera on takie składniki mineralne, jak miedź, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód oraz potas. Pomidor jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz likopenu, czyli najsilniejszego antyutleniacza. To właśnie dzięki temu barwnikowi pomidory mają taki piękny czerwony kolor. Nie ginie on podczas obróbki termicznej. Badania wykazują, że likopenu jest nawet 2 razy więcej w przetworzonych pomidorach, niż w świeżych owocach. Pomidor zawiera także dużą porcję witaminy C. Spory pomidor może zaspokoić nawet 60 procent zapotrzebowana ludzkiego organizmu na tę witaminę. Ponadto zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę K i E. Warto wiedzieć, że w 100 g pomidora jest jedynie 15 kcal. Równie ważne jest to, że w ponad 90 procentach składają się z wody. Dzięki zawartości likopenu pomidor wpływa na opóźnienie procesów starzenia i unieszkodliwia wolne rodniki. Natomiast  kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy to związki, które hamują powstawanie rakotwórczych nitrozamin. Pomidor zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów płuc, piersi oraz komórek nowotworowych endometrium. Przeciwutleniacze znajdujące się w pomidorach chronią przed zawałem serca, a także rozwojem miażdżycy. Zawartość potasu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Z kolei błonnik. Nisko kaloryczność pomidora jest idealna dla osób będących na diecie. Można jeść je bez obawy o zbędne kilogramy. Dzięki sporej dawce witaminy C codzienne spożywanie pomidorów wpływa także korzystnie na wzmocnienie odporności, naczyń krwionośnych, jak i ich dotlenienie. Dlatego też są one wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia czy nerek. Dobry wpływ pomidora obserwuje się także u osób zmagających się z cukrzycą. Ostatnie badania wykazały, że pomidor to dobry antydepresant, więc warto go wprowadzić do jesienno-zimowej diety, zwłaszcza, gdy dopadnie Cię chandra. Jeśli chcesz zachować zdrowie i młody wygląd, sprawdź, co potrafi pomidor.



Ogórek szklarniowy 

 


Ogórek szklarniowy, ma tak cienką skórkę, że można zjeść go ze skórką w kanapce lub koktajlu. Należy do roślin dyniowatych, niczym kabaczek - cukinia lub dynia.

Ogórki zawierają związki, które działają alkalizująco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających. Stanowią środek wspomagający usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pomagają w zwalczaniu obrzęków, w wielu chorobach układu moczowego i w chorobie reumatycznej, ale nie tylko. Ogórki przyspieszają także pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom. Ponadto ogórki znajdują swoje zastosowanie w kosmetyce, dzięki właściwościom zmniejszającym opuchliznę czy cienie pod oczami. Wyciąg z ogórka działa kojąco na skórę, łagodzi podrażnienia, a także odświeża i tonizuje skórę, nawet tę z problemami, jak trądzik. Skutecznie oczyszcza skórę oraz zmniejsza widoczność porów.Pestki ogórka również korzystnie działają na organizm człowieka. Sporządzone z nich napary, niwelują dolegliwości układu moczowego. Ogórki jednak zawierają enzym – askorbinowy, który utlenia witaminę C. Dlatego też nie poleca się łączenia warzyw bogatych w tą witaminę z ogórkami. Straty witaminy C powoduje także wiele innych czynników, dowiedz się jakie.Jak wcześniej wspominaliśmy, ogórki to w 96% woda, aczkolwiek w ich składzie znajdziemy niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Nieduże pokłady witaminy A, C i witamin z grupy B (B1, B3 i B6) znajdziemy w miąższu ogórka. Ponadto znajduje się w nich kwas foliowy oraz pewne składniki mineralne: cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez. Trzeba jednak pamiętać, że nie są to ilości, które wystarczą na uzupełnienie dziennej dawki witamin i minerałów, a najwięcej składników kryje się w skórce ogórka. Ogórki przez niektóre osoby są źle tolerowane, powodują wzdęcia i złe samopoczucie. Oprócz powyższych niewielkich ilości składników odżywczych, w ogórkach znajdziemy także błonnik (0,4 g/100 g), co cieszy osoby odchudzające się, ponieważ są świetnym i dodatkowo niskokalorycznym warzywem (6–8 kcal/100 g). Ogórki znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów problemów układu moczowego, stanów zapalnych oraz przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Stanowią także składnik diet odchudzających. Dzięki swym upiększając-łagodzącym właściwościom, ogórki znalazły zastosowanie w kosmetyce, w różnego rodzaju preparatach, kremach, maseczkach, które działają ściągająco i zmniejszają opuchlizny. Nadają się do odświeżania i oczyszczania cery. Uprawiane są często pod kątem późniejszych przetworów (ogórki kiszone, konserwowe, sałatki).


Najtańsze talerze w Brzozowie 5,90 zł sztuka - nowoczesne jadalnie Luminarc

 

  


Kuchnia od strony czarnych talerzy


Moda na czarne talerze za pewne dotyka, nie tylko chin, czy dni zadusznych z sałatkami roślin dyniowatych, ale też kuchni śródziemnomorskiej lub tatarskiej.  Jak widać na zdjęciu kolarzy można spotkać wiele dań na czarnych naczyniach kuchennych. Choć zwykle czerń kojarzy nam się bardziej z żałobą, to angielscy styliści wymyślili nowy wystrój wnętrz, dość ponury oraz tajemniczy. Na pewno warzywa faszerowane, będą atrakcyjnie wyglądać na czarnych talerzach, w kuchni francuskiej. Na pewno pieczony kurczak z warzywami, będzie atrakcyjnie wyglądał z czarnego woka, po syczuańsku lub chrupkie udka z kurczaka z makaronem ryżowym lub ryżem, a nawet gulasz po rosyjsku, czy też włoskie przystawki na nakryciach czarno - białych, mielona wieprzowina z makaronem, kotlety mielone, wieprzowina z makaronem, przystawki z grzybów, zupy z soczewicy. W kuchni afrykańskiej czarne naczynia kojarzą się z pieczonym kurczakiem w sosie arachidowym, sałatek z ciemnej fasoli, czy nawet ryba z rusztu. Jednak cała Europa gustuje w jasnych naczyniach z porcelany, metalu lub szkła. Ten ponury nastrój kuchni kojarzy się nam z potrawami mięsnymi lub pół mięsnymi na całym świecie. Za pewne warto mieć w domu, kilka czarnych naczyń ale cała zastawa kuchenna jest dość ponura. I za pewne do kwadratowych talerzy, bardziej pasują kwadratowe szklanki do koktajli.




Komentarze