1 kg ziemniaków
700 gram mąki pszennej ( dwie szklanki o pojemności 350 ml )
2 jaja
1 łyżeczka soli
Masło do polania i tarta bułka
Ziemniaki obrać i ugotować, a następnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać sól do smaku, oraz wbić dwa jajka i dobrze tłuczkiem wymasować na kul. Pozostawić ziemniaki utłuczone, by przestygły. Gdy masa ziemniaczana będzie letnia, wsypać dwie szklanki mąki i wyrobić ciasto tak by odstawało od ręki. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części, uformować dłońmi cztery wałeczki, a następnie pokroić skośnie.W garnku zagotować wodę i wrzucać kopytka, gotować do tond do puki nie wypłyną na powierzchnię, podobnie jak pierogi. Po ugotowaniu kopytka od razu podawać do stołu.
Ciasto na kopytka powinno być gładkie i lśniące, dobrze ostające od ręki, a zarazem pulchne. Kopytka można podawać z sałatkami warzywno - owocowymi, z mięsem, z grzybami, lub jako samodzielne danie polane masłem lub też tartą bułką na maśle.
Surówka z pora ze śliwami.
200 gram pora
200 gram świeżych śliw
Sos sałatowy
sól i pieprz do smaku
Śliwy umyć, wydrylować z pestek i podzielić na cztery części. Pora przekroić w pół i dokładnie wymyć każdy liść z brudu, a następnie przelać gotowaną wodą i pokroić w paski. Wymieszać składniki i przyprawić sosem sałatkowym i przyprawami. Dla diabetyka jest zdrowo podawać pora do produktów mącznych, a śliwy tylko ułatwiają trawienie. Jeżeli komuś nie chce się lepić knedli ze śliwami, to sałatka jest dobrym rozwiązaniem i szybko podnoszącym krzywą cukrową. Nie gotowane owoce, mają mniej cukrów.
Komentarze
Prześlij komentarz