1 pierś z kurczaka ( 800 gram lub cały obrany z kości kurczak )
3 łyżki sosu sojowego chińskiego
3 duże marchewki
3 duże czerwone cebule
1 strąk pieprzu tureckiego ( ostra papryka lub biały pieprz )
4 łyżki masła
1 szklanka ryżu ( 210 gram - 70 gram jedna porcja )
Marchewkę i cebulę oczyścić, a następnie pokroić w słupki, przełożyć na patelnie dodając masło i dusić do miękkości. Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić sosem chińskim i pieprzem, a następnie pozostawić na 30 minut w lodówce, przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w piekarniku. Podawać z ryżem na sypko.
Z chińskiego na polski, mamy potrawę chińską w Polsce, czyli duszona marchewka w Kuchni Polskiej, kurczak duszony w sosie sojowym, oraz ryż na sypko. W kuchni chińskiej podano, że ten przepis jest z kurczaka bez kości, a więc użyłam jednej dużej piersi z kurczaka. Jednak nie pokuszę się o przypalonego kurczaka po chińsku lub warzywa, gdy mam problemy trawienne.
Energia na podstawie Systemu Ubezpieczeń z 1990 roku.
- 100 gram sosu sojowego - chińskiego to 10 kcal
- 100 gram kurczaka brojler z marketu to 102 kcal ( 800 gram piersi z kurczaka to 816 kcal )
- 100 gram marchew to 28 kcal ( 1 kg marchwi to 280 kcal )
- 100 gram cebuli to 28 kcal ( 1 kg cebuli to 280 kg )
- 100 gram masła wiejskiego to 746 kcal ( 4 łyżki masła to 40 gram )
- 100 gram ryżu to 353 kcal
Ryż po chińsku
Do garnka nalać wodę i nie solić, poczekać aż się zagotuje, opłukany ryż ugotować do miękkości. Aby ugotować ryż po chińsku musi być tyle wody co ryżu.Podczas gotowania na wolnym ogniu, trzeba co chwilę ryż zamieszać, by nie przywarł do garnka. Gdy już stężeje all dente, pozostawić ryż by spęczniał, a ziarna się od siebie oddzielały.
Marchew w medycynie naturalnej - najlepiej latem.
Pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu. Zalet beta - karotenu nie sposób przecenić. Karoten, czyli prowitamina A. Marchewka ma tej witaminy sporo, bo nawet do 6500 j.m. w 100 g. Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z witamin młodości, wygładza zmarszczki.Poza smakowymi i kosmetycznymi walorami, marchew ma również niebagatelne właściwości lecznicze. Prowitamina A jest blokerem benzopirenu, rakotwórczego związku zawartego w dymie tytoniowym. Przede wszystkim beta - karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Naukowcy udowodnili już, że uchodzi on za skuteczny środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze. Dba także o oczy - poprawia widzenie, szczególnie o zmroku, chroni przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka. Powinny o tym pamiętać osoby noszące szkła kontaktowe oraz korzystające z komputera.Beta - karoten, szczególnie przed urlopem, jest naszym wielkim sprzymierzeńcem i najlepszym przyjacielem. Wyjazdy do ciepłych krajów popularne są przez cały rok, nie możemy więc o tym zapominać. Choć nie tylko tam, gdzie temperatury są wysokie, szkodzimy naszej skórze. Niekontrolowana dawka słońca, szczególnie zimą, gdy promienie odbijają się od śniegu, może wywołać fatalne efekty uboczne. Zdarzają się poparzenia słoneczne czy alergie. Przed tymi powikłaniami uchroni nas beta - karoten. Na dodatek zablokuje powstawanie plam i przebarwień skóry, pojawiających się często podczas opalania.Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. Marchew działa w medycynie naturalnej przeciwpasożytniczo. Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.Marchewka pod postacią soku
Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić go z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma przede wszystkim właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, a także wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.
Marchew można stosować w przypadku
- zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci,
- w przypadkach niedożywienia, niedokrwistości,
- w stanach zapalnych skóry,
- w zaburzeniach przemiany materii,
- zapaleniu dróg moczowych,
- przeciwko owsikom, glistom,
- w początkowej fazie cukrzycy i miażdżycy, w zaburzeniach pracy trzustki
- pomocniczo w chorobie wieńcowej.
Zastosowanie soku z marchwi w kosmetyce latem
W kosmetyce duże zastosowanie ma karoten - nie tylko wpływa na nasz wzrok i poprawia odporność naszego organizmu, ale także:
- korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry, dlatego warto pić sok z marchwi,
- stosowany jest jako składnik ochronnych kosmetyków do opalania,
- olejek z nasion jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym,
- wyciąg z marchwi jest składnikiem kremów,
- karoten jest składnikiem płynów do pielęgnacji twarzy, wyciąg z marchwi pomaga na opaleniznę.
- jeden kilogram marchwi na dobę w diecie odchudza niektóre osoby aż 10 kg.
- kremy i maseczki kosmetyczne z marchwi, poprawiają koloryt skóry oraz opaleniznę.
Niektóre kremy przeciwzmarszczkowe zawierają marchew. Można też zrobić krem domowymi sposobami lub zamówić w aptece. Sporządza się go z euceryny, gliceryny, olejku cytrynowego, witaminy E. Głównym składnikiem jest oczywiście ekstrakt z marchwi. Domowym sposobem można wykonać także maseczkę, która poprawi elastyczność skóry - stanie się ona miękka i gładka. Taka maseczka wskazana jest dla cery, która ma skłonność do przetłuszczania i wygląda nieestetycznie. Maseczkę z marchwi można przygotować z dodatkiem jabłka, dzięki czemu skóra będzie odpowiednio nawilżona. Wystarczy utartą marchew nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić maseczkę na 20 minut. Trzeba ją zmyć ciepłą wodą.
Zamiast kwiatów na randkę marchewka - afrodyzjaki korzenne
„ Jeżeli mężczyzna chce być silnym żołnierzem w armii bogini Wenus, musi być uzbrojony w warzywa, zwłaszcza w bulwiaste korzenie, ponieważ pobudzają chuć. ”
Tak o warzywach korzeniowych pisał szesnastowieczny filozof, lekarz i alchemik Johann Jacob Wesker. Do dziś warzywa korzeniowe, w tym marchewka i pietruszka, pozostają pokarmami miłosnymi. Czy to za sprawą swoich jednoznacznych kształtów, czy też zawartości odpowiednich witamin i mikroelementów działają na libido kobiet i potencję mężczyzn.
Z marchwi w starożytności powszechnie robiono przeróżne miłosne eliksiry. Grecy na przykład nazywali je philtron (miłosny napój). Podobnie wykorzystywano marchewkę na Bliskim Wschodzie. W czasach królowej Elżbiety I nazywano ją wielkim sprzymierzeńcem Wenus, jej rozkoszą i radością.
Arabowie polecali jedzenie marchwi duszonej w mleku, zaś faworyta króla Ludwika XV, madame de Pompadour uwielbiała sok z marchwi. Obecnie najbardziej płodną ludzkością na ziemi są Arabowie, gdy Europa boryka się z impotencją męską, gdy zodiakalne raki szukają miłości latem.
Czerwona cebula w medycynie naturalnej
Czerwona cebula — warzywa wczesne jesienne — mięsisty, chrupiące. Jest stosowany głównie w postaci świeżej, zarówno oddzielnie jak i w sałatek. Jego cienkie plastry różowy ozdobić każdą potrawę. Szefowie czerwonego warzyw uzdrowiciela zawiera dużo potasu i lotnych produkcji, substancje, które zabijają i hamują rozwój i wzrost bakterii. Istnieje również wiele mikroelementów żelazo, magnez, siarkę, fosfor, witaminy A, B, C i PP. Red łuk aktywne stosowane w medycynie, jak konwencjonalne i popularne w leczeniu i profilaktyce różnych chorób. Spójrzmy na leczniczych właściwości czerwonej cebuli i jej zastosowania w leczeniu różnych chorób.
To warzywo jest uważany przeciwwirusowe, antyseptycznym i dezynfekcyjnym, więc łuk — jeden z pierwszych leków na grypę, zapalenie oskrzeli, przeziębienia, kaszel. Czerwona cebula duże ilości witaminy C. Jest on używany w celu zwiększenia odporności. W zaburzeniach żołądkowo-jelitowych stosowany sok z cebuli, co jest bardzo dobre dla trawienia pokarmu.
Czerwona cebula jest inny dla jego właściwości lecznicze. Zalecany jest do otyłości, złóż soli, choroby nerek jako środek uspokajający. Od tego roślinnego ma właściwości uspokajające, to jest używany do neurastenii, bezsenność i bóle głowy. Ukąszenia owadów pierwszej pomocy — cebulę. Gdy zapalenie dziąseł jest przydatna do spożycia czerwona cebula. I — istotnym składnikiem do wytwarzania masek do włosów, które są stosowane w celu wzmocnienia i przed utratą włosów. Jeśli zapalenie skóry, brodawki i usunąć odciski za pomocą i pasty świeżych czerwoną cebulą i pieczona cebula jest stosowany w leczeniu sprowadza.
Leki z cebuli w medycynie naturalnej
- Leczenie kaszlu
- Przeziębienia
- Zapalenie błony śluzowej żołądka i hemoroidy
- Skręcenie - urazy.
- Ropień i wrzody
- Hartowanie siarki w uszach - leczenie przyusznic
- Miażdżyca w wyniku cukrzycy
- Dla wzmocnienia i wzrostu włosów
- Naruszenie cyklu miesiączkowego - zaburzenia
- Szkorbut w jamie ustnej
- Ból zęba
- Pasożyty w przewodzie pokarmowym
- Cebula ma właściwości moczopędne
- Nadciśnienie tętnicze - należy zjeść 1 - 2 cebule na dobę.
- Astma oskrzelowa
Soja w diecie dzieci i kobiet z menopauzą - medycyna naturalna
Obniża stężenie cholesterolu. Nawet częściowa rezygnacja z mięsa na rzecz produktów sojowych zmniejsza spożycie tłuszczów nasyconych, w tym cholesterolu oraz zwiększa udział błonnika w diecie. Wpływa to korzystnie na obniżenie stężenia LDL.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. FDA (Agencja Żywności i Leków) zezwoliło producentom żywności umieszczać na produktach, które zawierają co najmniej 6,26 g białka sojowego, oświadczenie które informuje, że „ 25 g białka sojowego na dzień, jako część diety ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol może zmniejszać ryzyko chorób serca ”.
Obniża poziom cukru we krwi. Istnieją badania, które wykazują, że soja obniża u diabetyków poziom cukru we krwi. Nadal jednak trwają obserwacje.
Łagodzi objawy menopauzy. Głównie zapobiega „uderzeniom gorąca”. Jest to możliwe dzięki fitoestrogenom, mającym podobne działanie do estrogenów.
Zwiększa gęstość mineralną kości. Dowody wskazują na to, że soja może zwiększyć gęstość mineralną kości (BMD) lub spowolnić proces zmniejszania BMD u kobiet w okresie około menopauzalnym lub po menopauzie.
Spożywanie nadmiaru soi u mężczyzn, prowadzi do obniżenia potencji seksualnej, gorszego nasienia. Nie przeszkadza to chyba osobom, które mają za mało hormonów żeńskich. Soję raczej warto stosować jako ziele lecznicze w kuchni, niczym liść laurowy. Przedawkowanie szkodzi ludziom, prowadząc do chorób mięśniowych.
Komentarze
Prześlij komentarz