Leniwe pierogi



1 kostka sera twarogowego ( 250 gram )
4 jaja
250 gram mąki pszennej ( drugie tyle masy )
sól do smaku
2 łyżki masła 

Ser z solą i jajami utrzeć na gładką masę blenderem, a następnie wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 cm, a następnie pokroić ciasto ozdabiając je w prążki. Ugotować w wodzie, a następnie wyłożyć na patelnię lub inne żaroodporne naczynie z rozpuszczonym masłem i od razu podawać do stołu. Kluski na sposób francuski, powinny być w środku pulchne ale nie zakalcowate po ugotowaniu. Jedna porcja pierogów wedle lekarza diabetologa to pięć sztuk. Z takiego przepisu wychodzi cała patelnia.

Jako przystawki do leniwych pierogów podajemy, sałatę głowiastą z szczypiorkiem oraz koperkiem w sosie francuskim winegret, oraz koktajl malinowy i krakersy. Jest po typowe danie na letnie popołudnie latem, w Kuchni Polskiej.

Akurat mi zdjęcie nie wyszło, za oknem zbiera się na burzę i wali piorunami oraz gradem wielkości orzecha.


Komentarze