1 litr mleka
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 szklanka porzeczek czerwonych
3 łyżki śmietany
Mleko zagotować, wsypać kaszę i gotować 3 minuty na wolnym ogniu, ciągle mieszając by się nie przypaliła. Przełożyć do trzech salaterek i schłodzić, przybrać śmietaną oraz porzeczkami.
Wedle Kuchni Rumuńskiej, dobrze zrobiona potrawa o nazwie; ,, Mamałyga '', powinna dać się kroić na porcje nożem, niczym pieczywo lub ciasto deserowe. Mamałygę można podawać też z jogurtem owocowym, śmietaną lub kwaśnym mlekiem, a nawet panierować kawałki Mamałygi w jajku oraz serze żółtym, podgrzewając na tłuszczu.
Wedle Kuchni Rumuńskiej, dobrze zrobiona potrawa o nazwie; ,, Mamałyga '', powinna dać się kroić na porcje nożem, niczym pieczywo lub ciasto deserowe. Mamałygę można podawać też z jogurtem owocowym, śmietaną lub kwaśnym mlekiem, a nawet panierować kawałki Mamałygi w jajku oraz serze żółtym, podgrzewając na tłuszczu.
Na sposób rumuński, kaszę kukurydzianą można gotować na wodzie, przybierając kaszę kukurydzianą; jogurtem, śmietaną lub jeszcze polać mlekiem. W kuchni polskiej można przyrządzić kaszę kukurydzianą w postaci zupy mlecznej, lub kleiku kukurydzianego na gęsto. W trakcie upalnego lata taki deser można szybko przygotować na gęsto.
Kasza kukurydziana ,, Kupiec '', to idealna kasza do robienia deserów, oraz małych przekąsek. 100 gram kaszy zawiera 75 gram węglowodanów i aby diabetyk trawił, należy dodać owoce. Przekąski mleczne podaje się diabetykom dwa razy dziennie, rano i wieczorem, a dodatkowo przy nadciśnieniu tętniczym, lekarz przypisuje tabletki na ciśnienie z laktozą. Podczas upalnych dni, przy takich schorzeniach należy brać prysznic dwa razy dziennie, a po każdym posiłku umyć jamę ustną. Pod żadnym pretekstem po spożyciu produktów mlecznych, nie należy kąpać się w zimnej wodzie, na przykład na basenie. Jedzenie przekąsek mlecznych i dobra higiena to sukces w leczeniu cukrzycy i ciśnienia tętniczego. Diabetyk w jednym posiłku może wypić 100 gram mleka. Najlepsze mleko to mleko 2 % tłuszczu, gdyż organizm tylko w tedy przyswaja witaminy i minerały. Nie można używać mleka odtłuszczonego, gdyż prowadzi to do zaburzeń metabolizmu. Sięgając do lodówki po przekąskę, wedle lekarza zakonnego chorób wewnętrznych - wystarczy tylko łyżka, gdy czujemy się głodni. Znamiona kukurydzy, wedle zielarki Marii Treben, biorą udział w dietach odchudzających, ale też podnoszą cukry - co jest nie korzystne.
Wedle opisu na opakowaniu jedna porcja to 2,5 łyżki kaszy kukurydzianej, co odpowiada jednej porcji do 50 gram, czyli 35 gram węglowodanów, w otyłości znacznej lub wysokich cukrach. Mleko u diabetyka stosuje się ostrożnie do 100 gram, gdyż duże spożycie produktów mlecznych jest ponoć winowajcą choroby zwanej - cukrzyca, wedle podań brazylijskich lekarzy. Jakoś wyszło z jadłospisu z lat 80, że każdy człowiek w Polsce, powinien codziennie wypić szklankę mleka.
Kasza kukurydziana ,, Kupiec '', to idealna kasza do robienia deserów, oraz małych przekąsek. 100 gram kaszy zawiera 75 gram węglowodanów i aby diabetyk trawił, należy dodać owoce. Przekąski mleczne podaje się diabetykom dwa razy dziennie, rano i wieczorem, a dodatkowo przy nadciśnieniu tętniczym, lekarz przypisuje tabletki na ciśnienie z laktozą. Podczas upalnych dni, przy takich schorzeniach należy brać prysznic dwa razy dziennie, a po każdym posiłku umyć jamę ustną. Pod żadnym pretekstem po spożyciu produktów mlecznych, nie należy kąpać się w zimnej wodzie, na przykład na basenie. Jedzenie przekąsek mlecznych i dobra higiena to sukces w leczeniu cukrzycy i ciśnienia tętniczego. Diabetyk w jednym posiłku może wypić 100 gram mleka. Najlepsze mleko to mleko 2 % tłuszczu, gdyż organizm tylko w tedy przyswaja witaminy i minerały. Nie można używać mleka odtłuszczonego, gdyż prowadzi to do zaburzeń metabolizmu. Sięgając do lodówki po przekąskę, wedle lekarza zakonnego chorób wewnętrznych - wystarczy tylko łyżka, gdy czujemy się głodni. Znamiona kukurydzy, wedle zielarki Marii Treben, biorą udział w dietach odchudzających, ale też podnoszą cukry - co jest nie korzystne.
Wedle opisu na opakowaniu jedna porcja to 2,5 łyżki kaszy kukurydzianej, co odpowiada jednej porcji do 50 gram, czyli 35 gram węglowodanów, w otyłości znacznej lub wysokich cukrach. Mleko u diabetyka stosuje się ostrożnie do 100 gram, gdyż duże spożycie produktów mlecznych jest ponoć winowajcą choroby zwanej - cukrzyca, wedle podań brazylijskich lekarzy. Jakoś wyszło z jadłospisu z lat 80, że każdy człowiek w Polsce, powinien codziennie wypić szklankę mleka.
Mamałyga z Rumuni z serem i jajkami - Foto z grilla
Mamałyga Huculska z śmietaną i bryndzą - Foto ,, Kulesza ''.
Kuchnia Polskie a menu na ,, Mamałyga Rumuńska ''.
- Kasza kukurydziana zapiekana z bryndzą ( owczy ser )
- Kasza kukurydziana zapiekana z serem twarogowym
- Kasza kukurydziana z mlekiem
- Kasza kukurydziana z owocami w jogurcie lub śmietanie
- Kasza kukurydziana z powidłem śliwowym z cynamonem i skórką cytrynową
Kaszę kukurydzianą po polsku przygotowuje się głównie z mleka lub po rumuńsku na wodzie, a zapiekanki z kaszy kukurydzianej piecze się od 20 do 40 minut. Diabetycy nie jadają powideł i można to zastąpić świeżymi owocami sezonowymi, do bezpiecznej dawki 100 gram na dobę. Do potraw z mleka i kasz, diabetykowi zawsze należy podać świeże owoce.
Ameryka Południowa - Puree kukurydziane ( Mamałyga ).
- 6 kolb kukurydzy,
- 4 cebule,
- 1 zielona papryka,
- kilka łyżek słodkiego mleka,
- 2 jaja
- 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 50 gram masła
- ser tarty
Ziarna kukurydzy zmiksować z mlekiem, oraz jajkami i przyprawami. Cebulę oczyścić i posiekać, a następnie zrumienić na maśle, po czym dodać pokrojoną paprykę i zmiksować wszystko razem a następnie dusić do miękkości 10 minut, aż masa zgęstnieje, dodać jeszcze tarty ser i chwilę mieszać by się roztopił.
Mamałyga Pasterska kuchni rumuńskiej - śladami Hrabiego Drakuli.
Mamałyga – narodowa rumuńska potrawa, z mąki albo kaszy kukurydzianej (pierwotnie z gryczanej) popularna w krajach południowo-wschodniej Europy, znana m.in. w kuchni węgierskiej, Sasów siedmiogrodzkich, bułgarskiej i ukraińskiej. W Polsce, jako potrawa kuchni galicyjskiej popularnej we Lwowie, do dziś lubiana jest wśród rodzin pochodzących z Małopolski Wschodniej.
Sposób przyrządzenia mamałygi – zagotować w wodzie lub mleku mąkę kukurydzianą. W zależności od stosunku płynu do mąki uzyskuje się ciasto o różnej konsystencji i twardości. Najłatwiej gotuje się mamałygę w szklanym naczyniu w kuchence mikrofalowej – tym sposobem unika się przypalania. Można ją przyrządzać na słodko lub na słono.
Dawniej mamałyga stanowiła podstawowy pokarm biedoty. Spożywano ją na śniadanie lub wieczerzę jako główne danie, zaś na obiad jako dodatek. W twardej odmianie używano jej m.in. jako prowiant na drogę oraz wałówkę dla drwali.
Tradycyjnie Węgrzy siedmiogrodzcy jedzą ją jako dodatek do paprykarzu z kurczaka (niepaprykujący), Rumuni zaś – z gołąbkami (sarmale). Jako samodzielne danie podaje się ją z owczym bądź krowim twarogiem (ze śmietaną) bądź cukrem.
Odmianą mamałygi jest polenta – pochodząca z Włoch potrawa o konsystencji papki, pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie głównie z kukurydzianej, niekiedy z serem – a także huculska Kulesza z bryndzą.
Komentarze
Prześlij komentarz