Oberżyna prowansalska


2 Bakłażany ( oberżyny )
500 gram mięsa mielonego
1 - 2 cebule
2 jajka
1 łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1 - 2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej ( 50 gram )
sól i pieprz do smaku 


Mięso zmielone, przełożyć do miseczki, zmiażdżyć czosnek, oczyścić i posiekać białą cebulę, przełożyć do miski z mięsem, dodać całe jajka oraz bułkę tartą, przyprawić przyprawami; zioła prowansalskie, pieprz oraz sól, na koniec dodać natkę siekanej pietruszki, następnie wyrobić masę. Oberżynę umyć, przekroić w pół i łyżką wybrać gniazda nasienne, wypełnić masą mięsną, a na wierzch dodać ser żółty. W Prowansji do faszerowanych warzyw używa się sera żółtego francuskiego o nazwie ,, Gruyere ''. Zapiec w piekarniku 45 minut w zależności od wielkości masy w średnio nagrzanym piekarniku, tak by mięso się wypiekło. Można też wcześniej podsmażyć mięso na patelni i wypełnić warzywa, obłożone serem żółtym. Oberżynę z mięsem podawać na ciepło lub zimno.


  Dzień urodzonych pod oberżyną ( Bakłażan ). 

 



Pewnie niewiele osób wie, że popularny bakłażan, znany także pod nazwą oberżyna, to z botanicznego punktu widzenia psianka podłużna (Solanum melongena). Co ciekawe, w niektórych rejonach bakłażan znany jest jako jajko krzewiaste, gruszka miłosna czy bakman. Bakłażan swą historię rozpoczął w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a następnie na całą Europę. Początkowo bakłażan nie cieszył się powodzeniem, gdyż przypisywane były mu niechlubne cechy, które miały powodować różne dolegliwości. Dzięki Włochom, uprawa bakłażana dokonywana jest na większą skalę. Bakłażan stał się prawdziwym przysmakiem nawet na królewskich stołach. Owoc bakłażana jest owalnym, podłużnym warzywem, którego skórka ma mocno fioletowy kolor, jednak w zależności od odmiany może przybierać różne barwy i rozmiary. Uprawiany jest w specjalnym mikroklimacie, a w niektórych krajach obchodzone jest jego święto, zwane „Świętem Bakmana”.

Bakłażan bardzo dobrze sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż zawiera bardzo mało kalorii. Ponadto wzbogaca organizm o cenne składniki odżywcze. Bakłażan pomaga w problemach z zaparciami, przyspiesza pasaż jelitowy, wzmagając pracę jelit, a to za sprawą błonnika pokarmowego. Jednak należy uważać na ilości spożywanego warzywa, gdyż sam w sobie może okazać się ciężkostrawny. Fioletowa skórka bakłażana jest pełna wartościowych związków, m.in. antocyjanów, które charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym, wpływając na zapobieganie wielu chorobom. kuchnie świata Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje i przepisy Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje i przepisy Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół i oczywiście różnych rodzajów makaronów.

Oberżyna ( Oberżnąć - Coś obciąć - Oberża ). 

 



Dzień Wojska Polskiego przypada na 15 sierpnia, wraz z świętem Matki Boskiej Zielnej. Święcona woda w ten dzień ma lecznicze właściwości, w leczeniu choroby duszy. Prawo XVII w., wszak każda Dama, nóż u swej kibici nosi... a dowcip Damy cięty bo temu da a temu nie da...

Oberżnąć czas, oberżnąć mu jaja przy samej życi, oberżnąć głowę przerażonym, oberżnąć się, oberżnąć format dokumentu fabularnego, oberżnąć dwa cylindry, oberżnąć oberżynę - obsmażyć, oberżnąć mu gruszki miłosne w święto Bakmana. Wielu osobom, które coś przeskrobały nie są w stanie przełknąć oberżyny - twierdząc, że oberżyna jest nie dobra. Tak czy inaczej oberżyna ładnie wygląda upieczona jako mięso  w foremce roślinnej.



W krainie szlacheckich wiśni - Kisiel. 


2 - 3 kisiele
100 gram bita śmietana
1 tabliczka czekolady wiśniowej
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki czarnych porzeczek


Ugotować 3 porcje kisielu, wedle instrukcji na opakowaniu, przełożyć do salaterek szklanych, przybrać bitą śmietaną, kawałkami czekolady wiśniowej, sezonowymi owocami, oraz wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki i schłodzić deser. 

Kisiel jako uosobienie polskiego dekalogu dziesięciu przykazań bożych, chyba nie zaszkodzi nikomu, nawet domniemanej szlachcie z cnót męskich zrodzony w dzień Matki Boskiej Zielnej lub Wojska Polskiego. Warto spożywać kisiel, przy chorobach przewodu pokarmowego, i zwykle występuje w dwóch wersjach z cukrem lub bez cukru, gdzie do obiadu można pominąć sobie ulubione ziemniaczki. Kisiel to ulubione danie warszawskie. 



Komentarze