Pęczak sypki - Risotto


3 - 4 Porcje Risotto 

250 - 300 gram pęczaku kujawskiego 
3 gram sadła baraniego topionego
3 gram masła mix
3 razy tyle wody co objętość kaszy
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka mięty
4 łyżki siekanego szczypioru
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 cebula
1/2 cytryny
1 pomidor
2 śliwy węgierki 


Wodę zagotować i w szklance rody zaparzyć rozmaryn i miętę, następnie odcedzić wywar, dodać do reszty wody, z odrobiną soli, masła i sadła baraniego ( może być też sadło wieprzowe ). Wsypać pęczak do wody i na wolnym ogniu gotować od 10 do 15 minut, pod przykrywką, aż stanie się sypki. Rozłożyć kaszę na 3 lub 4 talerze. Poszatkować drobno cebulę, skropić sokiem cytrynowym by nie była piekąca, dodać szczypior oraz natkę pietruszki, wymieszać i ułożyć na pęczaku. Udekorować plastrami pomidora oraz śliwy.

Ostry smak mięty oraz rozmarynu wspomaga pracę mózgu, oraz trawienie, podobnie jak wyciągi z baraniny. Risotto to idealne danie na letnie dni. W przygotowaniu kaszy, trzeba uważać by zioła nie dominowały nad produktami zbożowymi. Konsumowanie potraw z rozmarynem i miętą pomaga poprawić pamięć o 75 %, a spożywanie mięty likwiduje objawy cukrzycowe lub wzdęcia po kaszach. Może być polecanym produktem w autyzmie, gdy procesy myślowe takich ludzi są na pograniczu normy. Cebula oraz szczypior to idealne proporcje w leczeniu nerek i kory mózgowej na tle depresyjnym. Śliwy węgierki polecane są w leczeniu przewodu pokarmowego, zwykle powinno się je zjadać świeże. Gdyż biorą udział w leczeniu nerek, działają przeciwdepresyjnie, moczopędnie w odchudzaniu, leczą pęcherz moczowy, pomagają kobietom w ciąży słabowitym dzieciom ( Dzieci o oczach piwnych lub brązowych po ojcu, to głównie wynik zjadania śliw. Dziecko po diecie śliwowej może mieć na urodzeniu około 4,5 kg ).  Cytryny są znanym produktem, w leczeniu jamy ustnej, poprawiają odporność organizmu.

Pomidory należą do rodziny psiankowatych, tak jak ziemniaki oraz papryka ( te warzywa leczą niskie ciśnienie tętnicze ). Pęczak w Kuchni Polskiej jest stosowany do zapiekanek, risotto z kasz a nie ryżu, oraz zup. Podawanie pomidorów do ryżu, powoduje wzrost cukrzycy oraz ciśnienia tętniczego. Na pewno pęczak należy do kuchni nie tyle polskiej co też słowiańskiej oraz włoskiej. Pęczak sypki w kuchni polskiej figuruje głównie z sadłem i smażoną cebulą. Jednak osoby mające problemy psychiczne lub z układem trawienia nie powinny niczego smażyć.

Pęczak Kujawski - właściwości. 

 


Kasza pęczak to całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski. Jest to kasza najmniej przetworzona dzięki czemu zachowuje naturalny smak i cenne wartości odżywcze. Weganie i wegetarianie wykorzystują pęczak w swojej kuchni, ponieważ zawiera on cenne białko, które z powodzeniem może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Magnez zawarty w pęczaku może pomóc osobom, które żyją w ciągłym stresie, są zmęczone i rozdrażnione.

To kasza gruboziarnista bogata w błonnik który wpływa na poprawę przemiany materii i obniża poziomu złego cholesterolu we krwi (LDL). Sportowcy szczególnie doceniają ten rodzaj kaszy, ponieważ zapewnia ona poczucie sytości na długi czas. Pęczak to doskonałe źródło witaminy PP (niacyny), która jest ważna dla osób chcących poprawić wygląd swojej skóry i włosów.

Pęczak jest bardzo znany i lubiany w Polsce najczęściej przygotowuje się z niego gulasze, farsze, sałatki, kotlety, kaszotto, które doskonale komponuje się z pieczarkami. Oczywiście można przyrządzić pęczak również na słodko, świetnie smakuje z sezonowymi owcami, jogurtem lub sokiem.

wartość energetyczna polerowanego jęczmienia, bez łuski: 1431 kJ / 338 kcal białko: 8 błonnik: 5 węglowodany: 71 g tłuszcz: 1,3 g. Pęczak zawiera więcej białka niż mleko, i za pewne może z powodzeniem zastąpić produkty mięsne.




Jęczmień jest uważany jako królewskie danie, które modeluje sylwetkę ludzką i bierze udział w odchudzaniu. Jego ziarna mogą wedle dietetyka powodować wzdęcia, w wyniku chorych jelit. Ale wedle radia FM puszczanie bąków ponoć jest zdrowsze, niż zatrzymanie ich w organizmie razem z toksynami w wyniku spożycia mięsa, które upośledzają organizm gdy zajadamy go w nadmiarze. Może to śmieszne i nie estetyczne, ale gdy poszłam do diabetologa z podwyższonymi cukrami, lekarz stwierdził; ,, musisz mieć w organizmie gaz '', i dostałam leki gazotwórcze na ,, puszczanie bąków ''. Nawet gdy mamy gazy po kaszach, wedle dietetyka nie warto z nich rezygnować gdyż są lekiem na przewód pokarmowy. Wyciąg z świeżego jęczmienia bierze udział w kuracjach odchudzających. Większość produktów wzdymających, w niedrożności układu pokarmowego, bierze udział w leczeniu cukrzycy.

Adolf Hitler za życia skarżył się na gazy po produktach spożywczych, zażerając się mięsem usprawiedliwionym na świecie; ,, Przecież zjada go cały świat'' i posuną się nawet do klęski głodu, by w obozach koncentracyjnych zjadali się ludzie na wzajemnie. Zjadanie mięsa ludzkiego podczas II wojny światowej było plagą, zarzynanej ludzkości, niczym podawanie insuliny ludzkiej chorym na cukrzycę. Obecnie Polska jest uważana za kraj kanibali, co jest całkowitym nie porozumieniem, gdy człowiek, powinien żyć w symbiozie otaczającego go środowiska wedle medycyny naturalnej, jakim jest; woda, słońce, rośliny, zwierzęta, oraz powietrze. Dlaczego kasze wzdymają ? Wedle dietetyka zawierają dużo błonnika, co powoduje spadek cukrzycy oraz wzdęcia, zioła mają nie wielki wpływ na system trawienny ale pomagają przy zaparciach. Lewatywa po zjedzeniu pokarmów, to raczej nie przyjemna czynność. Po gazach, człowiek szybciej wydala pokarmy strawione. Pęczak sporządza się głównie z nasion jęczmienia oraz pszenicy orkiszowej. Jest to ziarno polerowane, w którym procesie przetwórstwa pozbawia się je łuski, tak zwanych plew lub otrąb. Zboża można zjadać z łuską, wedle medycyny naturalnej lekko podkiełkowanej przez jedną dobę.
 


Smalec i Sadło oraz masło w medycynie naturalnej

 



Większość kwasów tłuszczowych, z których się składa to kwasy tłuszczowe nienasycone – przede wszystkim jednonienasycony kwas oleinowy (to zabawne, ale ten sam dominuje w oliwie z oliwek). Generalnie smalec składem przypomina oliwę z oliwek – a nawet jest korzystniejszy. Dodatkowo jest bardzo stabilny i nie ulega przemianom chemicznym podczas standardowej obróbki termicznej, w związku z czym nie musimy się go obawiać.Smalec jest TANI, można go też przygotować w domu dodając miliony przypraw, cebulkę, jabłko czy czosnek; nie posiada chemicznych dodatków, których nazw nie potrafimy wymówić.Mało kto wie, że głównym kwasem tłuszczowym nasyconym smalcu jest kwas stearynowy, który ma udowodnione działanie zmniejszające udział lipoprotein LDL.Smalec ma mniejszą zawartość kwasów omega-6 w porównaniu z oliwą, co tylko umacnia jego pozycję i powinno umacniać w oczach konsumenta – przypominam, że omega-6 występujące w dysproporcji z omega-3 mają działanie pozapalne!

Od pozapalnego działania do chorób czy chociażby problemów z regeneracją jest bardzo blisko!Zawartość witaminy D w smalcu zależy oczywiście od świń – jeśli są wypasane na słońcu i prawidłowo się żywią, zawartość witaminy D w smalcu oscylować może nawet między 500 – 1000 IU na łyżkę. Cholesterol jest bowiem podstawowym budulcem błony komórkowej oraz prekursorem wielu niezbędnych substancji które nasz organizm syntetyzuje (wytwarza) samodzielnie, w tym hormonów płciowych. O ile od nadmiaru cholesterolu jeszcze nikt nie umarł, to niedobór cholesterolu powoduje szereg chorób od drobnych infekcji na poważnych schorzeniach prowadzących do śmierci. Albo zmiany płci, bo jego niedobór może tutaj nieźle „namieszać”, gdyż odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów płciowych, tak ważnych u osób z autyzmem.

Nadmiar spożywania tłuszczy jest szkodliwy dla zdrowia a zwłaszcza trzustki. Przeciętnie kuchnia polska przelicza tłuszcze na 1 kg ciała człowieka, około 0,08 gram, a więc łatwo przeliczyć że osoba o wadze 64 kg i wzroście 164 cm, może zjeść 5,12 gram tłuszczy. Osoba otyła, może spożyć mniej tłuszczo o przelicznik nadwagi. Nie jest to jednak mniej niż 1 łyżeczka, około 5 gram. Wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, łączymy z ziołami jako leki ziołowe. Smalec jest nawet lekiem na hemoroidy, w połączeniu z ziołami ułatwiającymi trawienie oraz mającymi właściwości przeciwzapalne. Smalec i masło w kuchni austriackiej, niemieckiej oraz masło w kuchni francuskiej jest oryginalnym składnikiem do konserwowania siół o właściwościach leczniczych. Masło góralskie z rozmarynem lub smalec barani z cebulą to oryginalne danie Góralskie. Najciekawszym produktem w Francji jest masło ziołowe. Najzdrowsze produkty na bazie tłuszczy to te które zawierają zioła lecznicze.

Leczenie ludzi sadłem zwierząt jest znane w Polsce od XII w., i leczono sadłem ludzi ciężko chorych a nawet nie uleczalnie chorych. Popularne sadło lecznicze; sadło psa, sadło borsuka, sadło świni, sadło baranie, sadło wołowe, sadło niedźwiedzia, sadło bobra. Wszystkie rodzaje sadła lub smalcu nie zawierają dodatku mięsa, a powinny zawierać zioła.  

 

  • Tłuszcz w tłuszczu a otłuszczenie wątroby i trzustki u człowieka:


    •  100 gram mięsa łopatkowego to 29 gram tłuszczu 
    •  100 gram boczku to 59 gram tłuszczu 
    •  100 gram ryb to 20 gram tłuszczu 
    •  100 gram kurczaka to 13 gram tłuszczu
    •  100 gram królika to 1 gram tłuszczu 
    •  100 gram wątroby wołowej to 3 gram tłuszczu 
    •  100 gram oleju roślinnego to 100 gram tłuszczu
    •  100 gram oliwy z oliwek to 100 gram tłuszczu 
    •  100 gram smalcu to 100 gram tłuszczu 
    •  100 gram masła to 82 gram tłuszczu  
    •  100 gram margaryny roślinnej to 83 gram tłuszczu 
    •  100 gram szynki wieprzowej to 20 gram tłuszczu 
    •  100 gram mięsa z barana to 18 gram tłuszczu 
    •  100 gram kaszy jęczmiennej lub pęczaku to 2 gram tłuszczu. 
    •  100 gram makaronu to 4 gram tłuszczu. 
    •  100 gram płatków owsianych to 7 gram tłuszczu 
    •  100 gram mleka to 4 gram tłuszczu 
    •  100 gram śmietany lub maślanki to 4 gram tłuszczu 
    •  100 gram bagietki francuskiej lub pieczywa mieszanego z otrębami to 1 gram tłuszczu.
    •  100 gram drożdżówki to 6 gram tłuszczu.   
    •  100 gram natki pietruszki lub szczypiorku to 1 gram tłuszczu. 
    •  100 gram pomidora lub śliwek lub cebuli to 0 gram tłuszczu. 
    •  100 gram ludzkiego mięsa to 4 - 5 gram tłuszczu ( około 10 % ogólnej wagi ) 

 

Sadło wieprzowe peklowane rosyjsko - polskie. 

 


 Do wyparzonego słoja, włożyć przyprawy; liść laurowy, ziele angielskie, pieprz . Układać ciasno kawałki lekko osolonej słoniny w słoiku, niczym ogórki do kiszenia. Pasteryzować słoik 1 godzinę i 40 minut. Czynność powtórzyć następnego dnia. Można pasteryzować sadło na wodzie, jednak ja tego nie robię. Sadło bez wody ma lepszy posmak, zbliżony do smalcu ziołowego. Im dłużej sadło stoi, tym bardziej się rozpływa. W ten sposób można robić konserwy z sadła baraniego lub baraniny na wyciągach ziołowych. Sadło można też peklować, bez przypraw ale jest mniej trwałe. 

Takie sadło może stać w lodówce przez okres sześciu miesięcy. Świeżo otwarte sadło z słoika, można dusić z kapustą kiszoną. Wiadomo, że tłuszcz jest prawie nie usuwalny z organizmu człowieka, niczym za pasteryzowane zioła w tłuszczu. Sadło i słonina to dobry posiłek na chłodne dni, wraz z grzybami leśnymi. Gdy jemy tłuszcz, musimy się dobrze ruszać, by go spalić. Przeciętnie 1 kg mięsa ludzkiego to 422 - 500 Kcal, a 10 % mogą stanowić tłuszcze w Kuchni Polskiej, czyli około 4,22 - 5 gram jedna porcja przyjmując że człowiek ma 70 Kg ( Taki człowiek z tkankami, oraz układem kostnym może mieć 81 500  kalorii. Ludzie o niebieskich oczach pochodzą z regionu Morza Czarnego lub Martwego od wspólnego przodka 10 000 lat temu. Ludzie o piwnych oczach pochodzą do rasy wcześniejszej z okresu tygrysa szablozębnego lub powstania sekty żydowskiej. To był istotny wpływ dwóch ras ludzkich dzielących się na różne upodobania kulinarne ). Kiszona kapusta jest lekiem w cukrzycy, a tłuszcz wrogiem wątroby i trzustki. Nadmiar tłuszczu w organizmie powoduje wiele chorób cywilizacyjnych. Wiadomo, że niedźwiedź musi mieć tłuszcz gdy zapada w śpiączkę, człowiek nie musi. Peklowane sadło najlepiej przyrządzać w słoikach o pojemności 250 gram lub mniej, gdyż człowiek nie jada zbyt dużo tłuszczy które jełczeją gdy mają dostęp do powietrza. 1 centymetr kwadratowy smalcu to 7,2 kcal = 1 KJ = 1 kilometr  marszu = 10 gram. Jeżeli nie spalamy tego tłuszczu z wątroby to w przeciągu roku utyjemy 30 Kg.  Tłuszcze chronią wątrobę, woreczek żółciowy, oraz mózg i układ mięśniowy, ale ich nadmiar szkodzi zdrowiu, gdy organizm sobie z tłuszczem nie radzi i takim objawem może być cukrzyca, choroba krwiobiegu.



Człowiek może przetrawić tylko tyle tłuszczu ile wynosi objętość pęcherzyka żółciowego, bo właśnie z tłuszczy powstaje żółć do trawienia pokarmów. Niestrawiony pokarm tłuszczowy obciąża trzustkę, powodując cukrzycę i inne dolegliwości zdrowotne. Nadmiar wytwarzania żółci przez pęcherzyk żółciowy nazywamy żółtaczką zakaźną lub wirusowym zapaleniem wątroby.

Leczenie dietą przewodów, żółciowych zwykle jest mało skuteczna. Zaburzenia czynności dróg żółciowych objawiają się rozkurczem wontrobowo - trzustkowym, wzdęciem oraz uczuleniem na fruktozę, białko, błonnik. Unikanie zjadania tłuszczy prowadzi głównie do niestrawności, zaburzeń miesiączkowania u kobiet, a nawet do nerwic. Bardzo korzystnie na układ żółciowy działa ziele mięty pieprzowej ( 20 gram ), piołun - ziele bylicy ( 20 gram ), kozłek lekarski ( 20 gram ), ziele dziurawca ( 30 gram ), szyszki chmielu ( 10 gram ). Nie strawność i wzdęcia to główna przyczyna chorób układu żółciowego oraz trzustkowego. W procesie trawienia wątroby, żółć powinna nabrać ciemnej barwy. Odbarwienie enzymu trawiennego nazywamy stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Dieta w zaburzeniach trawiennych powinna być kleista niczym kleik. W zależności od objawów chorobowych, do diet wprowadza się wiele ograniczeń, które zwykle nie skutkują.  W leczeniu przewodów żółciowych ograniczamy błonnik, a do mieszanek które zawierają błonniki podajemy zioła na wzdęcia. Większość ziół wykazuje działanie przeciwnerwicowe. W leczeniu cukrzycy stosuje się głównie błonnik, co szkodzi układom trawiennym. I to nie prawda, że tłuszcz szkodzi pęcherzykowi żółciowemu, ale szkodzi trzustce i wątrobie która się otłuści, mogąc powodować szereg dolegliwości układu pokarmowego; podwyższony cukier, podwyższone ciśnienie od dwunastnicy, nerwicę. Niedobory żółci trawiennych w przewodzie pokarmowym, są głównym sprawcą nerwic, nie tylko w wyniku afektu. Kobiety które przeżyły afekt uczuciowy, bardziej są skłonne do chorób przewodu pokarmowego. Jednym ze specyfików leczenia afektów jest rozmaryn, symbol miłości oraz wierności który usuwa infekcje bakteryjne, nie tylko złe duchy, obniża poziom cukrów w krwiobiegu, wspomaga pracę wątroby, łagodzi bóle przewodu pokarmowego, koszmary nocne, daje spokojny sen. Francuzi z rozmarynu i jałowca sporządzają odświeżacze do powietrza, by oczyścić pokój z bakterii. Olejek rozmarynowy wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, leczy hipoglikemię, wzmacnia działanie insuliny, obniża glukozę w krwi, chroni przed różnymi rodzajami stresu. Jak wykazali naukowcy, trzymanie w domu mięty oraz rozmarynu w doniczkach, jako aromatoterapii poprawia pamięć ludzką o 75 %.  Rozmaryn jest ponoć lekiem, dla kobiet które sobie cenią nie rozerwalność związku uczuciowego. Należy do roślin śródziemnomorskich, podobnie jak liść laurowy wykazujący lecznicze właściwości przewodu trawiennego.  Jednym z medykamentów takiej kuchni, jest podawanie rozmarynu do kasz w Kuchni Polskiej. Ze względu, że krzewy mają ostre liście z olejkami eterycznymi, lepiej jest korzystać z naparów. Moja sąsiadka wyleczyła sobie wątrobę na kuchni Włoskiej, podróżując do Włoch - gdy jej mąż ożenił się z inną kobietą.Wiadomo, że kuchnia włoska jest pełna ziół śródziemnomorskich, a najpopularniejsza z dań to Pizza oraz sałatki włoskie.

Innym istotnym czynnikiem, w oprawieniu trawienia przez narządy żółciowe, w organizmie człowieka jest systematyczne odrobaczanie organizmu. Człowiek potrafi mieć pasożyty na skórze, w jelitach a nawet w mózgu, pod nazwą schizofrenia. Krochmal z produktów zbożowych, jest ponoć lekiem na robaczycę. Podczas kąpieli w krochmalu, robaki wychodzą z skóry. Inne znane specyfiki na robaczycę przewodu pokarmowego to pestki dyni. Nie poleca się kwaśnych potraw, gdyż robaki zwijają się w kłębek i zatykają przewód pokarmowy.  Robaczyca przewodu pokarmowego występuje w dwóch postaciach; po produktach roślinnych ( glistnica ), po produktach mięsnych lub mlecznych ( tasiemiec uzbrojony lub tasiemiec bombowiec ), po słodyczach ( owsiki ). Zarobaczenie organizmu dotyka, głównie przewodów trawiennych i żółciowych, nie tylko mózgu.




Leczenie chorób w niestrawności tłuszczy. 

 

 

Jednym z leków ziołowych w braku tolerancji tłuszczy,  jest Karczoch Kadr w leczeniu chorób związanych z zapaleniem wątroby lub przebytej żółtaczce zakaźnej. Ta roślina leczy funkcjonowanie układu pokarmowego, głównie trawienie oraz jelita w tym też trawienie tłuszczy. Wspomaga wątrobę, reguluje pracę pęcherzyka żółciowego i soków trawiennych, chroni komórki wątrobowe. Karczoch przyczynia się do uregulowanego cholesterolu w ustroju człowieka oraz lipidów. Wspomaga pracę układu krążenia i pracę serca. Ziele zawiera głównie cynaryny. Mięso wieprzowe jest uważane za główny czynniki powstawania stanów zapalnych wątroby - żółtaczki zakaźnej. Choroba ta ma wiele przyczyn, w tym zakażenia bakteryjne przewodu pokarmowego. Karczoch Kadr jest nie dostępny w Polsce, występuje głównie w kuchni Włoskiej jako danie królewskie.  Jak się okazuje rody książęce i królewskie mają od wieków problemy trawienne. A obecnie rekordy bije choroba trzustki, niedowład mięśniowy z problemami mózgu, nadciśnienie tętnicze. A główną diagnozą medyczną, jest brak tolerancji tłuszczy objawiającej się cukrzycą nabytą. W aptekach na Podkarpaciu można uzyskać tabletki z Karczocha Kadr w cenie 15 zł za opakowanie. Zjadanie tłuszczy oraz leczenie przewodu pokarmowego nie omija aktywności fizycznej, w stopniu umiarkowanym. Osoby posiadające takie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie mogą się zmęczyć. Na pewno przy chorobie ciśnieniowej nie można pływać, a przy chorobie układu pokarmowego w tym hemoroidów, nie można jeździć rowerem, a ni wspinać się po górach. Schody w bloku mogą być przyczyną nadciśnienia tętniczego, oraz choroby przewodu pokarmowego. Pozbycie się tłuszczy z organizmu jest jedną z metod leczenia w medycynie naturalnej, takich dolegliwości. Skład suplementu z karczocha, to również krzem biorący udział w leczeniu chorób psychicznych i nerek oraz magnez poprawiający trawienie i substancje które zapobiegają zaparciom stolca, soda na żołądek.

W zaparciach stolca, głównego czynnika hemoroidów na tyłku biorą udział głównie w medycynie naturalnej śliwy, które zmiękczają stolec. Choroba związana z odbytem często ma stany zapalne, które mogą być leczone smalcem z macierzanką i odrobiną alkoholu. Maść na smalcu, ziołach, i alkoholu przykładana jako okłady na odbyt, szybko osuwa dolegliwości odbytu. Ta choroba jesz związana z zanikiem mięśniowym, podobnie jak wypadanie zębów lub stanem zapalnym wątroby - zapaleniem wątroby. Jak wykazały medykamenty apteczne, podawanie alkoholu do obmywania skóry, szybko usuwa stany zapalne wątroby. Zjadanie smalcu ma tyle zwolenników co przeciwników. Na pewno zjedzone golonko wieprzowe nie zaszkodzi nikomu raz na sześć miesięcy, a zaszkodzi zjadane codziennie.

Innym preparatem w chorobach przewodu pokarmowego, jest ; liść laurowy w leczeniu wątroby, ziele angielskie wspomagające trawienie, pieprz ziarnisty w leczeniu żołądka. Insulina oraz tabletki podawane osobom z cukrzycą nabytą, nie działa a lekarze posuwają się do coraz większych dawek leków, wspomagających trawienie. Odtłuszczenie trzustki, wedle naukowców jest jedynym lekiem na uzdrowienie organizmu. W metabolizmie białek i minerałów wedle medycyny naturalnej, głównym czynnikiem rozkładu jest woda. Człowiek powinien składać się z 60 % wody. U osób otyłych oraz zwierząt gospodarka gospodarka mineralna, tłuszczowa oraz wodna jest zaburzona.


Komentarze