3 pucharki lodowe
450 - 500 gram owoców sezonowych ( jeżyny, winogrona, gruszki, śliwy ).
300 gram bitej śmietany
3 gałki lodów lub 3 gałki sorbetu ( miksowane mrożone owoce bez cukru )
3 krakersy
Do wysokich pucharków włożyć po gałce lodów, przybrać po bokach obranymi z pestek śliwami, oraz pokrojonymi w paski gruszkami, dodać na wierzch bitą śmietanę, a następnie przybrać jeżynami oraz winogronami, posypać wiórkami kokosowymi i dodać krakersa. Po przygotowaniu od razu podawać.
Pucharki lodowe są tradycją w kuchni francuskiej, i zwykle są to owoce sezonowe lub z nalewki wiśniowej, z bitą śmietaną i lodem. Nie brak tego przepisu w budkach z lokami lub barach na Podkarpaciu. Można taki deser z łatwością sporządzić w domu. Puchar lodowy - Coupe Jacques, znaczy ,, Cięcie Jakuba ''. Na przekór wszystkiemu przepisy z lodami oraz bitą śmietaną, mają czasami ordynarne nazwy lub dwuznacznie.
20 gram żelatyny lub galaretki owocowej
1 / 8 śmietany około 30 %
Wanilia i cukier puder do smaku
Śmietanę ubić na gładką masę, i wstawić do lodówki, następnie rozpuścić żelatynę lub galaretkę owocową, schłodzić tak by się całkiem nie zastygła a następnie składniki ponownie ubić, dodając cukier i wanilię do smaku. Można pod koniec ubijania masy bez galaretki owocowej, zmiksować ananasa lub dodać pokrojonego w kostkę.
Dania i desery z ananasem w kuchni chorych na cukrzycę, zwykle przypada w niedzielnym jadłospisie, wraz z pieczonym schabem i sałatką z selera naciowego, a nawet można podać chorym na cukrzycę kleik owsiany, surówkę z cykorii, pieczonego kurczaka, ziemniaki z wody, pomidory faszerowane serem twarogowym i świeżym tymiankiem, pasty z makreli do pieczywa, maliny oraz jeżyny.
Bita śmietana w Kuchni Polskiej - Crème fouettée
20 gram żelatyny lub galaretki owocowej
1 / 8 śmietany około 30 %
Wanilia i cukier puder do smaku
Śmietanę ubić na gładką masę, i wstawić do lodówki, następnie rozpuścić żelatynę lub galaretkę owocową, schłodzić tak by się całkiem nie zastygła a następnie składniki ponownie ubić, dodając cukier i wanilię do smaku. Można pod koniec ubijania masy bez galaretki owocowej, zmiksować ananasa lub dodać pokrojonego w kostkę.
Dania i desery z ananasem w kuchni chorych na cukrzycę, zwykle przypada w niedzielnym jadłospisie, wraz z pieczonym schabem i sałatką z selera naciowego, a nawet można podać chorym na cukrzycę kleik owsiany, surówkę z cykorii, pieczonego kurczaka, ziemniaki z wody, pomidory faszerowane serem twarogowym i świeżym tymiankiem, pasty z makreli do pieczywa, maliny oraz jeżyny.
Cherry Sorbet - sorbet wiśniowy francuski
Dla ambitnych proponuję zrobić sorbet z mrożonych owoców, na przykład
wiśni zamiast loda śmietankowego. Fruktoza dostarcza dostatecznie dużo
cukrów tak dla diabetyka jak i osoby otyłej na diecie odchudzającej.
Należy pamiętać, że diabetyk niczego nie słodzi. W tradycji kuchni francuskiej na pucharki lodowe nadają się; wiśnie, banany, pomarańcze, winogrona, morele, śliwy, itp. Śmietana nie powoduje szkód zdrowotnych u chorych na cukrzycę, gdyż zawiera w indeksie glikemicznym 0 IG ( nie szkodzi też osobom aryjskim - nordyckim. ), owoce zwykle mogą występować od 30 do 50 IG.
Wiśnia jest jednym z czynników mających wpływ na metabolizm tłuszczów i białek w diecie. Do deserów wiśniowych można podać zieloną herbatę bez cukru, gdyż herbata zielona działa z wiśniami na metabolizm białek oraz tłuszczy. Desery z śliw lub wiśni oraz innych owoców są ulubionymi deserami francuskimi, ze względu na to że nie tuszą, a odchudzają. Namiastką zielonej herbaty w Polsce są jeżyny.
Wiśnia jest jednym z czynników mających wpływ na metabolizm tłuszczów i białek w diecie. Do deserów wiśniowych można podać zieloną herbatę bez cukru, gdyż herbata zielona działa z wiśniami na metabolizm białek oraz tłuszczy. Desery z śliw lub wiśni oraz innych owoców są ulubionymi deserami francuskimi, ze względu na to że nie tuszą, a odchudzają. Namiastką zielonej herbaty w Polsce są jeżyny.
Właściwości lecznicze Jeżyn a odchudzanie
Jeżyny zawierają dużo wody i dlatego zalicza się je do owoców niskokalorycznych, śmiało mogą gościć w dietetycznym menu. Garść jeżyn (około 65 gram) dostarcza tylko 46 kcal i aż 4,7g błonnika, porównując średni banan zawiera tylko 2,0g błonnika i aż 120 kcal! Ponadto obecność drobnych pestek, wiąże się z wysoką zawartością substancji balastowych, które pobudzając trawienie, zapobiegają uciążliwym zaparciom.
Jeżyna należy do najstarszych roślin leczniczych. Ciemnopurpurowe owoce jeżyny dostarczają mnóstwo potasu, dlatego są szczególnie polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym oraz z chorobami serca, podobnie jak winogrona. Wysoka zawartość żelaza jest szczególnie korzystna dla osób cierpiących na anemię, dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących, wegetarian. Jeżyny są także źródłem wapnia, który pozytywnie wpływa na stan kośćca, prawidłowego przewodzenia bodźców w mózgu i sercu. Zawartość witaminy C ma duże znaczenie w tworzeniu sił obronnych organizmu, co powinno zostać docenione zwłaszcza teraz, kiedy zaczyna się chłodna i deszczowa jesień. Ponadto kwas askorbinowy wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach. Jeżyny wśród innych owoców wyróżniają się sporą zawartością kwasu elagowego, substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, oraz zwalczającej wolne rodniki, będące prekursorami komórek nowotworowych. Właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne mają również antocyjany (naturalne barwniki), których w jeżynach można znaleźć pod dostatkiem. Zwykle dieta matki w ciąży wytwarzającej ciała macierzyste to jeżyny i zwykle nic tak dobrze kobiecie nie robi gdy ma miesiączkę, w którym to cyklu pozbywa się obumarłych tkanek. Jeżyna tak jak malina ma działanie przeciwzapalne. Owoce jeżyny nadają się na desery, galaretki, musy, sorbety oraz wina owocowe. Z owoców jeżyny nie przyrządza się naparu.
Jeżyna ma bardzo stary rodowód sięgający czasów Hipokratesa V wieku przed naszą erą. Liśćmi jeżyn leczono rany, oraz bóle zębów i dziąseł, był też środkiem przeciwkrwotocznym - tamującym krew. Uważa się w medycynie ludowej, że jeżyna pomaga w bólach miesiączkowych, oraz bólach stawów, zapaleniu nerek i pęcherza moczowego, oraz przy dokuczliwym kaszlu. Ziele korzystnie działa na procesy trawienne, jest też środkiem przy biegunkach, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach różnego pochodzenia, w schorzeniach górnych dróg oddechowych, w leczeniu przemiany materii, stosowana przy wysypkach skórnych, do płukania jamy ustnej, itp. Jeżyna jest zalecanym środkiem w schorzeniach żołądka oraz jelit, oraz przy wzdęciach pokarmowych, skutecznie ziele oczyszcza krew i wchodzi w skład mieszanek ziołowych w leczeniu cukrzycy. Namiastka zielonych liści jeżyny jest używana tak samo jak zielona herbata chińska.
Komentarze
Prześlij komentarz