Sałata z gruszkami


Przepis na 3 talerze 

1/2 sałaty kruchej
2 gruszki
200 - 300 gram pieczeni baraniej lub szynki
3 łyżki ziarna słonecznikowego
3 łyżki siekanego szczypioru


Sos francuski sałatkowy 

 

1 łyżeczka sosu francuskiego sałatowego
1 łyżka wody
1 łyżka oleju kujawskiego z witaminą E, K oraz omega 3. 

Sałatę, szczypior, oraz gruszki umyć, a następnie poszarpać sałatę na trzy talerze, przekroić gruszki w pół i wybrać gniazdo nasienne łyżeczką do drylowania owoców, a potem pokroić gruszki w paski i ułożyć na sałacie, posypać pokrojonym szczypiorem, oraz ziarnami słonecznika. Na sałacie ułożyć po dwa lub trzy plastry pieczeni baraniej ( może być też szynka wieprzowa ). Z ziół sałatkowych francuskich, oleju oraz wody przygotować pikantny, kwaśny sos, około 3 łyżek. Polać sosem sałatę oraz gruszki. 
  

Kwasy omega 3 tak jak wyciągi z dyni wspomagają pracę mózgu, wraz z baraniną. Mięso baranie posiada tyle samo prawie cukrów co ludzkie mięso, jest produktem przeciw alergicznym. Zioła francuskie naturalnie wspomagają trawienie, szczypior obniża cukry w krwi, ziarna słonecznika są ponoć na chorobę cukrzycową. Wyciągi z dyni są polecanym antidotum na autyzm. Witamina E naturalnie wspomaga proces odnowy komórek i jest uważana za witaminę młodości, a witamina K bierze udział w metabolizmie całego organizmu. Fruktoza z owoców naturalnie wspomaga pracę mózgu. Posiłek został tak skomponowany, by nie trzeba było gotować niczego w upalne dni, w które nie ma się apetytu a na pierwszy plan wysuwa się woda mineralna oraz lody. Przeciw spożywaniu baraniny, przemawia tylko cena, bo 1 kg pieczeni baraniej kosztuje aż 80 zł., a 1 kg gruszek o tej porze roku aż 10 zł i prawie tyle samo co olej kujawski z witaminami.

W leczeniu chorób psychicznych oraz chorób wątroby w znacznym stopniu pokrywają witaminy z grupy B, które w pełni kuchennego smaku można znaleźć w pieczeni baraniej. Dobrze wybiegany baran zwykle nie posiada tłuszczu, a w smaku wydaje się być mięsem kruchym i chudszym od wieprzowiny. Baranina stymuluje układ nerwowy mózgu, opóźnia procesy zapominania starczego.

Witamina E 

Występuje w kiełkach pszennych, otrębach ryżowych, rzeżusze, sałacie, orzechach, mleku, jajkach, mięsie. Działa przeciwutleniająco, działa ochronnie na inne witaminy w produktach, bierze udział w przemianie metabolizmu białek, w procesie utleniania tkankowego, bierze udział w rozrodczości mężczyzn oraz kobiet. Zwykle zapotrzebowanie na witaminę E wynosi od 10  do 25 mg. 
 

Witamina K

Występuje w kapuście, szpinaku, ziemniakach, wątrobie, asymiluje bakterie w przewodzie pokarmowym człowieka. Bierze udział w tworzeniu protrombiny i innych czynników, składnik nie zbędny w budowie krwi, oraz krzepnięcia krwi. Wpływa również na procesy oddychania tkankowego. Niedobory witaminy K upośledzają układ krwionośny, podobnie jak nadmiar tego pierwiastka. Najczęstszymi wadami krwiobiegu jest podawanie leków. I za pewne coś w tym jest gdy chory na cukrzycę skonsumuje kapustę, to cukrzycy nie widać. Sałata należy do roślin kapustnych. 

Omega 3 

Kwasy tłuszczowe omega-3 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-3 lub ω-3) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka:kwas eikozapentaenowy (ang. eicosapentaenoic acid, EPA – wysokie zapotrzebowanie),kwas dokozaheksaenowy (ang. docosahexaenoic acid, DHA – wysokie zapotrzebowanie), kwas α-linolenowy (ang. α-linolenic acid, ALA – bardzo niskie zapotrzebowanie). W kilku badaniach stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza w przypadku raka piersi, chorobie okrężnicy i prostaty u mężczyzn.Ostatnie badania sugerują też, że kwasy te spowalniają starzenie się komórek, zmniejszają ryzyko zawału serca, młodzieńcze zapaleniu stawów, cukrzyca oraz choroby krążenia krwi,Kwasy omega-3 mają także korzystny wpływ na funkcje poznawcze u osób cierpiących na różne formy zaburzeń. Istnieją również dane wskazujące na osłabienie objawów depresji oraz zachowań agresywnych dzięki przyjmowaniu kwasów omega 3.Kwasy omega 3 EPA i DHA pełnią niezmiernie ważną rolę w organizmie człowieka, zwłaszcza w przypadku mózgu. Kwasy omega 3 można pozyskać ze zwierząt oraz ryb, nie tylko roślin. 

Gruszki w diecie a walory lecznicze

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.Ponadto gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu (aż 116 mg/100 g). Pierwiastek ten hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi, ograniczając tworzenie się skrzepów. Dzięki temu naczynia krwionośne są bardziej drożne, a co za tym idzie - krew krąży swobodniej i ciśnienie spada. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, lecz także innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – w tym mięśnia sercowego. Choroby tarczycy mogą być przyczyną otyłości lub choroby mózgu.

Szczypior w diecie  

Specyficzny smak i zapach nadają mu związki siarki, które mają lecznicze właściwości. Szczypiorek pobudza apetyt, ułatwia trawienie oraz ma lekkie działanie przeczyszczające. Zawiera karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy ( ceniony w chorobach nerek oraz chorobach psychicznych. Gdyby osoba była chora na schizofrenię, depresje różnego rodzaju psychiatra dał by mu w diecie krzem ) i chlor. Najcenniejsze z związków w leczeniu osób psychicznie chorych lub z problemami mięśni ma w szczypiorku witamina B1, B2. Szczypiorek jest głównie elementem dekoracyjnym konkretnych potraw oraz składnikiem dodającym im aromatu. Aby jego smak rozpieszczał podniebienie, należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jego jakość podczas dokonywania zakupu. Dojrzały szczypiorek powinien mieć długie, jędrne liście i cechować się wyraźnym zapachem. Nie mniej istotna jest technika jego krojenia. Powinno używać się do tego noża ze stali nierdzewnej. Jeśli chodzi o dodawanie szczypiorku do potraw, to świetnie sprawdzi się on wkomponowany w pożywne surówki. Dzięki włączeniu tego zioła do sałatek można uzyskać ich lepszy smak. Szczypiorek jest idealnym ziołem w Kuchni Polskiej do sałaty głowiastej, kruchej lub masłowej.


Sałata w diecie 

Sałata ma tylko 7 procent suchej masy; reszta, czyli aż 93 procent, to woda. Mimo to zawiera całkiem przyzwoitą ilość witamin, składników mineralnych i innych cennych substancji. Znajduje się w niej sporo witaminy C (dwa razy więcej niż w świeżym ogórku) i witaminy E, która hamuje proces starzenia się skóry, a także chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera też poprawiającą kondycję skóry i odpowiedzialną za dobre widzenie witaminę A, regulującą wydzielanie insuliny witaminę D oraz poprawiającą funkcjonowanie układu nerwowego witaminę B6. Ma też sporo wapnia, magnezu, potasu czy żelaza. Sałata to również cały arsenał takich antyoksydantów jak karotenoidy, polifenolokwasy czy  flawonoidy. Nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia. W dodatku w 100 g znajduje się zaledwie 15 kalorii. Jedzona regularnie sałata działa uspokajająco i nasennie. Dowiodły tego amerykańskie badania. Sporą porcję warzywa podawano codziennie do ostatniego posiłku starszym osobom, które miały kłopoty z zasypianiem. Po kilku miesiącach problem zniknął. Jeśli chcesz sprawdzić, czy to naprawdę działa, zjadaj do kolacji pół dużej główki sałaty. Liście sałaty są też źródłem witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Ma on szczególne znaczenie dla kobiet planujących zajście w ciążę i tych, które już spodziewają się dziecka. Witamina B9 bierze bowiem udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli materiału genetycznego komórek. Nasz organizm nie potrafi wytwarzać jej sam, dlatego musimy mu dostarczać tego składnika wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety. Badania wykazały, że zażywanie kwasu foliowego na 3–4 miesiące przed zajściem w ciążę znacznie zmniejsza ryzyko poważnych wad układu nerwowego u płodu, a także pojawienia się anemii u przyszłej matki. O dietę bogatą w kwas foliowy powinny dbać szczególnie kobiety, które wcześniej przez dłuższy czas przyjmowały hormonalne środki antykoncepcyjne, zmniejszające wchłanianie tej substancji przez organizm z pożywienia.

 

Pestki słonecznika w diecie

Ziarna słonecznika należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli (322 mg/100 g) - substancji, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL w surowicy krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Należy jednak pamiętać, że fitosterole mają pozytywny wpływ na zdrowie, gdy są spożywane w ilości nie większej niż 3 g dziennie. W związku z tym nie należy przesadzać z podjadaniem pestek słonecznika.Właściwości pestek słonecznika powinny docenić zwłaszcza osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Nasiona słonecznika skutecznie go obniżają. Z tego powodu znalazły zastosowanie w walce z miażdżycą i cukrzycą. Poza tym są skarbnicą witaminy E, która nie tylko przedłuża młodość, lecz także odpowiada za płodność - są polecane zwłaszcza mężczyznom, ponieważ poprawiają jakość plemników. To jednak nie wszystkie właściwości, jakie mają ziarna słonecznika. Pestki słonecznika zawierają witaminę A, B12 ( cenioną w chorobach psychicznych ), witaminę D, wapń ceniony w budowie kości, witaminę B6,magnez, oraz żelazo.

Sos sałatkowy francuski - Knorr 

 

Sos sałatkowy francuski vinaigrette doskonale komponuje się z lekkimi sałatkami na wiosnę i lato. Można przygotować go w prosty sposób, łącząc zawarte w nim zioła i przyprawy nie tylko z oliwą z oliwek i wodą, ale także z jogurtem naturalnym. Sałata polana sosem francuskim zachowuje kruchość i świeżość, a do tego wspaniale smakuje. To doskonała propozycja dla osób ceniących swój czas. Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, kojarzy się z mistrzostwem smaku i aromatu. Jej wielbiciele doceniają ją za dbałość o jakość i świeżość produktów oraz wspaniałe sosy. To właśnie we Francji narodził się wspaniały sos vinaigrette, lekki i doskonały, dodawany głównie do sałaty, która w połączeniu z nim jest idealna dla osób dbających o linię ze względu na małą zawartość kaloryczną. Ponadto zawiera żelazo, witaminę C i jod przyspieszający przemianę materii.

Komentarze