3 porcje :
1 szklanka pęczaku ( 250 - 300 gram )
3 razy tyle wody
1 łyżka kminku
1 łyżka siekanego koperku
1 cebula biała
1 duży pomidor malinowy
1 / 2 główki sałaty głowiastej
120 gram sera greckiego - feta ( ser owczy i kozi )
2 gram soli
2 łyżki oleju rzepakowego z witaminami
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sałatkowego
1/2 soku z cytryny
Pęczak ugotować na osolonej wodzie z kminkiem, na all dente, tak by kasza była sypka. Wyłożyć na talerze, i posypać koperkiem. Sałatę umyć i wyłożyć na talerze, położyć ser pokrojony w kostkę, obok ułożyć plastry pomidora, a następnie plastry cebuli, polać sosem sałatkowym na oleju sałatkowym z rzepaku oraz zielonych oliwek, sosu sałatkowego greckiego lub francuskiego i soku z cytryny.
Dziś dzień osób urodzonych pod znakiem Sikorki Bogatej i Krzemu.
Wierzenia ludowe na krzem, to takie że wyciąg z pokrzyw w higienie mieszkania, zwiastuje powrót osoby na której nam najbardziej zależy. Krzem znajduje się w kaszach, pokrzywach, podbiale na syropy przeciwkaszlowe. Sikorka zwykle kojarzy nam się w zimie z plastrami słoniny. Jednak w Biblii Tysiąclecia pisze ,, Ptaki nie orzą i nie sieją a swoje żniwo zbierają ...''. Dziś dzień leczenia nerek, w zaburzeniach psychicznych.
Prawda o sosie greckim knorr
Na opakowaniu sosu sałatkowego greckiego firmy Knorr można przeczytać, iż nie zawiera on glutaminianu sodu, sztucznych barwników ani konserwantów. Na pierwszy rzut oka pięknie to wygląda. A jak jest po wczytaniu się w skład na odwrocie? Sos składa się głównie z cukru, maltodekstryny i soli. Ponadto regulatory kwasowości (przy czym octan sodu pełni również funkcję konserwującą), laktoza i tłuszcz palmowy. Dopiero na dalszych pozycjach spotkamy: czosnek (3,6%), cebulę szalotkę, natkę pietruszki (2,6%), oregano (2,3%), ziarna gorczycy ( rzeżucha ogrodowa ), pomidor, sok z cytryny, pieprz biały, kolendrę, rozmaryn, paprykę, kurkumę, pieprz cayenne. Przyprawy i zioła stanowią jedynie 13,6% składu produktu. Krótko mówiąc zdecydowanie odradzamy takie gotowe sosy. Lepsze dla zdrowia i smaku będzie samodzielne przygotowanie w domu własnej mieszanki przypraw i ziół i dodanie do nich oliwy lub oleju.
Przy zaburzeniach pracy trzustki lepiej zastosować świeże zioła i przyprawy. Gdyż wszystko co jest wysuszone po pierwsze, jest mniej kaloryczne a po drugie może wywołać stan zapalny trzustki. Na opakowaniu pisze, że jedna opakowanie wystarczy na trzy porcje a ja używam takiego sosu z suszonych ziół oszczędnie na dziewięć porcji, gdy mam cukrzycę - czyli zaburzenia trawienia.
Komentarze
Prześlij komentarz