Wafle arachidowo - bananowe


1 opakowanie wafli ryżowych ( pieczywa chrupkiego )
1 opakowanie masła orzechowego ( orzechy ziemne )
1 - 2 banany
Natka pietruszki do dekoracji


Wafle ryżowe posmarować masłem orzechowym, a następnie obrać banana i pokroić w plastry. Przybrać wafle ryżowe. Podawać z arbuzem oraz koktajlem tropikalnym ( sok ananasowy, mango, pomarańcza ). 

Ryż z bananami to oryginalna potrwa afrykańska, obok masła orzechowego w dzień urodzonych pod znakiem hipopotama z Afryki oraz drzewa kaliny - leku na przewód pokarmowy. Co za całuśny dziś dzień, bardziej skłonny do słodyczy i miłych doznań. W latach 80 można było spotkać owoce kaliny, kandyzowane w cukrze jako cukierki.



Lekko strawne wafle ryżowe




Produkty bezglutenowe są polecanym produktem spożywczym, tak jak orzechy ziemne w leczeniu cukrzycy, a zwłaszcza nadciśnienia tętniczego. Czy wież, że gdy ludom afrykańskim podano do jedzenia hamburgera z frytkami, aż 60 % osób zapadło na chorobę rak a 50 % osób na Ebola. Jest to bardziej dzień bezmięsny, niż mięsny. Pierwszą na świecie potrawą jaka dotarła z Afryki do Polski, były ziemniaki.


Utrwaliło się w świadomości wielu osób lubiących orzeszki, iż należy od nich stronić, bo są wysokokaloryczne. Nic bardziej mylnego! Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy utracić kilka zbędnych kilogramów. I jakoś kuchnia afrykańska nie wyobraża sobie dania mięsnego lub bezmięsnego bez orzechów arachidowych.

Potwierdzają to badania przeprowadzone na uniwersytecie bostońskim – Harvard School of Public Heath. Zgodnie z ich rezultatami, kobiety, które jadły masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu szybciej traciły na wadze niż te, które wyeliminowały masło ze swojej diety! Wpływ na taki wynik miał fakt, że pierwsza grupa zastępowała wysokokaloryczne przekąski masłem, natomiast druga grupa z nich nie rezygnowała, spożywając np. chipsy, czekoladowe ciastka czy batony.

Orzeszki arachidowe (nazywane również ziemnymi), z których powstaje pyszna, kremowa konsystencja masła są źródłem witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin zawartych w takim maśle należy wymienić witaminy z grupy B, witaminę A wpływająca na prawidłowy rozwój kości i pracę narządu wzroku, witaminę E, która jest potrzebna do prawidłowej pracy układu krążenia i zapewnia prawidłowy przebieg metabolizmu.

To jeszcze nie wszystko. Oprócz wymienionych witamin masło orzechowe zawiera również cenną niacynę, odpowiedzialną za efektywną pracę układu pokarmowego i nerwowego oraz równie ważny kwas foliowy. Ten ostatni oprócz usprawniania funkcjonowania układu trawiennego i nerwowego, spełnia ważne funkcje w okresie dojrzewania i rozwoju człowieka już od najmłodszych lat.

Masło orzechowe to również ważne źródło lekkostrawnego białka roślinnego. Z uwagi na ten właśnie fakt, jest ono szczególnie polecane osobom, które są wegetarianami lub ograniczają spożywanie mięsa.




Komentarze