Zapiekanka egzotyczna


400 gram makaronu fabrycznego rurki
100 gram boczku w plastrach
1 łyżka masła
1 jabłko ( 300 gram )
3 banany ( 300 gram )
1/ 2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wiórków kokosowych 
2 gram soli


Makaron fabryczny ugotować z solą, wedle przepisu na opakowaniu all dente i omaścić masłem.  Jabłko umyć i zetrzeć na tarce grubych oczkach, przyprawić wiórkami kokosowymi ( 1 łyżka ) oraz oraz cynamonem. Na dno żaroodpornego naczynia ułożyć połowę makaronu, na to nałożyć masę jabłeczną z kokosem i cynamonem, przykryć znów makaronem. Obrać banany i owinąć boczkiem lub szynką, tak by nie ciemniały podczas pieczenia, ułożyć na makaronie. Zapiec pod przykrywką jeszcze 15 minut, by jabłka się zrumieniły, a cała potrawa była odkażona. Podczas robienia zapiekanki, należy uważać, by makaron nie wysechł. Podawać z roztrzepaną maślanką lub kwaśnym mlekiem.


To typowa letnia kolacja, nie tylko dla diabetyka w kuchni polskiej oraz orientalnej. Pieczone banany występują w kuchni krakowskiej oraz australijskiej. W Kanonie Kuchni Polskiej można znaleźć jabłka pieczone z makaronem i cynamonem. Każda osoba która choruje na przewód pokarmowy, powinna zjeść jedną łyżkę kokosa na dobę, wedle lekarza chorób wewnętrznych, a jeżeli chodzi o jabłka dla diabetyka jest to medycznie 1/4 jabłka. Banany są pełne witamin, i świetnie komponują się z wędliną wieprzową. Banan owinięty w boczek, nie ciemnieje podczas pieczenia w miejscu owinięcia. Nie uchybia to też, przepisom na risotto z ryżu z bananami i wędliną wieprzową na sposób; ,, Curry '', czyli potraw z banana, pomarańczy, rodzynek, lub natki pietruszki. Innym znanym daniem są banany z parówkami oraz ryżem. Cynamon jest jednym z produktów diabetyka, mogących występować w diecie raz w tygodniu. Szynk, parówka, boczek, to idealna dekoracja do jarskich dań. Po za tym, uważa się banany w kuchni australijskiej, za jeden z medykamentów awitaminozy w cukrzycy. Banany jak inne owoce mogą być spożywane po 100 gram, na jedną porcję. Danie dość sycące, a nie jednemu nie przypadnie do gustu smak cynamonu, który należy stosować oszczędnie.






Komentarze