Kalafior i ziemniaki z wody


3 porcje obiado - kolacji ;

1 duży kalafior ( 400 gram )
6 dużych ziemniaków
3 ćwiartki udek z kurczaka
1 łyżeczka soli morskiej
2 litry wody

Ponadto;

1 cytryna lub kwasek cytrynowy
20 g tartej bułki
20 g masła lub margaryny



Kalafior podzielić na części, i włożyć do garnka na parze i dobrze opłukać, ziemniaki obrać i pokroić w plastry nożem do frytek, a następnie włożyć do garnka na parze. Do trzeciego garnka na parze, wlać wodę oraz wsypać sól. Gotować warzywa na parze około 20 minut, aż zmiękną. Warzywa można omaścić masłem lub margaryną z bułką tartą, lub jako sałatka kalafiorowo - ziemniaczana lekko skropiona sokiem cytrynowym. Osobno w piekarniku upiec ćwiartki z kurczaka z przyprawą do kurczaka po staropolsku. Do picia można podawać sok wiśniowy lub kompot, około 250 ml. 

Dziś wedle pediatry, posiłek dla ucznia w gimnazjum powinien przypominać spad swód od  550 do 650 Kcal. W posiłku nie powinno zabraknąć, jogurtu, soku owocowego, mięsa oraz warzyw. Jak się okazuje, więcej uczeń Gimnazjum o parametrach anorektyka nie jest w stanie zjeść lub wypić. Dieta mięsna to głównie drób, ryby oraz wołowina. Jedz zgodnie z grupą krwi 0, to nie lada wyzwanie w domu, gdy jeden ma za mało, a drugi za dużo... Definitywnie, zdrowie chłopców rozstrzygnie się u pediatry w środę... , a już jutro badania morfologiczne ucznia - czego ma za mało, a czego za dużo... na liście ucznia znalazły się słodycze co trzeci dzień.



Garnek do gotowania warzyw na parze 


Garnek na parę wodną to idealne urządzenie kuchni, oraz oszczędność gazu, wystarczy kilku poziomowy garnek by ugotować posiłek z wielu warzyw, a sól z wodą znajduje się na spodzie garnka, by potrawa nie była przesolona. Gotowanie bez tłuszczu i soli to nowy sposób na leprze zdrowie i więcej witamin. Taki garnek na parę wodną, można kupić na internecie za 109 zł., wielorazowego użytku i daje się wyparzyć w zmywarkach do naczyń. 



Nuż karbowany do warzyw 

 


Nuż karbowany do warzyw to dekoracyjne przygotowanie potraw z warzyw, przydatne w każdym domu, gdzie planuje się posiłki w domu. Po za tym w niewielkiej cenie do 5 zł. Nuż karbowany, inaczej jest nazywany w sprzedaży - nożem do frytek, ale idealnie nadaje się też do krojenia warzyw do gotowania na parze lub duszenia warzyw na patelni. Potrawa jest bardziej dekoracyjna. Wystarczy obrać ziemniaka, przekroić w pół zwykłym nożem, a potem pokroić ziemniaka w paski nożem karbowanym, by uzyskać efekt widoczny na zdjęciach.


 Kalafior w medycynie naturalnej



  Kalafior zaliczany jest do najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych. Zawiera on bowiem spore ilości witaminy C, K, B6, B9. Bogaty jest także w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Jednak, aby zachować to źródło cennych składników, kalafior powinien być spożywany przede wszystkim na surowo. W wysokiej temperaturze niestety traci on do 75% witaminy C. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą wszyscy. Co więcej, powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę. Na 100 g zawiera 22 - 31 Kcal, i co ważne dla diabetyka 5 g węglowodanów.

Wspomaga system odpornościowy. Ma działanie przeciwzapalne.Wpływa korzystnie na pracę serca i układu krążenia, wątroby i nerek. Dodatkowo chroni przed reumatyzmem i zapewnia mocne kości. Dzięki zawartości choliny, wspomaga pracę mózgu podczas zapamiętywania i uczenia się oraz zasypiania.Poza tym to warzywo, które spowalnia proces starzenia się – zwalcza wolne rodniki i wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.Kalafior ma dużą zawartość błonnika, który poprawia funkcjonowania układu pokarmowego i trawienie oraz zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Mogą je spożywać osoby na diecie, bo jest niskokaloryczny (100 g to 31 kcal) oraz zmniejsza uczucie głodu.Jednak może powodować wzdęcia, dlatego warto go jeść razem z przyprawami: czosnkiem, kminkiem, imbirem, kolendrą, liściem laurowym lub koprem włoskim.Kalafior wykazuje właściwości przeciwrakowe. Zawiera bowiem związki, które pomagają w walce z nowotworem: sulforatan i indol-3-karbinolu. Sulfonian dostarczany z suplementów jest gorzej przyswajany niż ten, który pochodzi z warzyw. Gdy chcemy dostarczyć naszemu organizmowi jego odpowiednią ilość, trzeba jeść jak najwięcej warzyw, które go zawierają, w tym także kalafior. 

To warzywo figuruje w diecie chorych na cukrzycę wraz z ziemniakami, oraz rybą na parze, choć rybę można zastąpić drobiem, na przykład mięsem z indyka które nie odbiega od kaloryczności ryby, w grupie osób z odczynnikiem krwi RH + 0. Mięso nie jest najlepszym produktem, u chorych na cukrzycę - gdyż właśnie produkty mięsne obwinia się za cukrzycę w kręgach odczynnika krwi RH + 0, a dawcy dla grupy RH [ + ] lub [ - B ] lub też [ A ]  lub też [ AB ], zwane dalej konfliktem genetycznym. Zjadanie kalafiora wyrównuje cukrzycę do 140 mg/dl i jest to stwierdzone medycznie w poradni chorób metabolizmu, na oddziale szpitalnych - chorób wewnętrznych. Kalafior jednak mniej obciąża wątrobę, niż kapusta - warzywa są wzdymające i niskokaloryczne, należące do tej samej grupy warzyw.  


 


Komentarze