Krupnik wrześniowy



1 udko z kurczaka
1 papryka czerwona świeża
1 duża marchewka
1 duży korzeń pietruszki
1 biała cebula
1 duża kalarepa
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
2 łyżki przyprawy warzywnej
1 łyżka masła
1 szklanka kaszy jęczmiennej ( 200 - 250 g )
3 liście laurowe
2,5 litra wody
1/2 szklanki mleka 2 % ( 100 g )


Warzywa oczyścić i umyć a następnie obrać i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do garnka, włożyć udko z kurczaka i zalać wodą, następnie przyprawić przyprawą warzywną z solą do smaku. Ugotować bulion, wyjąć udko z kurczaka i odjąć mięso widelcem od kości i włożyć do zupy, dosypać kaszy i gotować do miękkości, dodając liść laurowy. Pod koniec gotowania przyprawić zupę zieleniną, masłem oraz mlekiem.


Przyprawy domowa do zup - mocno warzywna  

 



Suplement kilku suszonych warzyw plus sól, wzbogaca aromat zup warzywnych, na bazie kasz. Przyprawiając zupę tą przyprawą, należy dozować sól, która ma mocniejszy aromat niż suszone warzywa. Tą przyprawą można też, przyprawiać kaszę kukurydzianą. Stosować należy raczej oszczędnie, gdyż suszone zioła mogą powodować stany zapalne trzustki, podobnie jak nadmiar tłuszczu z bulionu. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co może być nie korzystne dla układu krwionośnego. Przyprawa taka jest dość kaloryczna na 100 gram zawiera 105 kcal / 442 KJ, oraz 11,8 gram cukrów - węglowodanów oraz 3,8 g białka. Jedna porcja zupy ( 350 ml ) z taką przyprawą zawiera 48 IG w indeksie glikemicznym. Norma glukozowa to 50 IG.




Komentarze