1 kg mąki krupczatki
1 litr mleka 2 %
1/4 drożdży
500 gram kiełbasy krakowskiej
2 litry rydzów ( 1 pojemnik parowy )
500 gram topliwego sera żółtego
sól do smaku
Keczup
Grzyby opłukać, pokroić na części i ugotować w garnku na parze, dodając do wody sól. Następnie z mąki krupczatki, drożdży oraz mleka przygotować ciasto jak na pierogi. Ciasto wy porcjować, rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem rzepakowym za pomocą pędzla silikonowego oraz posypaną mąką. Na wierzch ciasta posmarowanego keczupem, wyłożyć sparzone i schłodzone rydze, obłożyć plastrami kiełbasy krakowskiej i posypać serem. Piec w piekarniku około 15 - 20 minut. Na okrągłych blaszkach od tortownicy powinno wyjść około 6 pizz, gdy wedle kuchni włoskiej na jedną pizze przypada szklanka mąki. Po zjedzeniu takiej pizzy mocno mogą spaść cukry u chorych na cukrzycę.
Rydze w kuchni polskiej
Mleczaj rydz (lactarius deliciosus), inaczej rydz smaczny lub prawdziwy, to grzyb jadalny, który jest jednym z najbardziej pożądanych grzybów. Jednak rydza nie ceni się ze względu na właściwości i wartości odżywcze, gdyż składa się głównie z wody i zawiera niewielkie ilości wartościowych składników (w sporych ilościach zawiera jedynie prowitaminę A, czyli beta-karoten, dlatego jest pomarańczowy). Rydz jest nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni polskiej ze względu na swój wyborny smak i wyjątkowy, niemal owocowy zapach.Rydze to grzyby jadalne, które są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów - zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć w lesie. Wszystkie rodzaje grzybów są ciężkostrawne i mogą powodować zaparcia. A jednak są polecane w mieszankach odchudzających.
100 gram rydzów mleczaj zawiera 20 kcal / 84 KJ, oraz 2 - 4 węglowodany ogółem, 6 mg witaminy C, oraz 3,7 mg witaminy PP, oraz 0,31 mg witaminy B 6, oraz 0,08 mg witaminy B 1, oraz 5 mg żelaza, fosfor 40 mg, wapń 1 mg, błonnik pokarmowy 2 gram, białko 1 gram.
Do obgotowania grzybów świetnie nadaje się garnek na parze, bo na przykład aromatyczne rydze, nie tracą swego owocowego aromatu. Większość zbieranych, grzybów może być mylona z odmianą rydza jadalnego, na przykład z trującą olszówką. Aby uniknąć zatruć grzybami, wedle kuchni polskiej należy grzyby obgotować na wodzie i wodę wylać do ścieków. Już podczas pierwszego sparzenia grzybów unikamy zatruć pokarmowych. Po zjedzeniu grzybów leśnych, gdy boimy się zatrucia warto wypić kawę bez cukru, bo gdy się zatrujemy grzybami będziemy mogli zwymiotować truciznę. Rydzami jednak nie można się zatruć, lecz jego krewniakami łudząco podobnymi.
Są ludzie którzy zjadają grzyby trujące by wyleczyć się z raka żołądka. Jeden człowiek chciał popełnić samobójstwo w chorobie zjadając muchomory i popijając wódką. Gdy zasną spał trzy dni i obudził się zdrowy - nie miał raka żołądka. Podobnie rydze zjadane na kolację mogą spowodować unormowanie się krzywej cukrowej u chorych na cukrzycę typu II. To fakt gdy wczoraj miałam wieczorem 260 mg / dl krzywej cukrowej i obudziłam się z hipoglikemią 59 mg / dl. Rydze bardziej skuteczne od tabletek na cukrzycę...
Mąka krupczatka - typ 500
Od ponad 130 lat starannie selekcjonujemy najlepsze gatunki zbóż, dając Ci pewność efektu w kuchni. Odpowiednio dobrane parametry mąki, kształtują jej właściwości i warunkują jej dalsze wykorzystanie. Szeroki wybór rodzajów mąk sprawia, że zawsze znajdziesz odpowiednią do danej potrawy. Wartość odżywcza w 100 g produktu, energetyczna 1506 kJ / 355 kcal. Tłuszcz 0,9 g. w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g. Węglowodany 74 g, w tym cukry 2,3 g. Błonnik 3,5 g. Białko 11 g. Sól 0,03 g. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Przygotowując posiłek dla nieletniego mężczyzny można się nie obawiać, że się przeje. Mężczyźni w wieku od 16 do 24 lata, wykazują się dużą żarłocznością, a ich zapotrzebowanie kaloryczne na dobę może sięgać 3300 Kcal. Po przebadaniu Karola stwierdzono, że ma niedowagę choć się mocno obżera...a jego zapotrzebowanie na mąkę wzrasta, gdy podejrzewa się u niego lekki autyzm. Sam sobie zrobił pizze i to dość sporą mając 17 lat.
Komentarze
Prześlij komentarz