1 dynia ( 1 kg )
1 papryka czerwona ( 250 g )
1 papryka żółta ( 250 g )
1 duży pomidor ( 250 g )
1 pęczek szczypiorku lub 50 g cebuli
2 łyżki masła ( 50 g )
1 szklanka ryżu ( 200 - 300 g )
1 kawałek sera żółtego ( 30 - 50 g )
sól do smaku
Ryż opłukać i ugotować na sypko. Paprykę wydrylować z gniazd nasiennych, i pokroić na cząstki, Dynię przekroić w pół i wydrylować z gniazda nasiennego, pokroić w dłuż na kilka części i obrać nożem, a następnie pokroić w grubą kostkę. Szczypiorek posiekać ( gdy nie mamy szczypioru można użyć cebuli ), Pomidora zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez metalowe sitko, tak by w potrawie nie było pestek z pomidora lub skórki ( można też użyć gotowego soku pomidorowego - ale ja wolę sok z świeżych pomidorów, do puki trwa sezon na pomidory ), Warzywa przełożyć na patelnię z pokrywką, dodać dwie łyżki masła, oraz sól do smaku - dusić warzywa do miękkości. Gorący ryż nakładać na talerze, przyparć warzywami z patelni oraz tartym żółtym serem, który się łatwo topi. Przepis Kuchni Polskiej z 1990 roku.
Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna i bogata w błonnik.
Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Ponadto dynię poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry. Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami. Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż jest doskonałym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom. Natomiast okłady można stosować przy oparzeniach. Dynia jest lekiem na wirusowe zapalenie wątroby typu B.
Koniec miesiączki - walczę o życiodajną krew z ryżu
Miesiączka bywa wyczerpująca przez jeden tydzień, wraz z cukrzycą wysysa resztki naszej krwi, a więc warto zacząć od regeneracji organizmu, syntetycznej krwi z ryżu. Anemia to najgorszy wróg kobiety, po obfitym okresie miesięcznym, wraz z wirusowym zapaleniem wątroby.
Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność). Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witamina E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnik (poprawia trawienie). Wprawdzie ryż dostarcza niewiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza, więc czerpie je z pożywienia. Ryż brązowy, dziki i paraboloid są bardziej zasobne w cenne składniki niż ryż biały. Jeśli jednak lubisz biały, wybierz długoziarnisty – jest bogatszy w błonnik i wolniej trawiony.W ryżu nie ma glutenu, dlatego mogą go jeść osoby nietolerujące tego białka. Zaleca się go też osobom na diecie lekko strawnej i dbającym o linię – wolno trawiony dostarcza energii na długi czas i uwalnia od głodu. Pod warunkiem że ugotuje się go na półtwardo. Rozgotowany ma mniej składników i wysoki indeks glikemiczny. Prawie cała Europa i Azja żywi się ryżem od ponad 9 000 tysięcy lat. Naukowcy odkryli, że nie muszą pobierać krwi od dawcy, gdy mogą zrobić syntetyczną krew z ryżu.
Komentarze
Prześlij komentarz