Składniki na parówki;
- 3,5 kg mięsa króliczego
- 1,5 kg tłustego mięsa wieprzowego
- 2 jaja
- 220 gram soli
- 5 gram saletry
- 50 gram cukru
- pieprz
- kardemon
- jelita baranie lub grubsze cielęce
Mięso królicze i wieprzowe pokroić w kawałki, wyżyłować, przyprawić solą do smaku, saletrą i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 24 godzin, przemielić skruszałe mięso przez maszynkę do mięsa - 3 krotnie, zmieniając za każdym razem rozmiar sitka. Zmielone mięso dokładnie wyrobić, dodając stopniowo po trochę wody, ile zdoła ono wchłonąć. Do masy dodać do smaku przyprawy dobrze rozdrobnione i znów wyrobić, aż do otrzymania jednolitej kremowej masy. Napełnić jelita ściśle, ale ostrożnie by nie pękły, porcjując każdą parówkę po 10 cm. Po napełnieniu parówek, przenieść je do wędzarni i opiekać w dymie gorącym lub ciepłym. Uwędzone parówki wrzucić na kilka minut do wrzącej wody ( nie gotować ), wyjąć, ostudzić i wynieść do spiżarni.
Przepis z 1990 roku - Kuchni Polskiej ( Archiwalna Biblioteczka Domowa - Cena 1.900 zł ).
ISBN - 83 - 225 - 0133 - 1
ISBN - 83 - 225 - 0133 - 1
Książko szczegółowo opisuje ubój zwierząt gospodarskich; drób, świnie, konie, byki, owce, króliki. Kompendium wiedzy o wyrobach mięsnych w domu lub pracy rzeźnika.
Komentarze
Prześlij komentarz