Kapusta zasmażana


1 kg kapusty kiszonej białej
5 dag boczku lub słoniny
1 cebula
3 dag mąki

Ulubione przyprawy do kapusty ( kminek, liść laurowy, zioła prowansalskie ); 1/2 dag . Tu należy zaznaczyć, że dodawanie ziół prowansalskich do kapusty, nie powoduje wzdęcia po kapuście u chorych na cukrzycę lub wątrobę.

Kapustę opłukać, tak by nie była za kwaśna ( sok z kapusty mogą pić diabetycy po 250 gram na dobę ), przełożyć do innego garnka, przyprawić do smaku. Z boczku lub słoniny, cebuli oraz mąki przygotować zamażę do kapusty. Gdy kapusta się dobrze udusi, dodać zasmażkę i wymieszać. Podawać kapustę zasmażaną  do mięsa, kaszanki, ziemniaków, lub knedli czeskich. Kapusta z kaszanką to idealne danie na kolację z kromką chleba oraz herbatą. Kaszankę można osobno podgrzać na patelni, jako potrawa na zimne dni.


Zimowe menu Kuchni Polskiej od 1990 roku a dieta diabetyka do 1400 kcal doba ; 


I Śniadanie; 



  •   Pieczywo mieszane
  •   Serek topiony 
  •   Masło 
  •   Dżem z czarnej porzeczki
  •   Kawa Inka z mlekiem


II Śniadanie ; 


  • Buchty drożdżowe 
  • Jabłka 
  • Kakao z mlekiem 

Obiad ; 
  •  Barszcz czerwony zabielany - Białoruski.
  •  Ziemniaki z wody. 
  •  Pierogi z mięsem 
  •  Surówka z cebuli i jabłka na liściu sałaty
  •  Kompot czereśniowy


Kolacja ; 


  • Kaszanka z cebulą 
  • Surówka z kapusty kiszonej lub kapusta zasmażana. 
  • Masło roślinę
  • Herbata

Komentarze