1 kg kapusty kiszonej białej
5 dag boczku lub słoniny
1 cebula
3 dag mąki
Ulubione przyprawy do kapusty ( kminek, liść laurowy, zioła prowansalskie ); 1/2 dag . Tu należy zaznaczyć, że dodawanie ziół prowansalskich do kapusty, nie powoduje wzdęcia po kapuście u chorych na cukrzycę lub wątrobę.
Kapustę opłukać, tak by nie była za kwaśna ( sok z kapusty mogą pić diabetycy po 250 gram na dobę ), przełożyć do innego garnka, przyprawić do smaku. Z boczku lub słoniny, cebuli oraz mąki przygotować zamażę do kapusty. Gdy kapusta się dobrze udusi, dodać zasmażkę i wymieszać. Podawać kapustę zasmażaną do mięsa, kaszanki, ziemniaków, lub knedli czeskich. Kapusta z kaszanką to idealne danie na kolację z kromką chleba oraz herbatą. Kaszankę można osobno podgrzać na patelni, jako potrawa na zimne dni.
I Śniadanie;
- Pieczywo mieszane
- Serek topiony
- Masło
- Dżem z czarnej porzeczki
- Kawa Inka z mlekiem
- Buchty drożdżowe
- Jabłka
- Kakao z mlekiem
Obiad ;
- Barszcz czerwony zabielany - Białoruski.
- Ziemniaki z wody.
- Pierogi z mięsem
- Surówka z cebuli i jabłka na liściu sałaty
- Kompot czereśniowy
Kolacja ;
- Kaszanka z cebulą
- Surówka z kapusty kiszonej lub kapusta zasmażana.
- Masło roślinę
- Herbata
Komentarze
Prześlij komentarz