Pierniczki drobne


500 dag  mąki
   1 dag sody oczyszczonej
  20 dag miodu prawdziwego lub sztucznego
  20 dag cukru pudru
    1 opakowanie przypraw korzennych do piernika
    4 dag margaryny
    1 jajko
    2 dag tłuszczu i 1 dag mąk do posmarowania i posypania blachy.


Mąkę przesiać przez sito z sodą na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wlać płynny miód, nożem wymieszać z mąką, aby się nie rozlewał. Dodać cukier puder, przyprawę do piernika korzenną, tłuszcz płynny, oraz jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi, a następnie wyrobić tak by było lśniące i gładkie a zarazem jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkować do grubości 1/2 cm. Wykrawać foremką dowolne krążki, gwiazdki, choinki, itp. i układać na przygotowanej blasze, wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 10 minut. Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju lub pudełku. Po 2 - 3 dniach, gdy pierniczki skruszeją, są doskonałym uzupełnieniem deseru. Pierniczki można dekorować lukrem, białą lub ciemną czekoladą. Pierniczki nadają się do dekorowania choinki na Boże Narodzenie, nie tylko jako dodatek do kawy lub soku owocowego z śliw. Przepis Kuchni Polskiej 1987 rok.


Komentarze