Podgardle w wekach


1000 - 1200 gram podgardla wieprzowego.
6 liści laurowych
6 ziaren pieprzu czarnego
6 ziaren ziela angielskiego
1 litr wody przegotowanej.
2 słoiki litrowe typu twist z zakrętką.

Podgardle wieprzowe, wraz ze skórką pokroić na porcję wielkości jednej łyżki stołowej, a następnie do wyparzonych słoików włożyć przyprawy, oraz ciasno poukładać podgardle wieprzowe, a następnie zalać wodą i pasteryzować jedną godzinę, następnego dnia czynność powtórzyć.  Gdy słoiki ostygną przełożyć do lodówki, i tak przechowywać tłuszcz ziołowy do potraw lub karmienia psa. Praktycznie osoby na diecie mogą zjeść w jednym posiłku łyżeczkę tłuszczu na chorą wątrobę. Podgardle wieprzowe nadaje się do kapusty lub jako pasta do chleba. Im dłużej podgardle stoi w lodówce, tym bardziej ma konsystencję smalcu, którego nie trzeba dosalać.  Skórki wieprzowe za pewne zachwycą nie jednego psa, gdy są miękkie w spożyciu i zwykle bez soli.

Bigos myśliwski - czyli jak utrzymać psa i człowieka w Bieszczadach podczas zimy.

 

Zakwaszone mięso podgardlane dobrze smakuje psu, a poza tym tłuszcz grzeje w mroźne dni. Nie wszyscy mogą jeść tłuszcze, ale tkankę psa ceni się za tłuszcze ziołowe. W karmieniu psa, dobrze działa nie tylko tłuszcz ze skórką wieprzową, ale też tłuszcz gęsi lub wołowy. Kiszona kapusta jest świetnym antidotum na przeziębienia oraz robaczycę przewodu pokarmowego, nie tylko jako lek na cukrzycę. W leczeniu chorych na cukrzycę biorą udział tłuszcze zakwaszone, które w zimie chronią organizm zwierzęcia oraz człowieka przed wyziębieniem.Większość przepisów z tłuszczu wieprzowego, bierze udział w mieszankach ziołowych leczniczych wedle zielarzy niemieckich lub austriackich. Smalec jest dobrym antidotum na większość chorób człowieka, bo wolno się rozkłada - pod jednym warunkiem, że zawiera zioła lecznicze. Tłuszcz wieprzowy doby na płuca, dobry też na hemoroidy na tyłku, a zmieszany z ziołami prowansalskimi leczy cały przewód pokarmowy. 

 

Moja wadera latając po polu nie wybrała by karmy dla psów a Bigos myśliwski. 

 

Wymogi w żywieniu psa są dość wysokie, a dobra dieta to tłusta baranina - ale gdy jej brak wystarczy tłusta wieprzowina - pies który może ważyć nawet 20 - 30 kg potrzebuje od 1500 do 2500 kcal na dobę. Przeciętnie dzika wadera zjada 5 kg mięsa na dobę. Tłuszcz wieprzowy ma 990 kcal / 100 gram - podgardle można liczyć podobnie jak boczek który może osiągać 856 kcal / 100 gram, z wyjątkiem niskiej klasy mięsa - bo głowizny świń lub dzika raczej nikt nie jada, ani racic wieprzowych lub ogona w obecnym czasie. Szczenię wadery potrzebuje 3 razy więcej żywności, niż zje sama wadera, przypuszczalnie około 350 kcal na jeden posiłek w zależności od rasy - od 3 do 6 posiłków dobowych. Inne gatunki mięsa chudego mogą powodować u psa niedożywienie. Jak widać na zdjęciu, stoi sucha karma dla psów a jednak pies woli zjadać to samo co inni w domu. Karma dla psa jest zwykle awaryjna, gdy pies w nocy zgłodnieje i nie chcemy by nas obudził. 



Komentarze