Likier czereśniowy lub wiśniowy


  • 750 gram czereśni lub wiśni 
  • 750 gram spirytusu 95 % 
  • 750 gram cukru 
  • 250 ml przegotowanej wody 

Całe wiśnie lub czereśnie zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez jeden tydzień, codziennie wstrząsając zawartość naczynia by cukier się dobrze sklarował z płynem i owocami. Po tym czasie zlać płyn z nad wiśni przez lejek z watą do innego naczynia, a wiśnie zasypać cukrem, dokładnie wymieszać. Naczynie z owocami i cukrem pozostawić na 2 - 3 tygodnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Powstały syrop z owoców zlać przez watę do naczynia z uprzednio odlanym spirytusem. Pozostałe wiśnie zalać ponownie przegotowaną wodą, wstrząsnąć i zlać płyn i dodać do ekstraktu i zarazem syropu. Wymywanie owoców powtórzyć, zużywając resztę wody. Połączone płyny pozostawić do sklarowania na 2 - 3 tygodnie, po czym ponownie zlać przez lejek z watą do ostatecznie przygotowanych butelek, w których ma być likier przechowywany. Jest to dość mocny a zarazem słodki trunek na skondensowanych cukrach prostych oraz złożonych - po takiej dawce cukru Diabetyk by wylądował pod pompą insulinową. 


Likier czereśniowy 


Kolor likieru i smak  jest uzależniony od odmiany czereśni lub wiśni. Zapewne alkohol za majony czereśniami będzie miał intensywny kolor czerwony, a z wiśni purpurowy. Wiśnie lub czereśnie z spirytusu i cukru są często używane jako przystawki do deserów w Kuchni Polskiej.Czereśnie i wiśnie są ulubioną potrawą w kuchni Francuskiej - Cysterskiej.

Gdy byłam mała rosła koło mojego domu czereśnia, a pod czereśnią stała buda dla psa, a obok budy był potok z rybami. I często spotyka się na Podkarpaciu zdziczałe czereśnie nad rzekami, z których korzystają ryby - a głównie Klenie oraz Szpaki. Drzewa czereśniowe w stanie dzikim, żyją w symbiozie z Głogiem oraz Bzem.










Komentarze